Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Milionové ztráty a nejistota. České zoo se „perou“ s krizovým stavem, menším hrozí krach

Autor: Markéta Mikešová, for - 
8. dubna 2020
05:30

Vládní vyhláška o nouzovém stavu donutila zavřít brány i zoologické zahrady po celém Česku. Parky přišly o důležitý zdroj příjmu a s obavou vyčkávají, jak dlouho bude tato situace trvat. Právě březen měl být pro většinu z nich obdobím, kdy zahájí hlavní sezónu. Místo toho ale mohou se svými návštěvníky komunikovat maximálně přes internet. A koukat, jak jejich nastřádané zdroje postupně ubývají – na rozdíl od jiných zavřených podniků mají zoologické zahrady výdaje neustále, zvířata potřebují krmivo. Stejně tak práce neubyla chovatelům. Ředitel ZOO Praha Miroslav Bobek pak Blesk Zprávám popsal i údiv některých zvířat nad tím, že se kolem nich nepohybují lidi - a když už, tak zahaleni v rouškách. 

Do situace, kterou za svou více než 60letou existenci ještě nezažila, se dostala například Zoologická zahrada Jihlava. To, s čím se nyní musí potýkat, se zcela vymyká jejím dosavadním zkušenostem. „Máme zpracovaný improvizovaný krizový plán, protože dosud nás z možných katastrof ohrožovaly maximálně povodně, areál zoo obtéká menší říčka, případně polomy stromů,“ sdělil pro Blesk Zprávy mluvčí Zoo Jihlava Martin Maláč.

Jaké bude mít park ztráty, podle něj zatím nelze odhadnout. „Nyní za březen naše ekonomika vyčíslila, že by chybějící zdroje činily něco málo přes 1 milion korun,“ prozradil Maláč s tím, že březen je návštěvnicky slabším měsícem. Horší to bude v následujících týdnech. „Pokud bychom měli zavřeno i v dubnu, předběžný odhad chybějících zdrojů by již činil kolem 3 milionů korun,“ říká mluvčí. Z ekonomických dopadů má podle něj celý park strach, ale snaží se na to nemyslet.

Citelnější ztráty čeká zoologická zahrada v Liberci. „Přestože je Zoo Liberec příspěvkovou organizací města, do velké míry její rozpočet závisí i na zisku z prodeje z vstupenek, upomínkových předmětů, občerstvení a darů od sponzorů a mecenášů. Přesnou výši finančních ztrát je těžké v tuto chvíli odhadnout, ale víme, že se bude pohybovat ve výši jednotek až desítek milionů Kč,“ prozradila pro Blesk Zprávy mluvčí liberecké zoo Barbara Tesařová.

Park proto bude muset ztráty kompenzovat výraznými škrty v plánovaných investicích a opravách. „Možná budeme muset přistoupit i k dalším opatřením,“ přiznává mluvčí.

Stejné obavy panují v Safari parku Dvůr Králové. „V měsíci březnu očekáváme ztráty v jednotkách milionů, v dubnu může ztráta již přesáhnout deset milionů. Abychom chod zahrady udrželi, odložili jsme veškeré odložitelné opravy a plánované navýšení platu zaměstnanců,“ uvedla Markéta Grúňová z oddělení komunikace a mezinárodních projektů v Zoo Dvůr Králové.

Zcela prázdná ZOO Praha - pohled, který si nikdo nemyslel, že přijde Zcela prázdná ZOO Praha - pohled, který si nikdo nemyslel, že přijde | Archiv ZOO Praha

Praha hlásí 10 milionů, zvířata mají z roušky šok

Krizi se nevyhnula ani jedna z nejznámějších ZOO světa, ta pražská. Ředitel Zoologické zahrady Miroslav Bobek Blesk Zprávám prozradil, že už nyní čítají ztráty 10 milionů korun. 

„Kdo ví, jestli ztráty nepřesáhnou sto milionů. Ani po odeznění pandemie nebudeme mít vyhráno (...) Nevylučuji, že naše síly i finance bude nezbytné směřovat k udržení nynějšího stavu. Na rozvoj nebude dost peněz,“ poznamenal. Bobek také Blesk Zprávám doplňuje, že stavby prováděné externími firmami stále pokračují. 

