Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Mrtvoly odváželi v chlaďácích. „Je to peklo,“ líčí sestry válku s virem v New Yorku

Autor: Darina Jíchová, ČTK, sova - 
3. dubna 2020
05:00

V newyorských nemocnicích dochází místo pro těla pacientů, kteří podlehli koronaviru. Do akce tak už byly povolány i chladící vozy, do kterých mrtvoly nakládají vysokozdvižné vozíky. Hororové výjevy tak ilustrují válku, ve které se Američané ocitli tváří v tvář smrtícímu onemocnění. Také zdravotníci a další dobrovolníci v americké metropoli New York dělají všechno pro to, aby ulehčili přeplněným nemocnicím. „Je to peklo,“ shodují se tamní zdravotní sestry a ošetřovatelé, uvedl list Daily Mail.

V důsledku boje s koronavirem se jeden z nejslavnějších městských parků světa, newyorský Central Park, změnil ve stanové městečko. V provizorní polní nemocnici jsou uložení pacienti s mírným průběhem nemoci, vážné případy jsou v nemocnici. Zvláště pak v nemocničním komplexu Mount Sinai.

Když přetížíte zdravotní systém, přetížíte i pohřební systém,“ komentoval lakonicky situaci jeden z ředitelů pohřební společnosti v New Yorku. Nakládání těl do tzv. pojízdných márnic a mrazírenských dodávek mohou pozorovat kolemjdoucí na rušných ulicích velkoměsta.

Je to neuvěřitelné, ale je to bohužel skutečnost,“ komentuje mrazivou scénu jeden z procházejících u Brooklynské nemocnice. „Bože, smiluj se nad námi a pomoz nám. Ach, Pane, tohle je skutečnost,“ dodal. 

V New Yorku odvážejí do chladících vozů mrtvoly na vysokozdvižných vozících V New Yorku odvážejí do chladících vozů mrtvoly na vysokozdvižných vozících | Profimedia.cz

Pacienti ve vážném stavu leží na podlaze

Ve státě New York dochází místo v márnicích i v nemocnicích. V epicentru koronavirové infekce ve Spojených státech se nedostává i ochranných pomůcek a plicních ventilátorů. Nedostatek je také lékařského a zdravotnického personálu.

V nemocnici Elmhurst v newyorské čtvrti Queens leží vážné případy na podlaze. Další pacienti se musí posadit do čekárny pohotovosti a nezbývá jim nic jiného než čekat, až se v zařízení uvolní nějaké lůžko.

V New Yorku nakládají těla obětí koronaviru do mrazírenských vozů na vysokozdvižných vozících V New Yorku nakládají těla obětí koronaviru do mrazírenských vozů na vysokozdvižných vozících | Reuters

Zaplňují se i provizorní polní nemocnice

„Snažíme se izolovat nakažené, aby se virus nešířil po nemocnici. Záchranáři mají dost přísná nařízení, jedno z nich například určuje, aby pacienty s fatálním infarktem nevozili na pohotovost, ale rovnou prohlásili za mrtvé. Takové to tady je, je to jako hororový film,“ popsal ošetřovatel Nicholas Corsini.

„Mám strach chodit ven, každého, koho potkám, jde do nemocnice, dav se táhne několik bloků,“ doplnil Corsini. Polní nemocnice se rychle zaplňuje, obsazena už je taká značná část lůžek na armádní nemocniční lodi USNS Comfort s kapacitou 2500 míst.

„Tolik lidí najednou jsem v nemocnici v životě neviděla, tísní se v čekárnách, na pohotovosti i chodbách. A pacienti nám tu umírají… každý den,“ doplnila Liz Schafferová, která do nemocnice Mount Sinai přicestovala jako dobrovolnice. „Jako zdravotní sestra jsem složila slib, že nikdy nikomu neublížím a že půjdu, kde je třeba pomoct,“ navázala Schafferová, která jinak působí v nemocnici v Minnesotě.

Do New Yorku míří zdravotníci z celých USA

„Svým studentům říkám, že v době krize se musíme vzmužit a přiložit ruku k dílu. Teď je řada na mně, abych se svými slovy řídila, tak jsem tady,“ vysvětlila Schafferová. „Jsem ochotný udělat cokoliv, abych pomohl,“ přidal se Jerry Kops, ošetřovatel z Long Islandu, který stejně jako Schafferová pomáhá v New Yorku.

Video  Babiš v Blesku: O návratu k normálu, otevření škol i možném odkladu EET  - Blesk TV
Video se připravuje ...

„Byl jsem tu na turné se svou kapelou, ale jsem licencovaný ošetřovatel. Potřebují pomoc, já pomoct můžu. Půjdu kamkoliv, do testovacího stanu, na pohotovost, na jednotku intenzivní péče,“ sdělil Kops tisku. „Nabídli nám 2500 korun na hodinu, ubytování a stravu. Newyorské nemocnice potřebují na 5 tisíc zdravotníků, zatím jich je tu kolem tří set,“ dodal.

„Je to těžké a vyčerpávající. Ztrácím pořád pacienty, o jejich smrti musím informovat rodiny. Je mi to líto, ale dělali jsme všechno, co jsme mohli. Tuhle frázi opakuju pořád dokola. Ještě horší je, že nemáme ani čas truchlit nad zemřelými, nebo čas si o tom promluvit,“ vypověděla další zdravotní sestra Katherine Ramosová.

Do práce byli povoláni i důchodci

Z penze se zpátky do práce vrací spousta zdravotníků, mezi nimi je i sestra Laura Bensonová (60). „Jsem připravená, mrzí mě, že mi nedali vědět dřív,“ zatím vykonává jen lehčí práci – měří teploty. „Je to frustrující, zvládla bych klidně plnou směnu. Pravděpodobně na to brzo dojde a já jsem absolutně ochotná odsloužit, co je potřeba,“ zavázala se Bensonová. 

Pomoc zdravotníků z celých Spojených států i lékařů a sester na penzi si vyžádal guvernér státu New York Andrew Cuomo. Podle posledních statistik americké Univerzity Johnse Hopkinse nákaze koronavirem v USA podlehlo už více než 5000 lidí: celkem 5137. Nakazilo se přes 216 700 osob. Nejhůře zasaženým místem je velkoměsto New York, kde zemřelo přes 1370 osob. Koronavirus byl prokázán ve všech 50 státech USA.

picoda ( 3. dubna 2020 12:05 )

Lobomaniak nerouhej se panu Bohu ! vsak na tebe taky dojde !

žanyn ( 3. dubna 2020 11:37 )

Ale lidé to bohužel nezvládají. Nezvládnou ani sami sebe.

žanyn ( 3. dubna 2020 11:35 )

Bylo by dobré sledovat, kam se kdo v téhle krizové situaci vypařil. I o Sorošovi je jaksi klídek.

dvix ( 3. dubna 2020 11:33 )

No tohle si preje pulka CR, uz je to doma nebavi, uz si chtej jit nechat udelat vlasy a pak trajdat po obchodaku a prehrabovat se v nekvalitnich cinskejch hadrech, aby byly in az budou zaintubovany na plicnim

žanyn ( 3. dubna 2020 11:32 )

Zamyslí se konečně obyvatelé USA sami nad sebou a konečně si v té své politické a armádní garnituře udělají pořádek? Ono to nakonec platí i u nás a vpodstatě všude ve světě.....,

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa