Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Karanténa pro lidi bez přístřeší: Zůstávají „doma“ i bez domova! Charita pro ně postavila stanové městečko

Autor: idh - 
6. dubna 2020
06:15

Jak dodržet nařízení a zůstat doma, když domov nemáte? Zatímco město se nedokáže rozhodnout, jestli umístí lidi bez přístřeší do nevěstince, kasáren či strahovské ubytovny, charita pro ně postavila stanové městečko.

V pražské Troji vyrostlo stanové městečko až pro 75 lidí bez přístřeší 26. března. Arcidiecézní charita Praha jím pomáhá bezdomovcům dodržet omezení pohybu na ulici a snížit rizika nákazy koronavirem. Běžná zařízení totiž slouží po omezený čas. „Lidé bez přístřeší dosud neměli místo, kde by mohli být nepřetržitě,“ vysvětlil za charitu Stanislav Fiala. „Tady nabízíme i odpovídající hygienické zázemí, ochranné prostředky, roušky, motivujeme je, aby tu zůstávali po celý den,“ dodal.

Jedním z obyvatel městečka je i Michal Šeda (22), po životních kotrmelcích na ulici žije zhruba čtyři roky. „Bez roušky tu nikoho nepotkáte, chápeme nařízení, i že musíme dodržovat nějaký řád,“ řekl. Místní obyvatelé opouštějí zázemí, pouze když jdou za nákupy nebo na úřady. „To ale nahlašujeme. Pravidelně tu probíhají dezinfekce zařízení, pokud někdo potřebuje, přijede za ním zdravotník. Dvakrát denně dostáváme teplé jídlo... Nevznikají tu ani žádné větší konflikty, jsme rádi, že tu můžeme být,“ dodal Šeda.

Můžete pomoci

Modré stany městečka na vltavském břehu věnoval charitě internetový prodejce elektroniky. „O chod městečka se pak starají naši pracovníci, chceme zapojit dobrovolníky a studenty,“ upřesnil Fiala. Přidat se k nim můžete svými dary i vy. Na adrese Pernerova 20, Praha-Karlín, charita ocení zejména stany, spacáky, oblečení a boty, hygienické prostředky, základní zdravotnický a dezinfekční materiál a roušky nebo trvanlivé potraviny. Případně můžete zaslat finanční dar na účet charity 749986/5500.

Z nevěstince na tribunu

Vedení metropole v čele s primátorem Zdeňkem Hřibem (38, Piráti) ještě minulý týden plánovalo umístění lidí bez domova do budovy nevěstince v hale číslo 18 holešovické tržnice. Hygienici ale prostor zavrhli jako nevyhovující.

Další variantou byla třeba kasárna Karlín nebo nově bývalá sportovní ubytovna ve čtvrtém patře tribuny stadionu Strahov. Tam by už v nadcházejícím týdnu mohlo najít azyl zhruba 20 lidí v nouzi, nejen bezdomovců. „Je tam voda i topení, ale bude nutné provést základní údržbu,“ informoval pražský radní pro majetek Jan Chabr (31, TOP 09).

Yarda ( 6. dubna 2020 10:11 )

Ty tři hvězdičky tam dal cenzurní robot místo pěti písmenek kterými se označuje žena co chodí pomalu.

Yarda ( 6. dubna 2020 10:02 )

IMHO tohle bych až tak nezavrhoval. Bezdomovci mají základní péči někde kde jsou soustředěni, pod dohledem, ne***jí venku a případně neroznášejí koronavirus. A snad to nestojí tolik jako kdyby se za houmlesáctví zavíralo.

Spíš bych se zaměřil na plýtvání prostředků třeba na vzdělávání romských dětí. Když se novináři zeptali tiskové slepice jednoho ministerstva, jak hodlají prošustrovat čtyřicet pět milionů, dostalo se jim odpovědi:
"Předpokládáme revizi stávajících analýz, využití validních a aktuálních dat a pochopitelně i realizaci šetření v oblastech a tématech, které dosud monitorovány nebyly, a přesto jsou pro zabezpečení efektivního proinkluzivního prostředí nezbytné."

Beruna11 ( 6. dubna 2020 06:52 )

V clanku je zavadejici informace o nedostatku dobrovolniku, ktere je potreba zapojit. Dobrovolnici z Českeho cerveneho krize (ČČK) ve stanovem mestecku pracuju jiz od jeho pocatku, stridaji se a pomahaji zabezpecit nepretrzity provoz. Je smutne, ze prave na ne a ČČK se v kazdem clanku o stanovem mestecku zapomina.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa