Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Pomoc živnostníkům: Návod, jak získat 25 tisíc do kapsy. Kdo na peníze dosáhne?

Autor: Jakub Kopřiva - 
5. dubna 2020
07:05

Mají zavřeno, tenčí se jim úspory a mají obavy. To je realita většiny živnostníků v době koronakrize. Ministryně financí Alena Schillerová (56, za ANO) proto po nátlaku zmírnila původní přísná pravidla a 25 tisíc korun bude dostupných skoro všem. Blesk přináší přehled o tom, kdo a jak na peníze dosáhne.

Zásadní rozdíl je, že osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) už nebudou muset dokládat pokles příjmů. Na podporu tak bude mít nárok téměř každý, jehož podnikání nějak zasáhla vládní opatření spojená s pandemií covid-19. Podmínkou je, aby svou činnost provozoval před 12. březnem, tedy před vyhlášením nouzového stavu v zemi.

Záchranný kruh

Nárok na 25tisícovou pomoc budou mít i podnikající studenti nebo ti živnostníci, kteří podnikají sezónně. To se týká hlavně těch OSVČ, které svoji činnost přerušily po 31. srpnu 2019 a tento stav platil i 12. března letošního roku.

Lidé, kteří nepodnikali celé období po vyhlášení nouzového stavu, dostanou pomoc za dny, kdy neměli přerušenou činnost. Ta činní 500 korun denně. „V kombinaci s rozšířeným ošetřovným ve výši 424 Kč denně a prázdninami na sociálním a zdravotním ve výši 4896 Kč měsíčně podáváme živnostníkům záchranný kruh, který jim pomůže překlenout nejtěžší období,“ tvrdí ministryně Schillerová.

O definitivní podobě pomoci pro OSVČ ale budou muset ještě ve zrychleném jednání tzv. stavu legislativní nouze rozhodnout naši zákonodárci a pak budou moci začít podávat žádosti.

Kdo má nárok podle ministerstva:

  • Osoba samostatně výdělečně činná podle zákona upravujícího důchodové pojištění (typicky živnostník, samostatný zemědělec, autor nebo umělec, znalec, tlumočník, veterinář, lékař, poskytovatel zdravotní léče, architekt, daňový poradce a podobně).
  • Podnikání je jeho hlavní činností nebo přivýdělkem, pokud k tomu současně nevykonává zaměstnání.
  • OSVČ byla aktivní ke dni 12. března 2020. Případně může jít také o OSVČ, jejichž činnost byla přerušena kdykoliv po 31. srpnu 2019 (sezónní podnikání).
  • OSVČ prohlásí, že nemohla tuto činnost zcela nebo z části vykonávat v důsledku ohrožení zdraví souvisejícího s výskytem koronaviru nebo krizovým opatřením vlády.
  • Splnění těchto skutečností doloží žadatel čestným prohlášením.

Kde a jak zažádat:

  • Podpora bude vyplacena tomu, kdo splní podmínky a vyplní žádost.
  • Ta by měla být podle ministerstva jednostránková a maximálně jednoduchá.
  • Bude obsahovat čestné prohlášení, že dotyčný splňuje podmínky kompenzace, a číslo účtu, kam má být částka vyplacena.
  • Přesnou podobu žádosti ale finanční správa ještě představí.
  • Vyplněné žádosti budou přijímány poštou, datovou schránkou, pomocí aplikace Elektronické podání pro finanční správu, v podatelnách nebo boxech před finančními úřady.
  • Resort předpokládá, že k vyplacení by mohlo dojít nejpozději do 12. dubna.

Video  Babiš v Blesku: O návratu k normálu, otevření škol i možném odkladu EET.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

kapturek ( 5. dubna 2020 18:06 )

kalina ty budes asi dost zavistivy chudak ukaz mi kolik tech obycejnych OSVC ( kteri napr.prodavaji na trzich, opravuji pracky, lednicky, nebo delaji jina remesla ) si kazdy rok koupi nove auto a jede na exotickou dovolenou, ten obycejny zivnostnik vi, ze kdyz pojede na 2 tydny na dovolenou tak 2 tydny bude bez prijmu, takze to nemuzes brat podle sebe, to ze ty si zamestnany a den kdy neokrades sveho zamestnavatele je pro tebe spatny den, neznamena ze musi krast vsichni

kapturek ( 5. dubna 2020 18:02 )

panda a ono ti zakazoval nekdo nekdy podnikat a jezdit na corfu ? teda krove vlastni lenivosti a neschopnosti ?

kapturek ( 5. dubna 2020 18:01 )

minimalni odvody u OSVC jsou momentalne neco pres 5500,-, kolik platis ty ?

felixdenien ( 5. dubna 2020 17:58 )

Myslím si že se to týká i těch co pro podnikatele pracují na plný úvazek. A on bohužel je v kategorii těch kterým se uzavřel provoz. Kamarád podniká v ubytování a řekněte jeho zaměstnancům, že je vám to líto ale musí jít na pracák..

felixdenien ( 5. dubna 2020 17:54 )

Souhlasím není k tomu co vytknout. Ale bohužel je i hodně těch co nikdy žádnou daň nedovedli ne jen OSVČ tak ti co nechcou pracovat. Protože jim nevyhovuje být v práci a vydělat si o pár tisíc víc než jim poskytne sociálka. (I to je diskutabilní jestli být tzv sama s několika dětma a nechtit pracovat) Osobně znám takové co jdou pracovat ale z různých důvodů jim to nějak nevydrží než pár měsíců. Podotýkám OSVČ mám jako vedlejšák abych si k řádnému zaměstnání něco přividělal na úkor času stráveného doma s rodinou.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa