Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Velký úspěch české policie: Zatkli zločince ukrývajícího se v Kambodži

Autor: VaB - 
30. března 2020
14:07

Čeští policisté slaví další mezinárodní úspěch! Povedlo se jim v Kambodži zadržet muže hledaného za drogovou činnost a dopravit ho do Česka. Pomáhali jim v tom i kolegové z USA. Šlo o velmi složitý proces, který trval několik dlouhých měsíců. Dopadenému muži hrozí až dvanáct let vězení.

Od začátku loňského léta se v osm tisíc kilometrů vzdálené Kambodži před policií skrýval hledaný muž, kterému nyní hrozí dvanáctiletý trest vězení za drogovou činnost. Jak se ale policistům podařilo hledaného muže dopadnout? 

„Zajistit realizaci mezinárodního zatýkacího rozkazu v Kambodži byl velmi složitý proces, který trval dlouhé měsíce,“ uvedl policejní mluvčí David Schön. Českým úřadům se doposud nepovedlo dosáhnout zadržení hledané osoby na území Kambodžského království. „Nyní si mohou vymazat další bílé místo na pomyslné mapě s lokalitami zadržených osob,“ dodal Schön. 

Video  Česká policie slaví další úspěch. V Kambodži se jim podařilo zadržet hledaného muže.  - Policie ČR
Video se připravuje ...

Hledaného muže se podařilo dopadnout za použití dobrých osobních kontaktů s policisty z mezinárodní policejní spolupráce. Do honu na uprchlíka se tak zapojili i kolegové z USA. Díky kontaktům se českým policistům otevřely dveře, a mohli tak naplánovat zatčení a převoz hledaného muže. 

„Vynikající spolupráci se rozhodl ocenit i policejní prezident, brig. gen. Jan Švejdar, který udělil medaile Policie ČR kambodžským policistům, kteří se nejvíce zasloužili o úspěšné vyřešení případu,“ upřesnil Schön.

Převoz ale komplikovala situace ohledně koronaviru. „Na poslední chvíli začalo eskortu z Phnom Penhu komplikovat dopravní omezení v důsledku rozvoje COVID–19 v některých částech Asie a s tím spojené omezení letů,“ popsal nelehkou situaci policejní mluvčí. Nakonec se ale podařilo zajistit vhodný let, a muž se tak ocitl v rukou policistů v Praze. Poté putoval do vazby.

„Úsilí českých policistů vypátrat po celém světě pachatele trestných činů, kteří unikají spravedlnosti, nemůže zastavit ani aktuální šíření COVID–19. V případě, že je někde na světě vypátrán a zatčen hledaný člověk, tak musíme rychle jednat,“ popsal David Schön s tím, že pokud vyprší lhůty pro zadržení, roky hledaný muž tak může nadobro zmizet. 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání