Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Janka Chudlíková z Tlouštíků: V karanténě dejte prostor naslouchání, ne buzeraci

Video se připravuje ...
1. dubna 2020 | 06:00

Taky toho teď máte plné kecky? Janka Chudlíková, známá lektorka a koučka, vám poradí, jak se z nařízené karantény doma nezbláznit. Dodržujte těchto několik tipů a uvidíte, že i dny v izolaci můžete rázem strávit příjemně a s dobrou náladou. Které to jsou? To vám odhalí Janka v následujícím videu. 

"Žijeme teď na určitém počtu metrů čtverečních s celou rodinou. Přesto si potřebujeme urvat každý den čas pro sebe. Půlhodinka se najde, milé ženy, " tvrdí Janka Chudlíková. Svých třicet minut můžete využít na meditaci, čtení knihy, cvičení nebo relaxaci.

1. tip: Pečujte o své zdraví a imunitu

O své tělo byste v období pandemie měli pečovat ještě více než kdy jindy. Zaměřte se proto na svůj jídelníček a jezte co nejzdravěji. Vyhněte se jak smaženým jídlům, tak i sladkostem. "Cukr nám dělá záněty a nabourává imunitní systém," říká Janka Chudlíková, podle které je neméně důležité pít hodně vody, jíst více zeleniny než ovoce a odlehčit jídelníček snížením konzumace masa.

Podle Janky potřebuje naše tělo také svých osm hodin spánku. Nenarušte si tak dosavadní režim dlouhým vysedáváním u televize. Péče o sebe samu dále zahrnuje i správné myšlení. "Potřebujeme si srovnat myšlenky. Jde o to, čím si krmíme mozek. Jestli těmi negativními zprávami, nebo myšlenkami na to, co pro sebe dnes uděláme dobrého," vysvětluje česká koučka a inspirátorka.

2. tip: Správně komunikujte s rodinou

Další bod se týká komunikace s rodinou, se kterou nyní trávíte podstatně více času. "Dala bych teď prostor spíše naslouchání než buzeraci," říká zpříma Janka, která ve videu popisuje to, jaké otázky klást dětem i svým partnerům, ale i to, jak řešit vzniklé problémy. Pokud se vám něco nelíbí, je důležité dát rodině zpětnou vazbu a vždy mluvit za sebe. "Začínejte větu slovem já nebo mně," radí známá lektorka, která svou práci miluje, protože ji vnímá jako poslání.

3. tip: Vytvořte si v rodině nová pravidla 

Karanténa je stav, který by mohl zcela narušit dosavadní fungování rodiny. Janka proto radí vytvořit si zcela nová pravidla a režim týkající se například vysedávání u počítače, učení se s dětmi, rozvržení toho, kdo a kdy bude mít svou chvilku pro sebe, ale i pro chystání jídla. "Doporučuji vám například při večeři zařadit jednu techniku, a to tu, aby každý u stolu řekl, co mu ten den udělalo radost, protože si potřebujeme krmit mozek pozitivními vjemy," vysvětluje Janka Chudlíková.

A jeden tip od Janky na závěr zní: "Teď o to víc potřebujeme jednat z pozice lásky, takže pojďme si každý den dávat nějakou pochvalu nebo poděkování." 

Náš tip: V aktuálním čísle Blesku pro ženy najdete rozhovor s docentkou klinické psychologie, Laurou Janáčkovou. Jak se sexuoložka dívá na stávající situaci a co doporučuje, abychom karanténu přečkali v psychickém i fyzickém zdraví? Přečtěte si v novém magazínu Blesk pro ženy, který seženete na novinových stáncích, nebo si ho můžete objednat v tištěné či elektronické podobě v našem iKiosku ZDE.

Autor: red

Autor: Veronika Duží
Video se připravuje ...