Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Plošné testy stařečků nebudou, řekl Prymula. Remdesivir možná dostane Motol, Brno i Bulovka

Autor: ČTK, sab - 
4. dubna 2020
18:41

Výrobce experimentálního léku Remdesivir si vyžádal dvě až tři místa pro případné další testování medikamentu proti koronaviru v ČR. Měly by to být Fakultní nemocnice Brno a v Praze Fakultní nemocnice Motol a Nemocnice na Bulovce. V České televizi to v sobotu řekl náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. Prozradil také, že stát plánuje pravidelné testování personálu domovů pro seniory na nový typ koronaviru, u klientů to s ohledem na jejich množství zatím není reálné. 

Ke kolika lidem v Česku by se lék mohl dostat, zatím není jasné, dodal Prymula. V Česku Remdesivir lékaři použili zatím pro jednoho pacienta ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze.

Lék, který vznikl proti ebole, je pro použití proti koronaviru ve fázi klinické studie. Prymula uvedl, že mu dnes ráno telefonovali zástupci firmy Gilead, která Remdesivir vyrábí. „Ptali se, jestli jsme schopni vytipovat dvě až tři centra v České republice, kam by Remdesivir poté byl alokován v rámci klinické studie,“ řekl. Centra by podle něj měla být umístěna do největších nemocnic, které o nakažené pečují.

Všeobecná fakultní nemocnice (VFN) v pátek oznámila, že pacient, kterému byl proti nemoci covid-19 podáván Remdesivir, se uzdravuje. Podle ošetřujícího lékaře však nelze říci, zda byl Remdesivir pro uzdravení pacienta zásadní. Nemocnice lék pro tohoto pacienta získala přímo od výrobce na základě žádosti popisující jeho stav.

Remdesivir je antivirotikum, které zabraňuje množení viru. Ve firmě Gilead ho vyvinul tým pod vedením Čecha Tomáše Cihláře. Lék nyní firma poskytuje pro těhotné ženy a děti a mladistvé do 18 let. Lidé ve vážném stavu s respiračním selháním z této skupiny o něj můžou zažádat přes web firmy Gilead. S výjimkou pacienta ve VFN však dalším českým pacientům lék společnost dosud neschválila.

Pro personál testy a izolace

Podle Prymuly chce stát pravidelně testovat personál domovů pro seniory. Na to, aby se testovali plošně i důchodci, není dostatek testů.  Dalším zvažovaným opatřením podle náměstka je, aby personál bydlel v provizorních podmínkách přímo v zařízeních a nechodil mezi běžnou populaci.

Ministerstvo podle Prymuly nyní jedná s kraji ohledně distribuce rychlotestů. Pravidelné testování personálu by měli provádět lékaři, kteří do domovů docházejí, dodal. Plošné testování všech včetně seniorů v plánu není. „To je obrovská skupina osob, to bychom testovali na úrovni Spojených států, které jsou x násobně větší než my, takže to zatím kapacitně určitě není možné,“ vysvětlil náměstek.

Další zmíněné opatření by se mohlo týkat izolace zaměstnanců v domovech, aby nemohli nákazu do zařízení přinést zvnějšku. V některých, zejména soukromých, domovech to tak podle Prymuly již funguje. „Bydlí v karavanech nebo v nějakých improvizovaných podmínkách s těmi svými klienty,“ řekl.

Experti volají po testování důchodců

Nákaza se začala šířit v zařízeních pro seniory, kteří jsou spolu s chronicky nemocnými nerizikovější skupinou. Zatím stát zavedl testování nových klientů a seniorů, kteří se do domovů vrací po pobytu v nemocnici. Ministerstvo zdravotnictví také přikázalo krajům, aby pro nakažené seniory vyhradily 60 lůžek na 100 000 obyvatel. Stát pro starší pacienty s lehkým průběhem vyčlenil 329 lůžek v pražských nemocnicích Na Bulovce a Na Františku, v Lázních Toušeň u Prahy a v Těchoníně na Orlickoústecku.

Organizace na pomoc seniorům i expertky a experti z vysokých škol v pondělí vyzvali vládu, aby zajistila plošné testování klientů a personálu v domovech pro seniory a podobných zařízeních. Testy by se podle nich měly opakovat minimálně každých 14 dnů. Na nedostatečnou ochranu klientů i pečovatelů opakovaně upozorňovala Česká gerontologická a geriatrická společnost.

Podle údajů ministerstva zdravotnictví k sobotnímu ránu je v republice 4194 osob s potvrzenou nákazou koronavirem, 74 lidí se dosud uzdravilo a 56 jich zemřelo. Počet hospitalizovaných byl v pátek 380.

Ministerstvo začne ukazovat počty testů jednotlivců

Prymula dnes v ČT také uvedl, že ministerstvo zdravotnictví začne na svém webu zveřejňovat i počty jednotlivců, kteří byli testováni na koronavirus. Dosud web uvádí celkový počet testů včetně opakovaných u stejného člověka, do pátku jich bylo 74.170. Podle Prymuly zhruba 88 procent připadá na první testování, 12 procent na opakované testy.

