Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Záchranářům chybí ochranné štíty: Parta kamarádů je doma tiskne a pak rozváží!

Autor: VaB - 
1. dubna 2020
20:35

Parta kamarádů se rozhodla, že na svých 3D tiskárnách budou vyrábět štíty, které chybí záchranářům a lékařům. Na své náklady kupují materiál a rozváží k těm, co je potřebují. Tisk je sice náročný na čas, ale i tak se jim povedlo rozvézt 50 štítů a přes 300 zakladačů na roušky. Další štíty tisknou, chybí jim ale plexiskla.  

Záchranáři a lékaři v současné době postrádají spoustu ochranných pomůcek. Nejsou to jen respirátory a ústenky, ale i velice důležité štíty. Ty dokáží tvář záchranáře ochránit daleko lépe než brýle. 

Problém je, že se nedají sehnat, a pokud ano, tak složitě. Dva kamarádi se proto rozhodli, že využijí své dvě 3D tiskárny a začnou součástky na štíty tisknout. Na své náklady nakupují materiál, tisknou, kompletují a rozváží hotové štíty k těm, co je potřebují.

„Tisk kompletu pro jeden štít zabere přibližně dvě a půl hodiny. Nám se podařilo na plochu jedné tiskárny umístit celkem dvě tyto sady. To nám zkrátilo intervaly výměn mezi jednotlivými tisky, což je výhodné zvláště v nočních hodinách,“ uvedl Petr, jeden z protagonistů celé jejich malé akce. Kromě štítů tisknou i pomůcku na šití roušek. Vytisknuté součástky se pak jednoduše nacvaknou na plexisklo. 

Problém je ale právě s tolik potřebným plexisklem. Obchody jsou zavřené a dodací lhůty jsou buď nereálně dlouhé, nebo je cena plexiskla moc vysoká. „Firma Mifer nám zdarma darovala 50 kusů vyřezaného plexiskla na štíty,“ dodal Petr. „Vyhradili jsme si kapacity a zdroje, abychom mohli podpořit domácí 3D tiskaře a poskytovat jim hledí do ochranných štítů, které vyrábějí a zdarma poskytují záchranným složkám,“ uvedli zástupci firmy Mifer na facebooku.

A kam všechny ty vyrobené štíty putují? 50 štítů skončilo například u záchranářů z TransHospital v Řevnicích, dále u Středočeských záchranářů nebo i v lékárně a u jedné lékařky v Rakovníku. Lidem pak rozdali přes 300 zakladačů na roušky. S tiskem neplánují přestat, dokud se situace neuklidní. „Každý den nám přibývají poptávky po štítech, momentálně připravujeme dodávky pro dentisty a lékaře nejen v Praze, ale přibližně jednou týdně odesíláme balík i na Moravu,“ dodal Petr.

Stejně jako tito dva kamarádi se do projektu 3D tiskem proti COVID-19 zapojila spousta dalších dobrovolníků nebo i škol a firem po celé republice. Společně už vyrobili několik tisíc štítů. Velmi dobrou podporou pro tyto aktivisty jsou soubory s modely pro tisk uvolněné zdarma ke stažení na webových stránkách českého výrobce 3D tiskáren, firmy Prusa Research.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa