Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Andrej Polák z Vlastníků: Do 27 let jsem byl velký silák a heterák!

27. března 2020 | 06:00

Loňský rok byl pro herce Andreje Poláka velmi úspěšný. Zahrál si ve skvěle hodnocených snímcích Vlastníci, Nabarvené ptáče, Dáma a Král nebo v nejlepším webseriálu střední a východní Evropy #martyisdead a na internetové televizi Mall.tv také uvedl vlastní show. Vedle toho hraje v divadlech Vosto5, Minor, Ypsilonka a A studio Rubín. V rozhovoru prozradil, jak prožívá situaci kolem koronaviru, jak poznal svého partnera a co nepříjemného se jim přihodilo na Bali.

Jak prožíváte poslední dny a situaci kolem koronaviru?

Připadám si asi jako většina lidí jak ve sci-fi filmu. Je neuvěřitelné, že se svět dokáže za pár týdnů totálně změnit a že to všechno sledujeme v přímém přenosu. Doufám, že z této velké lidské a ekonomické tragédie vytěžíme co nejvíce a projeví se to jako ekologická revoluce. Je zvláštní vidět, jak věci nemáme pod kontrolou, ale je naprosto úžasné, jak se lidi spojili, dojímá mě to.

Myslíte, že se planeta brání?

Planeta chce přežít, ať už s námi nebo bez nás. Všechno se děje z nějakého důvodu a my máme teď jedinečnou šanci něco změnit. To nejhorší nás teprve čeká, a i když půjde o obrovskou ekonomickou újmu, může to ve finále přinést něco velmi pozitivního. I když to teď nejsme schopni vidět. Myslím na milovanou Itálii, Španělsko a další země. Myslím na strach a neštěstí, které tam zavládly, a modlím se, aby to skončilo co nejdříve. Takže ty poslední dny hlavně přemýšlím a říkám si, že těch informací přijímám tolik, že mi to škodí. Často si pro odreagování pouštím dobrou hudbu, dělám koláže, čtu, pracuji na domě, uklízím a snažím se těšit se z každého dne. Zatím to jde dobře.

Jste smutný, že nemůžete hrát a vídat se s přáteli?

Smutný jsem, ale hlavně jsem velice pyšný na své kolegy herce a ostatní zaměstnance divadel, kteří okamžitě začali šít roušky, rozvážet je a dobrovolničit. Stejně tak pomáhají seniorům, nosí jim jídlo, venčí psy a podobně. Všichni vymýšlí, kde být užiteční, a jsou skvělí. Já asi půl dne šil jednu roušku ručně a nebylo moc příjemné pozorovat, jak nešikovný jsem. Učím se teď chodit trochu normálně poté, co mi sundali sádru, takže jsem dost nepoužitelný a nemohu ani řídit. Doufám, že brzy se dám do kupy a zase budu použitelný.

Využijete nějak volný čas, který kvůli karanténě máte?

V současné době sdílím dům s maminkou, přítelem a kamarádkou Martinou. Vymýšlíme hry, s rodinou a kamarády komunikujeme pomocí videohovorů a plánujeme, že si uděláme on-line párty. Moje kamarádka Zoja začala dělat každý pátek večer on-line dance párty, které vysílá na Instagram z Toronta. Je to skvělé, protože my všichni její kámoši s ní můžeme tancovat na dálku a být alespoň takto spolu. Zoju může sledovat kdokoli a kdokoli se může bavit spolu s námi. Je to výborné a strašně pozitivní. Nějakou dobu bude teď všechno jiné a nové, ale poradíme si, dáme to, máme se rádi.

Co je podle vás teď klíčové?

Důležité je zůstat doma a chovat se zodpovědně. A také využít ten čas doma co nejlépe, aby nám pak nebylo líto, že jsme neudělali to, co jsme si přáli udělat. Je to obrovská šance pro každého z nás. Já se vrátil ke kolážím, ke zpěvu, probírám staré fotky a to, co se stalo v minulosti. Čtu konečně v klidu. Můžu objevovat hudbu, kterou neznám, vidět filmy, které odkládám. Také si každý den slibuji, že budu meditovat. Takže od zítra už ale opravdu začnu!

Vy jste ještě stihl vycestovat na Bali. Byla to ovšem trošku divoká dovolená, že? Mám na mysli zranění od mořského ježka.

Nakonec ten ježek byl vlastně to nejmenší, co mě potkalo. Otrávili

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Hana Langrová
Video se připravuje ...