Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

„Obraz zkázy.“ V New Yorku se nakazí 4 miliony lidí. Trumpovy „přešlapy“ mírní Obama

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
26. března 2020
13:52

Obyvatelé New Yorku by se měli připravit na to, že polovina z nich se nakazí koronavirem. Novinářům to ve středu řekl starosta města Bill de Blasio. Ve městě, které je ve Spojených státech hlavním ohniskem nákazy, zatím nemocí COVID-19 onemocnělo téměř 18 tisíc lidí a bezmála tři stovky nemoci podlehly. New York, největší americké město, má 8,4 milionu obyvatel. Koronavirus si v USA vyžádal již více než 1000 obětí, podle statistik je v zemi přes 69 tisíc nakažených. I přes rostoucí počet úmrtí a nakažení prezident Donald Trump stále trvá na znovuotevření země, zvláště pak ekonomiky. Za to ho mnozí kritizují, včetně jeho předchůdce exprezidenta Baracka Obamy, nebo jeho sokyně z předchozích voleb, exministryně zahraničí Hillary Clintonové, uvedla stanice CNN.

„Musíme pohlédnout pravdě do očí. Je oprávněné předpokládat, že polovina New Yorku, a možná víc než polovina, se nakazí,“ prohlásil de Blasio. „Je to znepokojivé, hluboce znepokojivé,“ dodal starosta. Podle městských epidemiologů statistika nakažených zdaleka neodpovídá skutečnosti, protože lidé bez příznaků se na přítomnost viru netestují.

Ve městě vznikají provizorní márnice

Radní Oxiris Barbotová, odpovědná za oblast zdravotnictví, předpokládá, že epidemie odezní v září. Zhruba dvacet procent ze 4,2 milionu Newyorčanů, kteří se podle předpokladů nakazí, bude potřebovat hospitalizaci. Město zřizuje provizorní a mobilní márnice ve stanech a chladírenských vozech, protože dosavadní kapacity už nestačí, napsal server Politico.

„Vidět něco takového je velmi emotivní, všichni jsme lidé,“ komentoval nová opatření de Blasio. „Pocit zkázy je bezprostřední, bude to velmi, velmi bolestné,“ konstatoval.

Epidemie v New Yorku roste

Podle zdravotníků je 56 procent osob nakažených v New Yorku mladších 50 let. Tři čtvrtiny hospitalizovaných a všichni mrtví kromě pěti byli starší 45 let. Epidemie ve městě roste, přestože shromáždění lidí jsou zakázána a většina obchodů je uzavřena. Ozývají se hlasy volající po zpřísnění režimu vycházení s omezením doby a místa pobytu.

Z celkové částky 3,8 bilionu korun, které mají z rozhodnutí Kongresu dostat jako finanční injekci americké státy a velká města, připadá na New York 32 miliard korun, přestože město eviduje třetinu všech osob nakažených v USA. „Všichni vědí, že New York je epicentrum. Ve Washingtonu by se měli naučit počítat,“ komentoval federální pomoc starosta de Blasio.

Video  Epicentrum - Petr Fiala  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Agentura AP informovala, že u nemocnice Bellevue Hospital na Manhattanu vznikla provizorní márnice. V ulicích dohlížejí policisté na to, aby lidé mezi sebou udržovali bezpečný odstup. Řady strážců pořádku ale řídnou, protože mnoho z nich onemocnělo.

13 mrtvých za jednu noc

O tom, jak je situace kritická, hovoří i smutná bilance z newyorské nemocnice Emhurst, kde během jedné noci koronaviru podlehlo hned 13 pacientů. Údaje potvrdil mluvčí nemocnice. „Naši lékaři dělají všechno, co je v jejich silách, aby zachránili každého nakaženého, ale nejde to,“ i z prohlášení mluvčího je slyšet jisté zoufalství.

Nemocnice Emhurst je přímo v jádru koronavirové krize. „Naše přední linie pracují za hranicemi svých sil, abychom zvládli množství pacientů, kteří k nám chodí. Denně navyšujeme kapacitu nemocnice,“ doplnil mluvčí.

Kritika Obamy a Clintonové

Exprezident Obama ve středu vystoupil s důraznou výzvou, aby Američané za všech okolností dodržovali omezení pohybu a shromažďování. Obama na svém twitteru sdílel příběh newyorských nemocnic, které se začínají bortit pod náporem nakažených pacientů. „Tohle je jen další důvod pro zachování restrikcí. Ne jen pro naše dobro, ale pro jejich,“ napsal Obama.

Exprezident napřímo svého nástupce nekritizoval, z jeho příspěvků, kde mluví o nesobectví a obětování, je však patrné, že nesouhlasí s Trumpovým rozhodnutím, že by se do 12. dubna měly USA znovu otevřít, a to hlavně ve prospěch amerického hospodářství.

Na Trumpovy výroky reagovala také jeho sokyně z prezidentských voleb, exministryně zahraničí

Američané propadli panice a vykupují zásoby. Z obchodů mizí těstoviny a další trvanlivé potraviny. (13. 3. 2020) Američané propadli panice a vykupují zásoby. Z obchodů mizí těstoviny a další trvanlivé potraviny. (13. 3. 2020) | Reuters
 Clintonová. „Je neuvěřitelné, že tohle vůbec musíme říkat nahlas a zdůrazňovat, ale nechat tisíce lidí zbytečně umírat a trpět kvůli ekonomice je špatný postup! Současně to není ani recept, jak ekonomiku oživit,“ komentovala Clintonová, ta ve své kritice byla mnohem přímočařejší než Obama.

sorgedoktor ( 26. března 2020 20:02 )

Ja bych to chapal asi takhle...Dobrea ziveny american ma snad vetsi nadeji se z tohjo dostat, mnez podvyzivene natody. Ergo zer snad nakaza u neho nemusimpropuknouz več formše tezke chripky nrčbo zapalum plic..
Kazdy si to muze prebraqt po svem

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa