Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Vynález pro boj s virem se vymkl z rukou. Vědec skončil s magnetem v nose v nemocnici

Autor: Darina Jíchová - 
30. března 2020
21:48

Australský astrofyzik Daniel Reardon (27) se snažil přijít s vynálezem, který by lidem usnadňoval život během světové pandemie koronaviru. Během práce na náramku, který by upozornil svého nositele, že se dotknul obličeje, se ale Reardonovi stala drobná nehoda, kvůli níž skončil na pohotovosti. V nosu mu uvázly čtyři magnety, uvedl deník The Guardian. Vědec přiznal, že na jednu stranu chtěl pomoct, na druhou že „zabíjel nudu“.

Astrofyzik z Univerzity v Melbourne se snažil sestavit zařízení s alarmem, který by se rozezněl, pokud by si člověk sáhl na obličej. Hygienici důrazně upozorňují, že sahat na obličej, zvláště pak neumytou rukou, by se v době šíření koronaviru vůbec nemělo.

„Není to úplně moje parketa“

„Měl jsem doma nějaké neodymové magnety a elektronické zařízení, ale popravdě stavba obvodů není úplně moje parketa,“ připustil Reardon. „Měl jsem nápad na to, že pokud bychom nosili náramky s magnety a se správným obvodem, rozezněl by se alarm pokaždé, když by se ruka přiblížila k obličeji,“ snažil se vysvětlit vědec.

„Místo náramku, který by upozorňoval na nebezpečí, jsem vyrobil náhrdelník, jehož alarm zněl pořád, zastavil se, až když jste si dali ruku k obličeji. Vyrobil jsem přesný opak toho, co jsem chtěl. Nápad jsem zabalil a z nudy si začal hrát s magnety,“ popsal svou nehodu. „Nejdřív jsem si je připnul na uši, pak do nosních dírek, asi si umíte představit, co se stalo,“ prohlásil trochu rozpačitě Reardon.

„Dva magnety jsem dal zvenku nosních dírek, dva dovnitř. Ty zvenku jsem pak oddělal a ty vevnitř se secvakly a posunuly hlouběji do nosu a já chytrák jsem se je snažil dostat ven těmi zbývajícími dvěma magnety. Nepovedlo se mi to. Postupoval jsem podle návodu, co jsem si našel na internetu. Jeden jedenáctiletý kluk měl kdysi podobný problém jako já,“ doplnil.

Vědec: Partnerka se mohla potrhat smíchy

„Zkoušel jsem to takhle vyndávat 20 minut, když mi v nosu zmizely i tamty dva magnety, musel jsem to vzdát, neměl jsem další magnety. V tuhle dobu už se moje partnerka, která zároveň dělá na pohotovosti, mohla potrhat smíchy,“ reportérům Guardianu ještě sdělil, že než se „potupně“ vydal do nemocnice, zkusil magnety vyndat kleštěmi.

„Pokaždé když jsem se k nosu s kleštěmi přiblížil, nos se k nim stočil a pak se k nim přichytil. Už mě to dost bolelo. Partnerka mě odvezla do nemocnice. Všichni se mi tam smáli, říkali, že je to typické zranění z nudy a izolace. Dostal jsem lokální narkózu a magnety mi ručně z nosu vyndali. Tři šly ven hezky, ten poslední se mi dostal do krku. Naštěstí jsem ho zvládl vykašlat,“ řekl tisku.

Poučení pro příště: Nehrát si s magnety

„Poučení pro mě? Už si doma nebudu hrát s magnety. Karanténa není tak špatná, dost toho doma udělám, navíc jsme se s partnerkou pustili do rekonstrukce,“ dodal na závěr.

V Austrálii platí omezení pohybu a shromažďování, lidé zatím mají velké problémy restrikce dodržovat. V zemi je přes čtyři tisíce nakažených, koronavirus si zde vyžádal nejméně 17 obětí.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa