Diety s vypuštěním některých druhů potravin jsou módní: někdo prohlašuje, že se tak cítí lépe, jiní zase tvrdí, že vylučují ze stravy vše, co by mohlo organismus intoxikovat. Mléko mj. viní z toho, že přispívá k autoimunitním chorobám.

PŘÍBĚH MÁSLA

Podle francouzského deníku Le Figaro, který se těmito módními stravovacími pravidly před nedávnem zabýval, na sebe výživa upoutávala pozornost vždy. Například v 50. letech minulého století sesadily rostlinné tuky z výsluní máslo. Tvrdilo se o nich, že jsou lepší pro srdce. V 90. letech se ale zjistilo, že jsou zdrojem transmastných kyselin, které je třeba ze stravy vyloučit, protože jsou škodlivé pro zdraví tepen. Od té doby se nicméně začaly znovu používat, protože se změnil způsob jejich výroby.

Autor: Shutterstock

ŠKODÍ LAKTÓZA?

Kravské mléko je potravina, která sice už nemá tak špatnou pověst, neboť je nahradil jako údajná škodlivina lepek, ale vynechávání laktózy je stále „v kurzu“. Rčení, že mléko je pro telata, a ne pro dospělé lidi, má navíc základ ve vědecké realitě. „Fyziologicky lidský druh ztrácí enzym laktázu, který umožňuje v dospělém věku trávit mléko,“ říká profesor Jean-Louis Bresson z Neckerovy kliniky v Paříži. Neznamená to ale, že někteří lidé, kteří nevylučují laktázu, nemohou vypít sklenku mléka, a experti varují před snahami odstranit ze stravy všechny mléčné výrobky. „Mléčné výrobky jsou zdrojem nezbytných proteinů a vápníku. Jestliže nesnášíte mléko, mohou ho nahradit jogurty,“ navrhuje nutriční expert a lékař Jacques Fricker.

Autor: Shutterstock

BEZ CHLEBA JE SMUTNO

Odmítání mléka dnes, jak se zdá, nahradilo odmítání lepku. Jeho odstranění z jídelníčku ale lékaře tolik neznepokojuje. „Může to být smutné nejíst pečivo či pizzu, ale z nutričního hlediska to nemá žádné důsledky,“ přiznává Jacques Fricker. Jestliže z jídelníčku dospělé osoby vyloučíme obilniny, neznamená to, že by jí hrozilo nějaké nebezpečí, ale není to pro její zdraví ani nijak přínosné. Bezlepkovou dietu naopak potřebuje asi jedno procento populace, která trpí celiakií. Móda bezlepkových potravin má tak hlavní výhodu: zvýšilo se množství produktů pro celiaky.