Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Útulkům a záchranným stanicím dochází peníze: Přece ta zvířata nenecháme uhynout!

Autor: vet - 
5. dubna 2020
07:10

Zachraňují psy, kočky i volně žijící zvířata. Teď ale záchranné stanice a útulky bijí na poplach. Kvůli koronaviru přicházejí o sponzory. Pokud se situace nezmění, hrozí zvířatům i smrt. Zdravá zvířata se sice nesmějí utrácet, jenže když dojdou peníze...

Krach visí i nad záchrannou stanicí Falco, která přijímá volně žijící zvířata z téměř celého Ústeckého kraje. Působí na území větším než 5000 km². 

Pomohli tisícům

„Po 25 letech činnosti, kdy pomohla více než 10 tisícům zvířat v nouzi a najezdila za jejich záchranou stovky tisíc kilometrů, bude muset zřejmě skončit,“ říká posmutněle Petr Stýblo z Českého svazu ochránců přírody. Ústecký kraj, z jehož dotace je stanice z velké části financována, chce letos podle něj veškeré příspěvky zrušit. Stanice má bez podpory kraje pro letošek zajištěné pokrytí jen necelé třetiny nejnutnějších nákladů.

Přijde bankrot?!

Zatím se ale stanice ze všech sil drží. „I v této těžké době zůstává provoz nepřerušen. Přece ta zvířata nenecháme uhynout,“ vysvětluje Jana Tomšovská z Falca. Jak si ale poradí, až finance dojdou, neví. „Jestli se nám nepodaří sehnat peníze na provoz, budeme muset vyhlásit bankrot,“ dodává.

Nebude na péči

Mnohé útulky živí své čtyřnohé svěřence zejména z darů drobných sponzorů, ať už fyzických osob nebo podnikatelů, kteří nyní přicházejí o práci, živnosti, a tedy příjmy.

Situaci dobře nevidí ani Hana Janišová z Pražského spolku ochránců zvířat, který provozuje útulek Kocour Felix v Klecanech u Prahy. „Zvířata sice nebudou hned umírat hlady, nějaké krmivo se asi zatím podaří získat i přes špatnou situaci. Ale bude nedostatek financí na veterinární péči či na energie. To jsou zpravidla nejdražší položky v rozpočtech útulků. A pokud nebude na již nyní nedostatečné odměny, nebude se mít o zvířata kdo postarat,“ vysvětluje Janišová.

Může krachnout i záchranka

V ohrožení je i zvířecí záchranka Pet Medic, která je součástí záchranného integrovaného systému Prahy. Jezdí s hasiči, policisty a zdravotnickou záchrannou službou k požárům, nehodám, všude tam, kde jsou v ohrožení i zvířata.

„Pokud nás zavolají například hasiči, lidé za to nic neplatí. Zdrojem financí pro nás ale jsou další služby pro majitele zvířat. Jenže ti nás teď využívají méně, anebo nám zůstávají dlužni. Navíc se zvýšenými hygienickými požadavky stoupají náklady na provoz. Rezervy nám už docházejí,“ vysvětluje Iva Janků, ředitelka zvířecí záchranky, která působí nejen v Praze, ale také ve větší části středních Čech.

Náklady začnou stoupat

Jaro a léto jsou navíc pro tato zařízení i za běžného fungování zátěžová. „Lze očekávat, že náklady začnou stoupat už v půlce dubna, kdy se rodí mláďata. V sezóně je také více poraněných zvířat, tím stoupají náklady na veterináře,“ dodává Věra Přibylová ze Záchranné stanice pro divoká a exotická zvířata v Praze 9. V chodu této stanice a jí podobných se projevuje nejen úbytek sponzorů, ale i například uzavření restaurací, hotelů a stravovacích zařízení.

„Odebírali jsme od jejich dodavatelů přebytky zeleniny a ovoce. Ti ale nyní neobjednávají, nebo jen minimálně, a tak pro nás už nezbývá,“ dodává s tím, že pokud mají lidé třeba zbylá jablka ve sklepích, zvířata v záchranné stanici za ně budou vděčná.

Citronel ( 5. dubna 2020 09:24 )

Je to pravda,pes je masožravec a ty levné granule by se neměly vůbec povolit vyrábět,vždyť je tam minimum masa,ten šrot by měl výrobce žrát sám.

Desterz ( 5. dubna 2020 09:24 )

Však mrakům kvíkalů ležel na srdci hlavně osud zvířátek místo osudu lidí. Tak mají možnost se realizovat. Vy$erte se na pomoc starouškům a zachraňujte zvířátka. Já se k vám ale nepřidám. Mé zdroje jdou (tedy zatím, dokud mám) do humánní sféry. Holt, otázka priorit.

kukuku ( 5. dubna 2020 09:08 )

Každá krize by měla prověřit, čeho je moc, to nejslabší by mělo "odejít".
Pokud se bude vše řešit rozdáváním státních příspěvků všem, pak je to jenom hrnutí problémů před sebou.
Zoologických zahrad je moc, měly by být zredukovány.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa