O slonech se říká, že jsou rekordmany v nespaní. To ale na začátek kurátor chovu savců Zoo Praha Pavel Brandl vyvrací. „Není přitom pravda, že jde o nejkratší spánek mezi savci, např. žirafy spí ještě mnohem méně,“ uvedl.

Na boku nevydrží

Podle Brandla je délka sloního spánku závislá na věku. „Slůňata spí mnohonásobně delší dobu než dospělí, spí vleže i ve dne. Dospělí sloni spí několik hodin, během kterých mění polohu – nemohou vzhledem ke své váze dlouho ležet na jednom boku. Staří sloni navíc spí často pouze vestoje,“ prozradil kurátor.

Sloni v lidské péči spí cca 3–7 hodin, v přírodě méně, okolo dvou hodin. Na tvrdém se ale sloni nevyspí. „S oblibou vyhledávají ke spánku měkká místa, jako jsou v našem pavilonu pískoviště,“ doplnil Pavel Brandl.

Sloni jen na kameře

Sloní spánek se dá sledovat v živém přenosu z Údolí slonů. Pokud byste chtěli vidět slony spát, tak kurátor Brandl doporučuje kameru číslo 7, ta podle něj okolo půlnoci prakticky s jistotou nabízí pohled na spící slony.

Navštěvníci, kteří se těší, až uvidí sloního benjamínka naživo, si budou muset ještě chvíli počkat. Zoo Praha je kvůli vyhlášenému stavu nouze až do odvolání uzavřená

Podívejte se, jak sloní mládě usnulo po veterinární prohlídce:

Koupání slonů ve venkovním výběhu:

Video
Video se připravuje ...

Koupání slonů ve venkovním výběhu. Zoo Praha

 

Fotogalerie
123 fotografií