Hlavním problémem, se kterým se pražská ZOO potýká, je absence některých chovatelů, kteří jsou nemocní, nebo musí být v karanténě. Jak již Bobek zmínil i pro aktuálně.cz., nejvíce se obávali o „slonaře“. Sloni totiž dokonale své chovatele znají a navíc je zde jedna čerstvá maminka a druhá slonice má porod na spadnutí.

Starost má Bobek i o ostatní zvířata. „Určitě to vnímají (a třeba je překvapují roušky chovatelů), ale je těžké říci s jistotou jak. Některým asi nepřítomnost návštěvníků vyhovuje, zatímco pro jiná znamená ztrátu vnějších podnětů. Ono totiž nejenže návštěvníci sledují se zájmem počínání zvířat, ale i naopak,“ konstatoval pro Blesk Zprávy Bobek. 

Ošetřovatelé musí nosit roušky, ZOO je pak zoufale prázdná a tichá Ošetřovatelé musí nosit roušky, ZOO je pak zoufale prázdná a tichá | Archiv ZOO Praha

Bobek si také spojuje datum uzavření ZOO - 13. března - s jednou krásnou událostí. V tento den se totiž narodila lemuří dvojčata, což je pro ZOO velká událost. Doplňuje, že zrovna nyní je práce jako na kostele i v jiných výbězích - s jarem totiž přicházejí i nová mláďata a zvířata se čile rozmnožují.

Peníze jen pro licencované zoologické zahrady

Ministerstvo životního prostředí koncem března rozhodlo, že zoologické zahrady, které přišly o příjem ze vstupného, mohou žádat o dotaci na nákup krmiva. Podmínkou je, že musí chovat ohrožené druhy zvířat. Ministerstvo slibuje, že všechny žádosti budou vyřízeny obratem a peníze se k zoologickým zahradám dostanou v dubnu, tedy v době, kdy je očekáváno, že uzavírka ještě bude trvat.

„Peníze z našeho dotačního titulu na krmení by jim měly výrazně pomoci překlenout toto složité období,“ sdělil ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Na finance nicméně dosáhnou jen licencované zoologické zahrady. Těch je aktuálně v Česku 29, patří mezi ně jak Zoo Jihlava, tak Zoo Liberec i Zoo Dvůr Králové. Pomoc tohoto typu se nedostane k soukromým zooparkům, kterých je v Česku také několik desítek. Jde totiž o odlišná zařízení.

I zoopark může vlastnit licenci, ale drtivá většina z nich ji nemá. Licence, kterou uděluje ministerstvo životního prostředí, obecně zajišťuje, že zoologická zahrada má vyhovující podmínky pro chov zvířat, veterinární péči a podílí se na ochranářských a vzdělávacích projektech. Proto podmínka chovu ohrožených druhů u dotace pro zoologické zahrady není žádnou překážkou.

Soukromý zoopark: Bojujeme o holé přežití

Zooparky tedy budou muset zažádat o některou z jiných  forem pomoci, kterou vláda připravila pro podnikatele postižené koronavirem. Obvykle jsou soukromé a zcela závislé na tom, co vydělají, což je další rozdíl od zoologických zahrad – ty jsou většinou příspěvkovými organizacemi, i když to není pravidlem. Zoo Dvůr Králové je například akciová společnost.

Život ohrožující finanční potíže již oznámil například Zoopark Zájezd na Kladensku. „Zatím se držíme, ale bez návštěvníků nám finance na provoz vydrží řádově několik týdnů. Zatím čerpáme z rezerv určených na stavby a jiné projekty,“ říká ředitel parku Jiří Marek starší.

Měsíční provoz zooparku podle něj stojí zhruba půl milionu korun, na krmení padne 100 tisíc. „Jsme soukromá zoo, a to jako obecně prospěšná společnost nemáme za zřizovatele stát, respektive město. Finančně jsme tak závislí především na návštěvnících. Vše investujeme do provozu a rozvoje,“ dodává ředitel.

