Zrušení zón placeného stání platí až do 13. dubna, zóny začnou znovu fungovat v úterý 14. dubna od 8:00, informoval náměstek pražského primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha Sobě). „Dnes (v úterý, pozn. red.) končí vládní nařízení a zatím nikdo neřekl, co bude dál. Nebudeme čekat na povel. Pražané musí být informovaní a odpovídajícím způsobem si dopředu naplánovat život,“ zdůvodnil na Facebooku náměstek. 

„Pracujeme taky na technickém řešení, jak si na dálku vyřídit parkovací oprávnění, o které už bylo zažádáno,“ dodal s tím, že zkrátka by neměli přijít ani řidiči, kteří mají parkování v zónách, kde nyní může parkovat kdokoliv, už zaplacené. Jak přesně jim to hodlá město kompenzovat, však neuvedl. Ročně se za parkování v Praze platí 1200 korun.

Automobilová doprava v Praze klesla minulý týden proti polovině února v centru o 34,8 procenta a ve zbytku metropole o 29,2 procenta. Ve srovnání s předminulým týdnem to znamená pokles o dalších zhruba 30 procentních bodů. Hromadnou dopravu využívá až o 80 procent méně cestujících než před koronavirovou krizí.

Zóny se v moderní podobě poprvé objevily v roce 1996 v části Prahy 1, kde se snaha o regulaci dopravy objevila již v roce 1982. Následně byly rozšířeny a fungují v Praze 1 až 9. Část radnic je nezavedla na celém svém území, ale ve vybraných částech a postupně je rozšiřovaly. Do systému se chce zapojit také Praha 10.

Fotogalerie
49 fotografií