Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Není to tak nakažlivé,“ řekl Trump. Pak se USA staly světovým epicentrem koronaviru

Autor: Darina Jíchová - 
27. března 2020
10:37

Prezident Spojených států Donald Trump promluvil o koronaviru způsobujícím nemoc Covid-19, nechal se dokonce slyšet, že „to není tak nakažlivé, jak se tvrdí“. Jeho výroky přišly jen pár hodin předtím, než na webu Univerzity Johnse Hopkinse, která celou pandemii mapuje, byly zveřejněny nové statistiky. USA jsou oficiálně novým ohniskem nákazy, v zemi je více případů než v Číně, odkud se virus rozšířil. V USA je momentálně evidováno téměř 86 tisíc nakažených, informoval list Daily Mail.

Podle Trumpa je koronavirus „něco běžného“, protože spousta lidí „to má a ani nejde k doktorovi“. „Jedna věc je to mít a druhá na to zemřít,“ prohlásil Trump během každodenního brífinku o koronaviru. „Právě jsem mluvil s dvěma lidmi, co to měli a ani nebyli u svého lékaře. Nenahlásili to. Takovýchto případů mohou být tisíce a ani o nich nevíme,“ doplnil.

Expertka: Nejsme Itálie

Prezident si zároveň protiřečí, na jednu stranu tvrdí, že koronavirus není tak nakažlivý, na druhou stranu, že ho jako běžnou nemoc má mnohem víc lidí, než uvádějí oficiální data.

I přes alarmující nárůst onemocnění a úmrtí, USA mají nejméně 1180 obětí, zůstává v poměrném klidu i Trumpův tým expertů. „Průběh epidemie ve Spojených státech nekoreluje s tím, co jsme viděli v Číně a Jižní Koreji, případně s tím, co stále ještě vidíme v Itálii. Toto jsou 3 země nejvíce postižené nemocí. Kdyby USA byly jako Itálie, měly bychom přes 400 tisíc mrtvých,“ vysvětlila lékařka Deborah Birxová.

Video  „Nebudu hrát s premiérem žádnou hru,“ říká Fiala o opozičních kandidátech do krizového štábu  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Prezident zdůraznil, že stále plánuje otevřít zemi a ekonomiku, chce tak učinit do Velikonoc, Trump chce, aby se lidé co nejrychleji vrátili do práce. „Naši lidé chtějí pracovat, musíme se vrátit do zaměstnání, budeme jednat o přesných datech, kdy se tak stane,“ pokračoval Trump. Prezident zlehčil varování předních vědeckých kapacit, podle nichž rozvolnění preventivních restrikcí přichází příliš brzo.

Trump se opět vrátil k oblíbenému argumentu s chřipkou

„Lidé si zřejmě nadále nebudou potřásat rukama, snížilo by se tak i šíření běžné chřipky, kdybychom si nepodávali ruce. A chřipka zabíjí mnohem víc. Nejsme proti tomu, aby se určitá nařízení dál dodržovala,“ dodal Trump, znovu zopakoval, že chřipka a autonehody v USA ročně zabíjí mnohem víc lidí než koronavirus.

Trump se rovněž ohradil proti závěrům Světové zdravotnické organizace (WHO), jejíž experti předpokládají, že se USA stanou světovým epicentrem koronaviru a nejhůře postiženou zemí. Děsivé statistiky bohužel zatím nasvědčují, že pravdu mají odborníci z WHO. Jen v New Yorku za čtvrtek zaznamenali 100 úmrtí na koronavirus. Stát New York s nejlidnatějším městem New York je regionem s největším počtem nakažených.

Hvězda vyzvala Trumpa, aby přeměnil své hotely na nemocnice

Trumpův přístup k nastalé situace nekritizují pouze jeho demokratičtí oponenti nebo přední lékaři, ale také celebrity. Tento týden proti němu na svém twitteru vystoupila herečka Alyssa Milanová (47), kterou čeští diváci znají například ze seriálu Čarodějky. Hvězda se vyjádřila ke krizi, kterou si procházejí newyorské nemocnice.

Milanová vyzvala Trumpa, aby resortu zdravotnictví poskytl své hotely, které má v New Yorku. Podle herečky by je mohl pomoct přeměnit na provizorní nemocnice, stávající se totiž potýkají s nedostatkem lůžek, a to i při budování stanových nemocnic. „My potřebujeme lůžka, on je má,“ uvedla na svém twitteru.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa