Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pečovatelky neuvidí 14 dní své rodiny: Kvůli stařečkům se s nimi v domově seniorů zamkly do karantény

Autor: Jiří Nováček - 
3. dubna 2020
14:57

Ošetřovatelky a personál Domova seniorů ve Vranovicích se o pátku dobrovolně uzavřeli do karantény. Chtějí tak ochránit svých 76 důchodců. Nejstaršímu z nich je 98 let.

V domově si sami od sebe vytvořili dva pracovní týmy, vždy po 10 lidech. Po 14 dnech se budou v práci střídat. „Zaměstnanci mají připraveno spaní, zajištěnou stravu, pití, kávovar,“ řekla Aha! ředitelka domova Ivana Hoferová (35).

K dispozici je i externí skupina, která je připravena ihned vyjet k rodině zaměstnance, bude-li potřeba něco obstarat. V dobrovolné karanténě totiž zůstaly téměř výhradně ošetřovatelky, matky od rodin. Jejich děti a manželé je nyní dva týdny neuvidí.

V domově je smutno

Paní ředitelka ví, že situace není lehká pro nikoho. V domově je teď mezi stařenkami a stařečky trochu smutno. „Všichni trpí odloučením od svých rodin,“ zmínila. Společné aktivity v domově utichly, návštěvy zvenčí navíc už nejsou nějaký čas možné.

Dědečci a babičky se pohybují jen po chodbách, s rouškami. „Rodiny nám posílají mailem fotografie, my je příbuzným vytiskneme a na oplátku je vyfotíme a pošleme fotografii zase rodině,“ popsala Ivana Hoferová.

Sama ředitelka šla příkladem a nechala se v domově uzavřít s první skupinou. Navzdory tomu, že má doma  dvě malé děti, Anežku (3) a Elišku (1,5).

Zdraví seniorů nade vše

Ve Vranovicích jsou příkladně poctiví. Před 14 dny přijali po hospitalizaci zpátky jednu ze stařenek.

„Předem jsme jí připravili izolační pokoj. Po celou dobu k ní přistupujeme jako k potenciálně nakažené. Chodíme do pokoje v ochranném oděvu, paní má vyhrazenou toaletu a koupelnu jen pro sebe, na pokoj jsme jí pořídili i čističku vzduchu,“ řekla ředitelka Hoferová.

VIDEO: Bolek Polívka apeluje na dodržování opatření proti koronaviru.

Video  Bolek Polívka apeluje na dodržování opatření proti koronaviru  - iniciativa Dobro JMK
Video se připravuje ...

kralovna-vsech-mori ( 3. dubna 2020 15:51 )

Proč ne? Za ty prachy co dostanou navíc.

marlen52 ( 3. dubna 2020 15:46 )

teda klobouk dolů držím jim palce to by udělal málokdo

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa