Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Po návratu z Číny bez karantény. Kalousek chystá trestní oznámení a navezl se do Prymuly

Autor: Sabina Dračková - 
25. března 2020
17:00

Ministerstvo zdravotnictví změnilo seznam rizikových zemí. Určuje tím, po návratu z kterých lokalit musí lidé zamířit do čtrnáctidenní karantény. Jde o země, kde je vysoké riziko přenosu nákazy koronavirem. Od pondělí přibyly třeba Spojené státy, ale už mezi ně nepatří Čína. Proti tomu se ohradil předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek, vnímá to jako veřejné ohrožení a chystá trestní oznámení. Blesk Zprávám také naznačil, že za tím vidí vliv čínské propagandy. To dává do spojitosti s tím, že náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula v minulosti kandidoval za hnutí Zemanovci. Prezident Zeman se svými vřelými vztahy s Čínou netají dlouhodobě.

Nově musí do čtrnáctidenní přísné karantény ti, kteří se vrátí například ze Spojených států nebo z Portugalska. Ministerstvo zdravotnictví to už ale nepožaduje po lidech, kteří se vrátí z Jižní Koreje nebo Číny, odkud se nákaza novým typem koronaviru rozšířila do celého světa.

Původně byly na seznamu zemí s vysokým rizikem přenosu nákazy od 13. března Čína, Jižní Korea, Írán, Itálie, Španělsko, Rakousko, Německo, Švýcarsko, Švédsko, Nizozemsko, Belgie, Británie, Norsko, Dánsko a Francie. Nově jsou od 23. března na seznamu Austrálie, Izrael, Kanada, Malajsie, Portugalsko a USA a vypadly z něj Čína a Jižní Korea.

Důvod: Méně nakažených v Číně

Podle oficiálních údajů epidemie na Dálném východě ztrácí na síle. Počet nově nakažených v Číně, odkud se koronavirus koncem loňského roku začal šířit, je nyní minimální. Město Wu-chan, kde byl poprvé odhalen výskyt nového koronaviru, například v pondělí zaznamenalo svůj první případ nákazy po pěti dnech a celá pevninská Čína včera hlásila 78 nově nakažených. 

Počet infikovaných klesá už 13. den v řadě rovněž v Jižní Koreji, kde úřady za pondělí zaznamenaly 76 nových případů, což je nejméně od 29. února.

„Do seznamu jsme zařadili země, kde je absolutní výskyt (případů nákazy koronavirem) vyšší než v Česku, a u velkých zemí jsme brali v potaz poměr výskytu onemocnění k obyvatelstvu,“ řekla serveru iRozhlas.cz mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová.

„U USA došlo k nárůstu prakticky o 100 procent až v posledních dvou dnech. Do té doby byl výskyt pod 100 na milion obyvatel,“ doplnila. Světová zdravotnická organizace (WHO) včera upozornila, že novým epicentrem by se mohly stát právě Spojené státy. 

Kalousek upozornil na Prymulu mezi Zemanovci

Oficiálním číslům z Číny ale nevěří předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. „Copak někdo může těm číslům věřit?“ ptá se. „To jsou čísla komunistické propagandy, těm může věřit jenom profesor Prymula, který kandidoval za Zemanovce, žádný jiný soudný člověk tomu věřit nemůže,“ dodal pro Blesk Zprávy opoziční politik.

Kalousek tak připomíná vazbu šéfa Ústředního krizového štábu Romana Prymuly na hnutí, které stojí za prezidentem Milošem Zemanem. Prezident sám se snaží dlouhodobě udržovat s Čínou pozitivní vztahy.

Za Stranu práv občanů Zemanovci měl Prymula ještě jako ředitel hradecké nemocnice kandidovat v komunálních volbách v roce 2014. Ale nekandidoval. O profesních kvalitách profesora Prymuly ale Kalousek nepochybuje. „Je to excelentní epidemiolog,“ dodal.

„Profesor Prymula je silná osobnost. Vedle kandidatury do Senátu na Hradecku s ním počítáme i jako s lídrem kandidátky pro komunální volby v Hradci Králové v roce 2014,“ řekl tenkrát předseda hradecké organizace a místopředseda krajských Zemanovců Zdeněk Podal.

Z Číny před nedávnem přijel třeba poradce prezidenta Miloše Zemana Martin Nejedlý, který v minulosti dotoval právě i stranu Zemanovců. Nejedlý je zároveň jedním z těch, kteří nařízenou karanténu nedodržovali. 

Čínská propaganda v Česku?

V současnosti platí zákaz pro Čechy vycestovat. Vracet se ale domů Češi samozřejmě mohou. Vyřadit Čínu ze seznamu je v očích Kalouska mimořádně riskantní a nebezpečné. „Bojím se, že v tuhle chvíli komunistická propaganda převažuje nad zájmem o zdraví lidu. A protože se toho obávám, tak jsem připraven proti tomu aktivně bojovat,“ řekl Kalousek.

Číně a Zemanovi za jeho tamní konexe nedávno děkoval jak premiér Andrej Babiš (ANO), tak i další vládní představitelé. To za obchod, který domluvil předseda ČSSD Jan Hamáček. Z Číny tak v těchto dnech létají do Česka letouny s tunami zdravotnického materiálu, který stát nakoupil. Jak se ale nyní ukázalo, Čína na začátku roku skupovala zdravotnický materiál z Česka zase pro sebe, protože očekávala problémy s šířením koronaviru.

Zákaz vycestovat ze země podle Kalouska však nebude dlouhotrvající a upozorňuje také na řadu výjimek. „Při představě, že kdokoliv, kdo má výjimku, až se vrátí z Číny, tak nebude muset být v karanténě, to prostě vnímám jako veřejní ohrožení. Podle mého názoru každý, kdo se vrátí z Číny, musí být v karanténě,“ řekl Blesk Zprávám.

Lidé, kteří přijedou z Číny, mohou podle Kalouska tak v Česku nakazit desítky, možná stovky lidí. „A to už opravdu stojí za trestní oznámení,“ dodává. To má v plánu podat na neznámého pachatele pro trestný čin veřejného ohrožení.

Problémem také může být to, že Češi by se mohli do Číny dostat i přes jiné státy a poté se vracet do Česka. V Asii se přitom v posledních dnech začíná nákaza opět rozjíždět. Například dosud příliš nezasažené Thajsko nyní vyhlásilo nouzový stav a turisty například ani nepouští do některých obchodů. Očekává se tedy jejich pohyb do jiných států. Ten je ale ztížen postupným uzavíráním hranic.

Video  Prymula: Pomůže nám armáda i hasičský sbor. Bezdomovce ubytujeme  - abl
Video se připravuje ...

mesalina ( 29. března 2020 09:43 )

kalousek je normální debil, potřeboval by asi onemocnět, aby se mu rozsvítilo ...

Zackel ( 27. března 2020 13:37 )

MAMKA2316 ( 27. března 2020 12:47 )

Asi má známe soudce v Praze,hodně peněz a 300 000 Pražáku s řad komediantu a milionu nicek co stoji za nim ne ???

cezar8 ( 27. března 2020 08:39 )

Nechtěl bych zažít tuto situaci pod jeho vedením....

nikolaev ( 26. března 2020 12:11 )

kmotr udavač blb Kalousek chce podat trestný oznámení ty jsi opravdu kus pitomce!! tebe už bere národ jako blba,klauna našeho státu!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa