„Ve věci je odvolání obžalovaného a státního zástupce do výroku o vině i trestu,“ uvedla Puci. Soud totiž Dominika K. obžaloby z přípravy teroristického útoku nepravomocně zprostil, protože pro ni podle soudkyně nebylo dostatek důkazů. Uložil také nižší trest, než žalobce Martin Bílý navrhoval. Bílý chtěl, aby Slovák strávil za mřížemi devět let.

Policisté u Dominika K. v bytě nalezli v roce 2017 chemikálie na výrobu výbušniny a návodná videa, na facebookovém profilu pak sdílel fotografie a příspěvky, které podle žalobce propagovaly terorismus. Muž vinu odmítá. Tvrdí, že je mírumilovný a případ poškodil jeho jméno.

Dominik K. na počátku hlavního líčení vypověděl, že před několika lety plánoval teroristický čin v Prešově. Později ale své radikální názory získané z videí tzv. Islámského státu přehodnotil, protože se blíže seznámil s islámskou vírou. Chemikálie měl podle své výpovědi doma na výrobu petard. Podle státního zástupce si však Slovák i před svým zadržením v roce 2017 vyhledával návody, jak z chemických látek vyrobit nástražný výbušný systém. V pražském bytě měl podle něj budíky, které lze použít jako časovače k bombě.

Podle soudkyně se ale nepodařila vyvrátit obhajoba Dominika K. Z dokazování totiž vyplynulo, že už v minulých letech připravoval na Silvestra ohňostroje, které doprovázely hlasité detonace. Návody na výrobu výbušnin, které policie u muže zajistila, zase mohly sloužit k tomu, aby se ve výrobě amatérské pyrotechniky zdokonalil.

Soud ale uznal obžalobu z propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka, konkrétně takzvaného Islámského státu a Kavkazského emirátu. Muž na facebookovém profilu umístil symboly obou organizací, na fotografiích také nosil oblečení džihádistů.

Fotogalerie
6 fotografií