Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Hejtmanův náměstek se obul do Vojtěcha: Nařízení je mimo realitu, hazarduje se životy

Autor: ČTK, sova - 
28. března 2020
18:40

Náměstek jihomoravského hejtmana pro sociální oblast Marek Šlapal (ČSSD) zkritizoval ministerstvo zdravotnictví vedené Adamem Vojtěchem (za ANO) za tristní komunikaci s kraji. Informace se podle něho dozvídají pouze z tiskových konferencí. A nařízení, kdy mají domovy seniorů vyhradit deset procent kapacity pro klienty nakažené nemocí COVID-19, je podle něj zcela mimo realitu. Šlapal to v sobotu sdělil v tiskové zprávě.

„Podle ředitelky jednoho z domovů je přístup ministerstva hazardem se zdravím a životy jak klientů, tak zaměstnanců, protože o ně nemohou pečovat, když nemají žádné ochranné pomůcky,“ uvedl v tiskové zprávě.

Ministerstvo informovalo o svém nařízení vůči domovům seniorů v pátek. Klienti, kteří nebudou vyžadovat převoz do nemocnice a budou mít lehčí příznaky, mají zůstávat podle ministra Adama Vojtěcha (za ANO) v zařízení.

Kromě ústenek nemají žádné ochranné pomůcky

Z domovů pro seniory nelze udělat nemocnici. Je možné zařídit dočasnou karanténu do výsledku testu, ale ne déle. Pak musí následovat převoz do nemocnice. Jakmile se nákaza rozšíří v zařízení, smrtnost bude obrovská a nikoho v domově neochrání ona nesmyslná desetiprocentní covidzóna,“ uvedl dále Šlapal.

Personál domovů pro seniory navíc kromě ústenek nemá žádné ochranné pomůcky, první by měl získat až v neděli. „Zároveň jsme personálně již nyní na hraně možností. Je jen otázkou času, kdy odpadnou další pracovníci,“ uvedla ředitelka Domova pro seniory ve Vyškově Dana Indráková.

„Všechno děláme jen s minimálním vybavením ochrannými prostředky, které si obstaráváme na vlastní pěst. V mnoha domovech máme pouze rukavice a bavlněné roušky. Společně se zřizovateli sháníme, co se dá a kde se dá. Péče o nemocné klienty není bez náležitého vybavení ochrannými prostředky možná,“ uvedla předsedkyně Asociace poskytovatelů sociálních služeb v Jihomoravském kraji a ředitelka Domova pro seniory Podpěrova v Brně Vlasta Hrabcová.

„Vybavte konečně i sociální služby“

Je to hazardem se zdravím našich zaměstnanců, kterých máme málo, a klientů. Proto apeluji na vás, kteří o nasměrování ochranných prostředků rozhodujete, vybavte konečně i sociální služby,“ dodala Hrabcová.

Šlapal vyzval ministra i k tomu, aby nesděloval svá nařízení na tiskových konferencích, ale nejprve je směřoval k těm, jimž jsou určena.

Stejnou kritiku směřují ministerstvu zdravotnictví i z jiných krajů a zařízení v celé republice. Ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že pro nemocné seniory z domovů důchodců vyhradí celkem 329 lůžek Na Františku, Na Bulovce, v lázních Toušeň a v Těchoníně.

adeso ( 13. srpna 2020 13:57 )

Vojtěch je hatláma patláma paprťála. To musí být tragédie takový nevýrazný právník. To ministerstvo měl dostat Primula i kdyý je nepříjemný, ale od toho ministři jsou.

hejhej ( 28. března 2020 21:48 )

marmat:
Politici, kteří nic nedělají, jenom kritizují a žvaní jsou nejodpornější.
Ten kritik-hejtmanův náměstek zřejmě neví, co je pandemie a nedochází mu v jeho zakrnělém mozku, že ministr není spasitel a nikdo s touto pandemii nepočítal a není v silách ministra v krátké době všchno požadované zajistit.
Nebylo by od věci, kdyby ti přihlouplí kritikové se také snažili něco sehnat a zajistit, zatím jim jde jenom hloupé, odporné tlachání.

marmat ( 28. března 2020 19:52 )

Nejodpornější chování nemají obyčejní lidé...
ale na chyby (i naprosto nezaviněné) číhá řada takovýchto politiků jako SUPI !
Hodí se jim každá záminka ...
CO NEJDE, TAK NEJDE A zkrátka NEPŮJDE....nikdy a nikde...
Tak je odporný si z toho dělat BODY !!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa