Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nošení brýlí v době koronaviru: Ochrání před nákazou? A proč jsou slzy nebezpečné

Autor: Mii - 
6. dubna 2020
05:15

V Česku již déle jak týden platí povinnost nosit na veřejnosti roušky. Za tu dobu Češi narazili na řadu nepraktických věcí, které z toho vyplývají, a většina z nich se týká brýlí. Nosit je v kombinaci se zakrytými ústy a nosem je hotové „peklo“ – jsou stále zamlžené. Státní zdravotní ústav (SZÚ) však radí, ať to lidé vydrží a neuchylují se ke kontaktním čočkám. Místo toho poradil, jak brýle správně nosit a umývat. Oční chirurg Pavel Stodůlka pak doplnil, proč se v současnosti bát slz.

Zdravotní ústav hovořil souhrnně o dioptrických a slunečních brýlích, nerozděloval je. Pravidla pro ně jsou totiž stejná – především platí, že pokud nechceme nic chytnout, ani koronavirus, tak je nemáme nikomu půjčovat. Rovněž bychom je měli neustále čistit. „Dioptrické a sluneční brýle umývejte co nejčastěji vodou s běžným detergentem a osušte je, udělejte to vždy po návratu domů,“ radí SZÚ.

Pro lékaře navíc doporučuje, pokud vlastní ochranné brýle a obličejové štíty, časté dezinfikování podle pravidel Světové zdravotnické organizace (WHO). „Pozor, alkoholové přípravky mohou plasty a pryže poškozovat,“ upozorňuje ústav. 

Co se týče zamlžování brýlí, podle SZÚ na to mohou lidé vyzrát částečně tím, že si brýle nasadí na roušku, ne pod ní. Rozhodně není v tuto chvíli vhodné kvůli zamlžování přecházet na kontaktní čočky, akorát zvyšují riziko infekce. Pokud je však člověk musí používat, pak je třeba extrémně dbát na jejich čistotu a životnost.

Pokud kontaktní čočky, tak jednodenní

O brýlích ve vztahu ke koronaviru mluvil rovněž přednosta sítě očních klinik Gemini Pavel Stodůlka. Podle něj může jejich nošení posloužit jako lehká ochranná pomůcka. „Oči před virovými kapénkami mohou částečně ochránit dioptrické nebo sluneční brýle. Nicméně při péči o potencionálně nakaženého člověka ochrana není stoprocentní, je nutné použít ochranný štít, ochranné brýle nebo alespoň improvizovaně brýle potápěčské. Ty je třeba udržovat v čistotě a dezinfikovat,“ uvedl Stodůlka.

Dotýkání obličeje je jedním z rizikových faktorů, jak k přenosu viru dochází. Upozorňuje na to i Světová zdravotnická organizace (WHO). „Zamezte tření, mnutí a sahání rukama do očí. Pokud oči řežou či pálí, prokapávejte je umělými slzami bez konzervantů a při aplikaci kapek se vyvarujte kontaktu konce kapátka s očima a jejich okolím,“ radí lékař, který v minulosti ošetřoval i exprezidenta Václava Klause.

A rovněž doporučuje, ať se lidé vyvarují nošení kontaktních čoček. „Zvažte spíše nošení dioptrických brýlí. Při manipulaci s kontaktními čočkami si lidé častěji sahají na oči a zvyšují riziko možné infekce. Pokud budete nadále pokračovat v jejich nošení (kontaktních čoček, pozn. red.), dodržujte důsledně hygienická opatření a upřednostňujte pokud možno jednorázové denní kontaktní čočky. Před manipulací s kontaktními čočkami si minimálně 20 sekund umývejte ruce vodou a mýdlem. Skladujte čočky v roztoku k tomu určenému a pravidelně kontrolujte čistotu pouzdra,“ říká Stodůlka.

Potenciální infekční bomba

Mimořádný pozor by si pak lidé měli dát na slzy. Jsou totiž velmi infekční, jak upozorňuje i Česká oftalmologická společnost. „Při slzení se nedotýkejte očí, slzy utřete na tváři. K sušení používejte jednorázové kapesníky, které po použití vyhoďte, a poté si umyjte nebo vydezinfikujte ruce,“ popsal lékař. Nicméně zda se přes ně může skutečně COVID-19 přenést, stále není jisté, dosavadní zprávy jsou protichůdné. Studie Národní univerzitní nemocnice v Singapuru zveřejněná tento týden v odborném časopise Opthamology journal tvrdí, že šíření koronaviru přes slzy je málo pravděpodobné.

Ovšem koronavirus může zhruba v jednom až třech procentech případů způsobit virový zánět spojivek, ten je mnohdy i prvním příznakem nákazy. A nikdo z lidí, kteří jím trpěli, se singapurské studie neúčastnili. Takže je otázka, jak moc legitimní studie je a v mezičase nikdo nic nezkazí tím, když se slz preventivně dotýkat nebude.

Stodůlka nakonec upozorňuje, ať lidé kvůli zánětu spojivek nepanikaří. Pokud se jim objeví, neznamená to automaticky, že mají koronavirus. V dnešní době je pravděpodobnější, že jej způsobí alergie na pyl, která se právě v těchto dnech začíná naplno projevovat.

Video  Šéfka sester o úmrtí kolegyně z Thomayerky: Doplatili na to, že byli první  - Bohuslav Štěpánek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa