Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Schwarzenberg v izolaci na zámku: Když se nakazím, umřu. Čuměl jsem, že Babiš vytáhl Boha

Autor: Jaroslav Šimáček - 
26. března 2020
05:10

Karel Schwarzenberg (82, TOP 09) se z Prahy přesunul do izolace na zámek Dřevíč, kde se mu dle jeho slov daří dobře. Nejstarší poslanec tak chyběl na mimořádné schůzi kvůli pandemii koronaviru. V rozhovoru pro Blesk Zprávy však přiblížil, jak situaci vidí on. I s ohledem na to, že patří do rizikové skupiny a navíc prodělal loni operaci srdce a také zápal plic. Jaké přijal on sám opatření a co říká na vyřčenou hrozbu, že nebudou moci Češi vycestovat možná déle, než si myslí? Pozastavil se i nad slovy Andreje Babiše (ANO) o Bohu před poslanci ve Sněmovně.

Pane poslanče, v úterý byla mimořádná schůze Sněmovny – v omezeném počtu poslanců. Vy jste byl mezi těmi, co v sále nebyli. Sledoval jste schůzi na dálku, nebo jste trávil čas jinak?

Ne, mě informoval klub, nebyl jsem asi kvůli pokročilému věku vybrán mezi těmi, kteří se mají dostavit. Byla Markéta, Kalousek a Dominik (předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, předseda poslaneckého klubu Miroslav Kalousek a poslanec Dominik Feri - pozn. red). Takže jsem zůstal doma. 

V 82 letech jste nejstarším poslancem. Jak momentálně trávíte svůj čas? Uzpůsobil jste situaci nějak svůj denní režim?

Sedím doma na Dřevíči, což je kousek od Nižbora v lese. Jsem přírodně izolován a čtu si a čekám, až s pomocí boží to celé skončí.

S ohledem na Váš věk – máte obavu z nákazy, nosíte roušku?

Ne tady doma, když jsou moji sousedé, se kterými se stýkám, slečna srna a pan kanec. Kvůli nim si roušku neberu. Kdyby mě odtud vyrazili, tak

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Video se připravuje ...
Další videa