Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Pražská muzea a galerie v době koronavirové: Virtuálně si prohlédnete staré mistry nebo tipy bylinkářů

Autor: veef - 
27. března 2020
07:30

Zavřená pražská muzea a galerie se v těchto náročných dnech snaží zůstat v kontaktu se svými návštěvníky. Aktuální i minulé výstavy proto začínají zprostředkovávat online. A skutečně je, čím se kochat!

Muzeum města Prahy nabízí návštěvníkům jednak soubor webových výstav, které byly vytvořené primárně pro online prezentaci, zároveň ale i virtuální prohlídky výstav, které již v prostorách muzea proběhly. „Tyto výstavy jsme zpracovali do virtuální podoby a nyní zařadíme i výstavy, které by za normálních okolností byly nyní k vidění v hlavní budově muzea na Florenci a v Domě U Zlatého prstenu. Jedná se o výstavu Listopad 1989 v pražských ulicích a Muzeum města Prahy na Těšnově? v hlavní budově a výstavu Pro kamna ke Špačkovi v Domě U Zlatého prstenu. Online výstavy také rozšiřujeme o fotografie, videa, textové informace a audiokomentáře,“ popsala Martina Hoffmanová z PR oddělení Muzea města Prahy.

Fotoreporty a virtuální prohlídky

Podobně k nastalé situaci přistupuje i Galerie hlavního města Prahy. „Chystáme virtuální prohlídky výstav, které se právě chýlí k závěru a nemůžete je tak zhlédnout, a také komentované prohlídky a přednášky s nimi související,“ říká Magdalena Juříková, ředitelka Galerie hlavního města Prahy. Už minulý týden GHMP zveřejnila na svém facebooku například obsáhlý fotoreport z výstavy Devětsil 1920-1931 a nyní k ní vzniká i video, které nabídne virtuální komentovanou prohlídku  s jejími autory. Další výstavu, kterou mohou zájemci zhlédnout alespoň na fotkách, je výstava Bedřicha Dlouhého Moje gusto.

Pozadu nezůstává ani Národní galerie. „Nyní připravujeme naši první virtuální prohlídku, kterou bude provázet kurátorka výstavy Ozvěny benátského bienále: Stanislav Kolíbal Julia Bailey. Chtěli jsme vytvořit pocit, jako by návštěvník skutečně procházel výstavou.  Prohlídku budou moct zájemci zhlédnout na našich sociálních sítích,“ vysvětlila Eva Sochorová, tisková mluvčí NG.

Přes dva tisíce dobrovolníků pomáhá seniorům v Praze: Jejich prosby jsou „zamluvené“ během vteřin

Kromě zmíněné online prohlídky nabízí NG nahlédnout do jejich online sbírek. „Dále připravujeme live stream a další příspěvky, které v různých formách umožní nahlédnout do našich výstav a expozic, ale také do míst, která zůstávají běžně skryta,“ uzavřela Sochorová. 

Online program pro svoje návštěvníky připravilo i Národní zemědělské muzeum. Od 25. března je spuštěn projekt V muzeu jako doma. „Snažili jsme se rychle reagovat na nastalou situaci a všichni kolegové spojili síly, abychom veřejnosti poskytli co nejvíce podnětných informací. Je to malý příspěvek k tomu, jak zpříjemnit lidem pobyt v domácím prostředí – když nemohou oni na návštěvu k nám, mohou si nás pozvat k sobě domů,“ říká generální ředitel Národního zemědělského muzea Milan Jan Půček.

Jako první byl zpřístupněn cyklus fotografií českého zemědělství. „Pro naše muzeum ho vytvořil Jindřich Štreit. Na webových stránkách budou k vidění také snímky souboru vzácných obrazů ze Šrobárovy sbírky, kterou tvoří 153 děl starých mistrů a evropských malířů 19. století,“ popsala Jitka Taussiková, tisková mluvčí  NZM.

Muzeum nezapomíná ani na děti. Na webu jsou dostupné různé kvízy a zajímavé publikace především z Rybářství, Lesnictví, Myslivosti, Zemědělství a dalších. „ V plánu je také Bylinkový týden, v rámci kterého budeme dávat různé tipy a rady od  bylinkářů a vědců z  výzkumných ústavů,“ uzavřela Taussiková.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa