Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Oliverkovi drží proti SMA palce i celebrity: Máš nás, Oli, říká Jiří Mádl nebo Sandra Nováková

Autor: chal - 
7. dubna 2020
05:20

Částku přes 51 milionů shánějí rodiče Oliverka se svalovou spinální atrofií. Peníze potřebují na léčivou genovou terapii, která by jejich synovi moc pomohla. Pomocnou ruku s vybíráním peněz rodině nabídli mimo jiné herci Jiří Mádl, Sandra Nováková a Josef Zima.

„Můj život má cenu dva miliony eur,“ píší Oliverkovi rodiče z pohledu svého synka. Chlapeček trpí spinální muskulární atrofií (SMA), chorobou, která až donedávna nedávala dětem příliš velkou naději na plnohodnotný život. Vloni se situace změnila.

Děti s diagnostikovanou SMA mají nově šanci díky revolučnímu léku Zongelsma. Genová terapie má sice nezpochybnitelné výsledky, je ale velice drahá a navíc musí být dítěti poskytnuta do dvou let věku. Pro rodiny kvůli tomu začíná souboj s časem – musí vybrat desítky milionů za velmi krátký čas. Dětem i jejich rodičům v tom naštěstí pomáhá česká veřejnost.

Například Maxíkovi se SMA lidé naposílali už přes 60 milionů! Kromě samotného léku je ale třeba počítat i s dalšími náklady, jako jsou daně nebo pobyt v zahraničí.

V pondělí 6. dubna měl Oliverek na účtu 25 milionů korun a zbývalo mu 128 dní do druhých narozenin. Před rodinou je ještě dlouhá cesta k dosažení vysněné částky.

Kromě obyčejných lidí jim v tom ale pomáhají i celebrity. Do akce se aktivně zapojili herci Jiří Mádl s Josefem Zimou, herečky Sandra Nováková, Jana Plodková nebo Jitka Čvančarová a také atletka Zuzana Hejnová.

První tři jmenovaní se dokonce zapojili do „tričkové výzvy“ a vyfotili se ve speciálních tričkách s nápisem Máš nás, Oli. Více informací k veřejné sbírce i dobročinné aukci pro Oliverka je k dohledání na facebookové stránce Oliverkovy cesty s SMA.

frantacizek ( 7. dubna 2020 10:25 )

držím palce, pošleme s kolegy

Greinfild ( 7. dubna 2020 09:20 )

Zobrazit celou diskusi