Podle něj se v podobné situaci nachází více soukromých zooparků. „Nezbytná nařízení pro zamezení šíření koronaviru přišla v době, kdy běžně začíná návštěvnická sezona. Bez příjmů za vstupné jsou soukromé zoo odsouzeny k drastickým omezením a bojují o holé přežití,“ nastiňuje Jiří Marek starší.

Většina zahrad zamířila na internet

A jak se zoologickým zahradám v době zavření funguje, vynecháme-li finanční stránku? Většina z nich se snaží návštěvníkům zpřístupňovat obsah alespoň na sociálních sítích. „Na těchto platformách se snažíme představovat třeba naše méně známá chovaná zvířata, nebo dávat lidem fotografické hádanky. Od pátku 27. března jsme také spustili NouZOOvku - soutěž pro všechny školáky, kteří jsou nyní doma,“ sdělil za Zoo Jihlava Maláč.

Parku je dle jeho slov jasné, že s problémy se nyní potýká velká část národa. „Proto se snažíme si příliš nestěžovat na vzniklou situaci a snažíme se být pro lidi i nadále tím, proč mají zoo rádi - ostrovem pohody a pozitivních zpráv,“ řekl.

Na facebook se uchýlila rovněž Zoo Liberec. „V tomto týdnu spouštíme nový projekt Zoo Liberec Stream, ve kterém budeme každý týden pořádat online přenosy ze zoo,“ lákala mluvčí zoologické zahrady Tesařová.

A stejně je na tom Safari park Dvůr Králové. „Pro návštěvníky jsme připravili fb seriál Co se děje za zavřenými branami safari parku, kde jim ukazujeme chod zahrady z jiného pohledu, než jsou z našich sociálních sítí zvyklí, a necháváme jim více nahlédnout do zákulisí,“ zmínila jeho mluvčí Grúňová.

Zvířata se těší na lidi, chovatelé jsou v týmech

Co se týče zaměstnanců, ti, kteří mohou, pracují z domova. Chovatelé ale musejí být na místě, obvykle proto fungují v oddělených skupinách pro případ, že by se jedna část nakazila. Docházet také stále musejí veterináři, zoologové, řidiči nebo údržbáři.

„Na zoologickém úseku bylo stanoveno několik různých týmů chovatelů, které se v práci pravidelně střídají tak, aby se jednotlivé skupiny vzájemně nepotkávaly a případné riziko přenosu nákazy mezi zaměstnanci bylo co nejmenší,“ potvrzuje zástupkyně Zoo Liberec.

V Zoo Dvůr Králové dostali zaměstnanci nařízení, ať se převlékají už doma, aby nemuseli chodit do společných šaten. „Obědy jsou v kantýně servírovány odděleně podle úseků, odložitelné zákroky se u zvířat neprovádí,“ říká Grúňová.

V jihlavské zoo zase zaúkolovali uklízečky častým dezinfikováním prostorů. A volný čas se rozhodli využít mimo jiné k drobným opravám. „Takže truhláři opravují lavičky, instalují zvířatům novou výdřevu, kmeny stromů a bidla. Zámečníci opravují, nebo budují brány, ploty, nebo se podílejí na úpravách a opravách expozic, nebo mobiliáře zoo. Zahradníci se věnují přiřezávkám stromů a keřů nebo jarní výsadbě rostlin,“ vyjmenoval Maláč.

Na návštěvníky se podle něj už těší i samotná zvířata. „Myslím, že spousta zejména těch inteligentnějších živočichů (všechny šelmy, primáti, nebo kopytníci), má nyní dlouhou chvíli, protože je často pozorování zvířat lidmi dosti vzájemné a zvířata ráda pozorují i návštěvníky, kteří jsou na rozdíl od chovatelů pokaždé jiní. A zvířata se nyní tak trochu nudí,“ prozradil.

Greinfild ( 8. dubna 2020 09:14 )

A u odboráře zrušili diskuzi...🤣Jo práskače a šmejdy nikdo nemá rád a pisálci si mysleli že toho gaunera budou všichni litovat!

Greinfild ( 8. dubna 2020 08:50 )

Tak klidně at sk9nčí.Je to podnikání a pokud to neumí tak at to nedělají.Jeste budou stát s nataženou prackoo aby jim to zaplatili daňový poplatnici...***

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa