Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Dejte ho mladším.“ Kněz (†72) se vzdal darovaného respirátoru a zemřel

Autor: Darina Jíchová - 
25. března 2020
10:03

Italský kněz, otec Giuseppe Berardelli (†72) z města Casnigo, věnoval svůj respirátor, jenž mu pořídili jeho věřící, mladšímu pacientovi, kterého ani neznal. Také u otce Giuseppeho byl diagnostikován koronavirus, kněz na něj bohužel zemřel, koronavirus v Itálii zabil už nejméně 60 duchovních. „Byl to skvělý člověk, který miloval své věřící a svou motorku,“ vzpomínají Italové na svého kněze. Zprávu přinesla stanice BBC.

„Otec Guiseppe byl přímočarý, prostý člověk, ke všem byl vstřícný a hodný a snažil se pomáhat všem věřícím nebo nevěřícím. Rozdíly nedělal,“ vzpomínal starosta města Casnigo Giuseppe Imberti. Podle nemocnice v Bergamu kněz odmítl respirátor, který mu koupili jeho věřící, a vyzval nemocniční personál, aby ho poskytli někomu z mladších pacientů.

Poslední potlesk pro otce Guiseppeho

Duchovní svůj boj s koronavirem prohrál na konci minulého týdne, ačkoliv nebude mít pohřeb, jeho věřící mu aplaudovali z balkonů celého města Casnigo, když z kostela vynášeli jeho rakev, aby ho urychleně pohřbili.

„Navždy si ho budu pamatovat, jak projíždí ulicemi na své staré Guzzi motorce, tu motorku miloval. Pokaždé, když jste ho potkali, usmíval se, byl plný energie. Našim komunitám rozdával radost a mír. Byl to zkrátka skvělý člověk,“ přidala se starostka sousedního města Fiorano Clara Poliová. Otec Guiseppe sloužil v obou městech jako hlavní kněz.

Za lékaře, zdravotní sestry a další zdravotníky, stejně tak za duchovní, kteří zemřeli na koronavirus, se v úterý 24. března pomodlil také papež František. „Děkuju Bohu za hrdinské příklady, které nám dali,“ prohlásil papež.

Video  Drsné záběry utrpení při koronaviru: Takhle vypadají těžké případy, pacienti hledají úlevu na břiše.  - Reuters, LA7 PIAZZAPULITA
Video se připravuje ...

Koronavirus v Itálii

V Itálii je ke středě 25. března přes 69 tisíc nakažených, koronavirus způsobující nemoc Covid-19 si zde vyžádal 6820 obětí, lékařům se podařilo vyléčit přes osm tisíc pacientů. Z evropských států je Itálie nejhůře zasaženou zemí.

Jirik-ta ( 1. dubna 2020 16:54 )

Je to normální agitka.

koronavirus ( 25. března 2020 13:03 )

to je zase blbost - předal respirátor a zemŕel. mně připadá že to opsali z nějáký pohádky.
akorát že tam chybí - pokračování na třesk prémium

valachia ( 25. března 2020 11:39 )

Už se začínají vytvářet noví, jako by hrdinové, Ale to asi k této době patří.

sorgedoktor ( 25. března 2020 10:50 )

POkud se jedna o kneze 72 roku, je to svym zpusobem hrdinstvi Cešst jeho pamatce

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa