O nápadu pěstovat rajčata a bylinky jsem ženu pravidelně informoval už od předloňského května. Spadá to tak trochu do věčných plánů typu nainstalovat větrák do obýváku. Vzpomenete si na to až v parném červenci. Tehdy v květnu jsem to totálně prošvihl a zbylo mi jen žárlivě okukovat úrodu sousedů. Letos přišla má chvíle.

Pořídil jsem nesmyslně moc semínek, vybalil rok sbírané obaly od jogurtů a otevřel litry hlíny. Naivně jsem si dal na zem noviny, abych z nich pak zeminu elegantně uklidil. Nakonec jsem zaúkoloval Pepína. Řekl jsem mu, že budeme sázet „kytí“. Nadšený synek dostal vlastní lopatku a kelímky, do kterých měl sypat hlínu. Po chvíli měl i moji lopatku a sypal hlínu všude. Pod noviny, na okno, do plenky. Nevím, jak to udělal, ale nejvíc ze všeho byl špinavý jeho obličej. Pepíňákovo štěstí bylo ale k nezaplacení. Táta vyrobil domácí pískoviště.

Ne kytí

Dítě bylo spokojený, ale táta nezasadil nic, a tak šel synek rychle spát. Za hodinu a půl jsem všechny rajčata, bazalky, mátu a tymián zasadil, spoušť uklidil. Teď nastal těžší úděl. Jak mu vysvětlit, že se nesmí vrtat v hlíně? Kvůli němu jsme všechny naše tři kytky dali vysoko, aby nemohl provozovat svoji oblíbenou kratochvíli. Kdykoliv jsme byli u někoho na návštěvě a rostliny měl Pepíno v dosahu, do pár minut se v hlíně spokojeně vrtal. V horším případě rval listy.

Jakmile se synáček probudil, vzal jsem ho do zahradnického koutku a důrazně mu říkal: „Koukej, tohle jsou PEPÍNKOVY a tatínkovy kytičky. Nesmíš se v nich vrtat, jinak je zničíš,“ tuhle informaci jsem několikrát ve variacích opakoval. Když pak šel Pepín kolem truhlíků, prohlásil: „Be, kytí.“ Ukazoval do plných kelímků, ale vrtání se naštěstí nekonalo. Což se doposud nezměnilo. Chodí se mnou zalévat, kontrolujeme každý nový zelený přírůstek a já se psychicky chystám na květen a červen. Přesazování.

Karanténa v parcích

Každý den jsme také pokračovali v chození do parků. Nejlepší park na východě Prahy zůstává podle mě Malešický park, i když se na území Prahy 10 v rámci opatření kvůli koronaviru zavřela dětská hřiště. Prošli jsme i Židovské pece v Praze 3, kde mají stále funkční hřiště pro starší i mladší děti. V létě je tam pak obvykle otevřené dopravní hřiště. Pro dítě na odrážedle nebo na kole je to ideální místo. Mírné zklamání jsem pak cítil po návštěvě Parukářky, kde je nepříliš čistě a dobře vybavené dětské hřiště. V samotném parku prochází také hodně pejskařů, což v Malešickém parku též, ale na Žižkově ti páníčci asi neumí tak dobře uklízet. A že se pan starosta hodně snaží tento nešvar změnit...

Fotogalerie
19 fotografií