Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rozdávání výpovědí kvůli koronaviru začalo: Padáka dá každá čtvrtá firma?

Autor: Tomáš Belica, Jakub Kopřiva - 
4. dubna 2020
05:15

Nepropouštějte, pomůžeme. Přes různá opatřeni pro podniky i živnostníky se vláda – a také další soukromé iniciativy – snaží uhasit doutnající uhlíky dřív, než přerostou v obrovský požár. Už teď je ale jasné, že ztrátám pracovních míst se Česko v rámci koronavirové krize nevyhne.

Ještě do konce předminulého měsíce se Česko mohlo chlubit nejnižší mírou nezaměstnanosti v celé Evropské unii. Oproti lednu její míra v únoru klesla na 3 procenta, práci nově získalo přes 3 tisíce lidí a těch »bez« bylo jen lehce přes 227 tisíc.

Jenže s příznivými statistikami a pokračujícím poklesem nezaměstnanosti se můžeme rozloučit. Ministerstvo práce a sociálních věcí už počítá s tím, že kvůli koronovirové krizi nezaměstnanost v Česku vyletí až na osm procent!

Domino efekt

Přestože čísla úřadů práce za březen, tedy za období, kdy vláda prakticky ze dne na den ochromila činnost většiny obchodníků a poskytovatelů služeb, ještě nejsou známa, už teď jsou dopady vidět.

„Zaměstnance propustilo už sedm procent zaměstnavatelů, hlavně v restauračních službách a v cestovním ruchu,“ řekl Blesku Miroslav Diro z Hospodářské komory (HK) s tím, že jako domino začínají padat i průmyslové podniky. Navíc i klenot a jeden z největších tahounů českého průmyslu – Škoda Auto – výrobu zastavil.

Nepěkné vyhlídky

Hrozba výpovědi se podle průzkumu HK nejvíce vznáší nad zaměstnanci v Libereckém, Karlovarském a Moravskoslezském kraji. Jistota práce ale může hřát málokoho. „Podle úplně nových dat v současnosti zvažuje propustit zaměstnance více než čtvrtina všech zaměstnavatelů (přesněji 28,5 procenta – pozn. red.), přičemž ve zpracovatelském průmyslu to je dokonce více než každá třetí firma,“ dodal Diro.

Podle Kateřiny Beránkové, mluvčí Úřadu práce ČR, jsou novými »klienty pracáků« nejčastěji lidé z pohostinství, služeb a cestovního ruchu. A to nejen ti, které výpověď zastihla v Česku. „Hlásí se i klienti, kteří pracovali ve výše uvedených oborech v zahraničí, například v Itálii či v Rakousku,“ říká Beránková.

Hromadný padák? Od 10 výš

O hromadné propouštění se jedná tehdy, pokud během 30 dnů ve firmě s 20 až 100 zaměstnanci dostane výpověď nejméně 10 lidí. V podniku se 101 až 300 pracovníky aspoň desetina zaměstnanců a ve společnosti s více než 300 zaměstnanci minimálně 30 lidí.

Video  Obchodníci a hoteliéři: „Neberte podnikatelům peníze na platby státu.“ V EET se neshodli.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

„V únoru nahlásilo záměr hromadného propuštění sedm zaměstnavatelů, tento krok by se měl dotknout 456 jejich zaměstnanců,“ dodala mluvčí UP Kateřina Beránková. Ta ale zároveň dodává, že i když firma záměr propouštět úřadům práce oznámí, nemusí na něj dojit. Alespoň ne hned. „Může to být i v horizontu měsíců,“ říká.

Obchody nabírají jako dříve

Restaurace zavřené, personál bez práce a v obavách. Jenže sehnat nové zaměstnání by teď nemusel být takový problém. Záleží, z jakého jste oboru, anebo zda jste ochotni ho změnit. Nákaza zákeřným koronavirem totiž výrazně mění trh práce. A tak zatímco v gastronomii a turistickém ruchu se místa ruší, obchodní řetězce i e-shopy nabírají.

Podle zjištění webu Mediaguru.cz na internetovém portálu Jobs.cz jen během tří dnů posledního březnového týdne přibylo přes 3 tisíce nabídek práce. Důvodem je mimo jiné i to, že narůstá počet zaměstnanců, kteří se doma musejí starat o děti, protože školy jsou z nařízení vlády zavřené.

A jaké profese teď zaměstnavatelé nejčastěji hledají? Je to veškerý personál v obchodech - od pokladních přes doplňovače zboží až po řidiče nebo skladníky. Naopak v současné době poptávka není po lidech z cestovního ruchu, hotelnictví, gastronomie, ale ani administrativních pracovnících.

Nabírají i internetové obchody. Jelikož je většina kamenných obchodů zavřená, vzrůstá poptávka po zboží, které se dá koupit on-line. A tak vznikla potřeba e-shopy posílit. Nejčastěji nabírají řidiče, kurýry a skladníky. Posily shánějí i v dnešních dnech koronavirové pandemie tolik oblíbené firmy na rozvoz potravin. Na dočasné pozice společnosti berou převážně brigádníky, ale uplatnění najdou i zájemci, kteří hledají dlouhodobé zaměstnání.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa