Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Čech čeká na dítě od náhradní matky v USA: Kvůli koroně nebude u porodu

Čech čeká na dítě od náhradní matky v USA: Kvůli koroně nebude u porodu
Čech čeká na dítě od náhradní matky v USA: Kvůli koroně nebude u porodu  (Autor: Aha!, Profimedia.cz, Archiv Blesku)
Autor: DH - 
24. dubna 2020
06:15

Celosvětová pandemie koronaviru zkomplikovala život úplně všem. Američan John s partnerem z Čech v dubnu očekávají narození dcery od náhradní matky v USA. Bohužel, český tatínek se patrně k porodu nedostane, do letadla ho nepustili.

O případu partnerů stejného pohlaví, Johna a jeho manžela z Prahy, informoval jeden z největších amerických zpravodajských serverů CBS News. Podle něj muži čekají na dceru, kterou jim má porodit náhradní matka, a termín je stanoven na 11. dubna v Minnesotě.

USA ale bohužel z bezpečnostních důvodů nyní do země pouští pouze občany své země, a tak Čecha v Amsterodamu nevpustili do letadla, byť měl u sebe veškerou dokumentaci, která ukazovala na to, že je jeho manžel občan USA. Musel se proto 14. března vrátit do Prahy a krátce nato Česká republika vydala nařízení o obecné karanténě.

John je v tuto chvíli už v Minneapolisu, kde čeká na narození dlouho očekávaného dítěte a zároveň usiluje o to, aby americká vláda výjimečně udělila jeho partnerovi z Čech víza a on mohl přiletět za svojí rodinou. „Existuje ale bohužel jen malá šance, že by tu na narození byl. Všichni jsou teď hodně opatrní, máme prostě smůlu,“ uvedl John pro CBS.

Melissa Brismanová, která je právničkou společnosti, jež zaštiťuje společnost pro pořízení děti od náhradních matek, tvrdí, že v podobné situaci, jako je českoamerický pár, se na světě ocitlo minimálně dalších 200 párů. Bohužel, podle ní bude dítě potřebovat co nejrychleji mezinárodní pas, aby mohlo s otcem odletět z USA do Čech. Normálně takový pas trvá vytvořit asi tři týdny, ale v současné době to mohou být i čtyři měsíce.

S oddálením péče o dítě vzniknou podle právničky páru pravděpodobně velké finanční výdaje. Údajně se může jednat i o dvacet tisíc dolarů, tedy v přepočtu asi 600 tisíc korun k dalším dvěma a půl milionu, které už utratili za náhradní matku.

„Tvrdě na tom dřeli a utratili spoustu peněz. Teď měl nastat jejich hezký čas, místo toho ale všichni bojují o to, aby se vůbec celé rodiny sešly ve svých domovech,“ dodala Brismannová pro CBS.

Video se připravuje ...
Další videa