Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Nejkrásnější pohádkové a filmové zříceniny: Vstup volný!

/
  • 6 NEJ pohádkových a filmových zřícenin: Vstup volný!
    8. května 2020 ● 10:02

    Brány hradů a zámků zůstávají sice zatím ještě z většiny zavřené, avšak mnohé zříceniny jsou volně přístupné. Vybrali jsme z nich šest, jež můžete znát z pohádek, filmů a seriálů.

  • 1.

    Borotín: Honza málem králem

    Romantická zřícenina gotického hradu nad jihočeskými rybníky uchvátila nejen Karla Hynka Máchu, ale také tvůrce pohádky Honza málem králem (1976) s Jiřím Kornem v hlavní roli. Právě tady ukrývali loupežníci truhlu plnou uloupených zlaťáků. Z Borotína je to jen půlhodinová procházka.

    Romantická zřícenina gotického hradu Borotín.
    Autor: Archiv Blesku, scom

  • 2.

    Týřov: Škola princů

    Vysoko nad Berounkou v křivoklátských lesích se už od dob Václava I. tyčí hrad Týřov. V pohádce Škola princů (2010) tu lapkové drželi v zajetí prince Matouše Rumla s princeznu Sarah Haváčovou. Výstup z Týřovic je namáhavější, avšak odměnou vám bude překrásný výhled do údolí řeky!

    Vysoko nad Berounkou v křivoklátských lesích se tyčí hrad Týřov.
    Autor: Archiv Blesku, scom

  • 3.

    Zvířetice: Zvon Lukáš

    Nedaleko Bakova nad Jizerou se nachází zřícenina hradu a zámku, známá z filmového zpracování Máje (2008). V pohádce Zvon Lukáš (2002) zde kralovala Paní Bouře se svými syny v čele s Petrem Hapkou. Zvířetice si zahrály také třeba v pohádce O uloupené divožence (2007).

    Hrad Zvířetice
    Autor: David Malík

  • 4.

    Sirotčí hrádek: Sedmero krkavců

    Pod Sirotčím hrádkem na Pálavě se odehrává nejen převážná část filmu pro děti Třetí skoba pro Kocoura (1983), ale také původní pohádka Sedmero krkavců z roku 1993. V jeho ruinách žili Bohunčini bratři zakletí v krkavce. Hrádek se nalézá u obce Klentnice, asi tři kilometry od Mikulova.

    Sirotčí hrádek, ve kterém se natáčelo např. Sedmero krkavců, leží jen 3 Km od Mikulova.
    Autor: Archiv Blesku, scom

  • 5.

    Dívčí hrad: Bobule

    Jen pět kilometrů od Sirotčího hrádku stojí Dívčí hrad neboli Děvičky. Dominanta Pálavských vrchů nemohla chybět ve filmových Bobulích, ani v seriálových Vinařích. Znají ji i členové kapely Chinaski, kteří tu točili klip k písni My máme rádi víno. Nejkratší cesta vede z Pavlova (1,5 km).

    Dívčí hrad je jednoznačnou dominantou Pálavských vrchů.
    Autor: Archiv Blesku, scom

  • 6.

    Rýzmburk: Páni kluci

    „Nestůj a pojď, nestůj a pojď...“ Písničku z filmu Páni kluci (1975) si můžete pobrukovat cestou z Oseka u Duchcova na hrad Rýzmburk (cca 2,5 km). Ve filmu se jmenuje Pokštejn a trojice kamarádů Tomáš, Hubert a Jožka v jeho sutinách najdou »poklad« z vyloupené záložny.

    Ruina hradu Rýzmburku.
    Autor: Archiv Blesku, scom

  • 7.

    Galerie

    Fotogalerie
    19 fotografií

Články odjinud

Dnešní horoskopy