Pořádání svateb, které nyní kvůli vládním opatřením proti šíření koronaviru není možné, bude podle Prymuly uvolněno nejprve pro omezený počet účastníků. „Pokud se rozvolní svatby někdy v dubnu, tak to budou svatby, které budou mít třeba deset lidí,“ řekl.

frantacizek ( 4. dubna 2020 19:07 )

a pravidelná dávka kritického myšlení, videa s odborníky, která jdou úplně proti myšlence řešení situace panem Prymulou a vládou, ale plně v souladu s postupem našeho inteligentního souseda, Německa:

http­s://ww­w.you­tube­.com/w­atch?­v=fqiN­NlyG9Pk

a pan dr. Pirk:

http­s://ww­w.you­tube­.com/w­atch?­v=Psc7­eWUR­xgE

frantacizek ( 4. dubna 2020 19:07 )

avy, počítá..
Ve školách prý podle Prymuly nemáme ještě stále boxy pro studenty, čili tam nepůjde zajistit ta opatření.. To svět neviděl.. Jsem z toho pána úplně okouzlen, čekám, co bude dál. A když ne on, tak má projev Andrej o rozestupech žáků metr čtvereční ve třidách o standardních rozměrech..
Zítra jsem v TV zvědav na pana kolegu Plagu v Tv a vysvětlení toho, jak mám přesunout část látky z jednoho pololetí do druhého, např. u maturitního ročníku, což už je na hraně teda... U profilového předmětu, kde i průměrný student má dnes problém zvládnout látku jednoho pololetí, nyní by mu mělo být přidáno tedy dvojnásobek, protože ztrácíme 4 měsíce výuky.
Protože v dalším názoru ministra školství, že máme přizpůsobit výuku přání studenta, by to tak dopadlo. Podprůměrný student, ten je ztracen, pokud bychom jim nyní nevěnovali podstatnou část času, čímž trpí ti nadaní, ty nyní míjíme, jinak se to online dělat minimálně v matematice, fyzice nedá.
Naopak souhlasím se slovním hodnocením ale obecně, mělo by proniknout do čs. školství. Protože jej pronásleduje ten individuální přístup ke každému ze studentů, jenže to bychom museli mít ve školství dvojnásobek kantorů a pracovat s polovičním kolokviem, než obsahuje současný počet tříd, zvláště nyní, kdy se zase na základní školy dostávají početně silné ročníky.
To je o reformě. JInak mu s tím za této situace nebude drtivá většina kantorů souhlasit.

frantacizek ( 4. dubna 2020 19:06 )

řešíte kraviny, chytré karanteny apod, které asijské státy poslaly akorát tak do bodu nula současnosti. Bojí se tam otevřít hranice, protože nejsou dostatečně promořeni zkrátka, honili jako my nízká čísla a už jim to začíná docházet..zůstávají paralyzováni, protože pro růst ekonomiky potřebujete obchodovat ze světem, žádná ekonomika není soběstačná..
A Prymula v TV - nechceme, aby se to tady rozjelo jako v Itálii, nebo narůstá v Německu... A hned zpráva, že máme nakažených už 292 zdravotníků, tedy scénář Itálie.. Momentálně nám to vyřadilo už celkem důležité oddělení kardiochirurgie v Pardubicích, čili když tam někdo dostane infarkt v Pardubicích, musí ho vézt do Hradce Králové.. Tohle by mělo Prymulu teď zajímat, aby to nešlo takhle dále... Německo ten ušák nemusí vůbec řešit, tam si tohle pohlídali, protože je to jeden ze zásadních faktorů řešení toho problému právě.. Počet nakažených je až daleko za tím, zvláště, pokud zamořujeme. Což nyní potřebuje ale tak nějak i kolega Prymula, spoléhat na to, že se čs. populace co možná nejvíce promořila, protože nevím, jak chce vysvětlovat jako čínská firma nyní musí /pač to tam nezastavili samozřejmě/, že kdokoliv tady přistane, až teda ten HROZNÝ vir (právěže jen dočasně) přeperou s Babišem, že musí nejdříve do 14denní karanteny, pak až řešit obchody (pač prohlásil, že chce rozjíždět business), zatímco v Německu se normálně sejdou na jednání, už budou mít tu kolektivní imunitu zajištěnu.
Na Slovensku se to prý začíná rozjíždět mezi menšinami na východě, což jsem psal, že tohle čekám, díky nízkým hygienickým standardům. U nás už to je možná taky, ale poznáme to až klasicky tak, že nám lehne nějaký domov důchodců na Divokém Severu (Mostu, Chomutova), popř. personál tamních nemocnic.. Protože cikáni přechodí každou nemoc a na tom severu to máš 50 na 50 právě stran rozložení populace. Tam se o žádné menšině nedá hovořit. To je právě další časovaná bomba, se kterou nevím, jestli Prymula při tom hraní si na vojáčky na jihu Mor

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa