Kaloč podlehl krátké nemoci ve čtvrtek 26. března 2020 nad ránem. Se Stašovou pracoval třeba na divadelních hrách Filumena Marturano, Poslední ze žhavých milenců nebo třeba na veleslavné Shirley Valentine. „Zdeněk Kaloč je jako houslový virtuóz: hodně náročný a vyžadující dobrý nástroj, protože nechce hrát na rozladěné skřipky. Tak jsem se dost zapotila,“ řekla o něm herečka v minulosti. „Díky jeho vidění světa, díky jeho laskavosti a trpělivosti jsme společně vytvořili představení, které mi přesně sedí a v němž bych nezměnila ani čárku,“ dodala dcera legendární Jiřiny Bohdalové (88).

Stašová nezastírá, že Shirley Valentine je její životní divadelní rolí. „Dneska už nerozlišuju postavu Shirley od sebe samé, od Simony. Je to už můj život. Jistěže nepřináší jen samé radosti. A štěstí je prý momentální indispozice člověka, to je krásná myšlenka, ne? Shirley Valentine to takhle má. Učím se od ní, splývám s ní a miluju ji. Je to velmi náročné představení, ale jedině z náročných úkolů, které dobudete, získáte ten krásný pocit. Když člověk překoná sám sebe, když myslí, že to nezvládne – a zvládne, to je veliké štěstí. Tohle já prožívám na jevišti se Shirley Valentine,“ prozradila v jednom z rozhovorů.

Kaloč prý platil za velice náročného režiséra, jemuž se herci i bouřili. Přiznal to i v rozhovoru na ČRo Dvojce ze srpna 2019. „V zákulisí někteří nadávali. Mrzelo mě to. Ale pak jsem zjistil, že se vždycky zlobí jen ti míň talentovaní. Nikdy to neudělala skutečná hvězda. V životě je podstatné nelhat lidem, i když by ta chvála potěšila. Protože každý rád slyší chválu, jenomže když to není pravda, ubližuju,“ řekl.

Fotogalerie
34 fotografií