Vyjmenovat filmy, na kterých se herec Jan Kuželka podílel, by vydalo na pořádně dlouhý seznam. Zazářil nejenom v celé řadě českých pohádek, ale i zahraničních snímků: z těch nejvýznamnějších nelze nezmínit třeba roličku kuchaře v oscarovém snímku Miloše Formana (†86) Amadeus, nebo kováře v americké historické komedii Příběh rytíře s Heathem Ledgerem (†28) v hlavní roli. Kvůli opatřením naší vlády, co mají zamezit rychlému šíření onemocnění Covid-19, však i on přišel ze dne na den o práci. 

„Ze všeho sešlo. Měl jsem třeba točit film v Kutné Hoře nebo od dubna do června jsme vždycky o víkendu měli hrát v Brně krásné muzikály Kleopatra, Tři mušketýry či dojemnou Angeliku. Když v Angelice umírá mladý Nicolas, stojíme vždycky v portále a sázíme se, kolik lidí v hledišti bude plakat,“ prozradil se smíchem herec, který koronavirovou karanténu tráví na chaloupce.

Nyní mu ale nezbývá nic jiného, než aby si mezi všemi těmi manuálními činnostmi, zahrnujícími sekání dřeva či prořezávání stromků, oživoval texty. „Což texty, to není problém, ale musím trénovat písničky, abych to já, nezpěvák, nekazil zpěvákům.“

Přestože veškeré natáčení bylo kvůli nebezpečné chorobě, co trýzní celý svět, pozastaveno, zahraniční producenti na něj nezapomínají. „Psala mi na chalupu moje zahraniční agentka, abych poslal aktuální fotky, prý se něco chystá,“ uvedl nejobsazovanější český herec v zahraničních filmech, kde hrál po boku hereckých světových hvězd a je schopen svoji roli odehrát hned v několika jazycích.

Problémy měl prý akorát s francouzštinou: „Hrál jsem v Bídnících s Gérardem Depardieu a Johnem Malkovichem. To jsem francouzštinu opravdu dřel. Dokonce jsem jezdil za Malkovichem na hotel a zkoušeli jsme,“ zavzpomínal.

Aby se svými větami neměl na place problém, musel se dokonce uchýlit k malé válečné lsti, jenže ta mu tehdy nevyšla: „Text jsem si vložil do šuplíku stolu, za kterým jsem hrál. Problém byl, že pak přesvítili scénu a já do té zásuvky na text neviděl. Ale dobře to dopadlo,“ zdůraznil Kuželka, jenž se přece jenom musí z chalupy tu a tam vracet do svého pražského bytu – na venkově totiž nemá počítač, kam mu do e-mailu chodí nejrůznější pracovní zakázky…

VIDEO: Jan Kuželka, který natočil 300 filmů: Formana jsem si spletl s rekvizitářem.

Video
Video se připravuje ...

Jan Kuželka, který natočil 300 filmů: Formana jsem si spletl s rekvizitářem. Petr Macek, Aleš Brunclík

Fotogalerie
34 fotografií