Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Placené parkování se vrací? Vláda protáhla zákazy, zrušení modrých zón ale zatím ne

Autor: ČTK, sab - 
31. března 2020
11:50

Vláda dosud neprodloužila zrušení zón placeného parkování ve městech a v obcích. Pokud o tom nerozhodne v úterý, bude parkování opět zpoplatněné od středečních 06:00. Kabinet zrušil zóny od 16. března jako jedno z opatření přijatých v souvislosti s epidemií koronaviru. Zatímco platnost ostatních opatření vláda v pondělí prodloužila, u takzvaných modrých zón to neudělala. Vyplývá to ze závěrů jednání vlády zveřejněných na internetu.

V zónách placeného parkování mohou nyní stát všechny automobily zdarma. Platí to i pro takzvané modré zóny, které jsou určeny obvykle jen pro místní obyvatele a podnikatele.

Zón se týkalo usnesení, kterým vláda s účinností od ranních hodin pondělí 16. března zakázala platnost „nařízení, kterým obec vymezuje oblasti obce, ve kterých lze místní komunikace nebo jejich určené úseky užít za cenu sjednanou v souladu s cenovými předpisy“.

„Nepředbíhejme,“ čeká Praha na vládu

Současně se zrušením modrých zón kabinet v minulosti vydával i opatření pro omezení otevírací doby úřadů, omezení maloobchodu a provozu restaurací. Všechna tato opatření vláda prodloužila v pondělí, platit budou do 11. dubna.

„Dnes znovu zasedá vláda, tak prosím nepředbíhejme a vyčkejte na výstupy z jednání. Dotazy tak doporučuji směřovat přímo na vládu,“ odpověděl na dotaz Blesk Zpráv, zda bude od středy, co se týče parkování, vše při starém mluvčí Magistrátu hlavního města Prahy Vít Hofman.

Víc informací v současnosti nemá ani resort dopravy. Ministerstvo jako takové ale opatření nenavrhovalo. „Obecně lze totiž říci, že problematiku parkování si řeší obce a města ve své samostatné působnosti,“ doplnil mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka.

Vláda se sešla naposledy v pondělí, další jednání bylo v plánu až ve středu. Ale nakonec se ministři mimořádně scházejí znovu už dnes.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa