Co když se dítě nakazí při porodu? Můžu kojit, když onemocním?

Co když se dítě nakazí při porodu? Můžu kojit, když onemocním?
Foto: istock
Sdílej na facebooku
4. dubna  2020 
 06:00

Jak velkým rizikem je nové onemocnění COVID-19 pro těhotné ženy a kojící maminky, které pečují o novorozeně? Na co je potřeba dávat pozor a kdy je panika zbytečná?

Zcela upřímně – vzhledem k tomu, že jde o zcela nový typ viru, se kterým máme tu čest vůbec poprvé, nikdo nedokáže spolehlivě odpovědět na všechny otázky. V různých zemích ale již probíhají vědecké výzkumy, které pomáhají odhalit nejrůznější okolnosti, zejména podle dosavadních zkušeností a z dostupných dat z jednotlivých zemí.

Největším rizikem je horečka!

Širokým spektrem souvislostí nového koronaviru, těhotenství a kojení se zabývají vědci z kalifornské univerzity UC San Diego School of Medicine v nové studii. Maximální úsilí věnují prozkoumání krátkodobých i dlouhodobých důsledků tohoto onemocnění. „Víme, že gravidní maminky se mohou poměrně snadno nakazit nemocí COVID-19, nejsou vůči ní imunní, spíše naopak. Faktem ale je, že doposud neznáme všechny důsledky a účinky, co se týče vyvíjejícího se plodu a jeho zdraví,“ prohlašují autoři studie. Předchozí výzkumy zabývající se infekcemi dýchacích cest a respiračními onemocněními virového původu (jako je např. sezonní chřipka) naznačují, že těhotné ženy jsou obecně vystaveny vyššímu riziku infekcí než ostatní. A jakákoli infekce může vést k závažnějším těhotenským komplikacím, včetně například spontánního potratu nebo předčasného porodu. Navíc vysoká horečka v prvním trimestru těhotenství může představovat velkou hrozbu pro zdravý vývoj plodu a je rizikem také pro zdraví samotné ženy. Dobrou zprávou je, že podle dostupných zjištění z několika studií těhotné maminky pravděpodobně nepřenášejí tento virus a onemocnění na své dítě (během prenatálního vývoje ani při porodu). Koronavirus nebyl prokázán v placentě ani plodové vodě. Dokonce ani v případech, kdy nastávající maminka onemocněla a průběh nemoci byl závažnější – spojený se zápalem plic – nedošlo k infikování plodu ani novorozence.

...
...
Autor: istock

Kojení není nutné se vzdávat!

Vzhledem k nesporným výhodám a zdravotnímu benefitu kojení a velmi nevýznamnému riziku, že by se respirační viry přenášely prostřednictvím mateřského mléka, můžou maminky pokračovat v kojení, uvádí ve svém oficiálním prohlášení organizace UNICEF. Za předpokladu, že důsledně dodržují veškerá nezbytná opatření, zdůrazňují odborníci. Studie (i když samozřejmě provedené prozatím jen na malém vzorku žen) realizované na kojících maminkách s infekcí COVID-19 nezjistily virus v mateřském mléce. Není známo, zda ho matky s pozitivní diagnózou mohou přenášet prostřednictvím mateřského mléka na své dítě, žádný z dosud realizovaných výzkumů tuto tezi ale nepotvrdil. Momentálně tak není primárním problémem, zda koronavirus může být obsažen v mateřském mléce, ale spíše to, jestli infikovaná matka může nakazit dítě prostřednictvím tzv. kapének během kojení, kdy dochází k těsnému fyzickému kontaktu. Je tedy na místě pečlivě dodržovat preventivní opatření, která by tomu zabránila: umýt si ruce mýdlem a teplou vodou před kojením (a jakoukoli manipulací s děťátkem) a při kojení si chránit ústa a nos rouškou, případně šátkem, šálou, plenou. Další variantou pak je, aby dočasně krmil dítě jiný člen domácnosti, který není nemocný, odstříkaným mateřským mlékem.

Jak ochránit miminko?

Úzkosti, strach o zdraví a pocity nejistoty trápí v této nelehké době většinu z nás. Pokud k tomu ještě máte doma novorozence nebo několikaměsíčního kojence, obavy jsou o to větší. Jak zajistit jeho bezpečí, co dělat, aby se nenakazil? Kdykoli se můžete telefonicky nebo elektronickou cestou obrátit na svého gynekologa nebo pediatra a konzultovat s ním aktuální situaci, jistě vám poradí. Nezbytností (a to nejen při nákaze!) je dodržování důležitých hygienických zásad v domácnosti. Vedle častého mytí a dezinfekce rukou se doporučuje používat ochranu nosu a úst nejen při kojení, ale také přebalování, koupání, chování i mazlení. Denně čistěte a dezinfikujte všechny omyvatelné povrchy (např. stoly, židle s pevným opěradlem, kliky, vypínače, dálkové ovladače, toaletu, umyvadla). Prádlo perte na nejvyšší možnou teplotu (pokud je doma někdo nemocný, prádlo i nádobí můžete mýt společně s ostatním, vysoká teplota případné viry zničí). Zapomeňte na návštěvy příbuzných a přátel, snažte se omezit kontakt s ostatními lidmi na minimum. Vyhýbejte se viditelně nemocným (pocení, kašel, kýchání…), když už vyrážíte s kočárkem na procházku, jděte do přírody, kde nepotkáte davy výletníků. Přes kočárek přehoďte velkou plenu nebo sklopte boudičku co nejvíce dopředu.

Sdílej na facebooku
Autor: Simona Procházková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku