Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Sestřičku (†54) zabil koronavirus. „Dobrou noc, než se znovu potkáme,“ loučili se kolegové

Autor: Darina Jíchová - 
6. dubna 2020
20:20

Lynsay Coventryová (†54) pracovala jako porodní sestra v Nemocnici princezny Alexandry v anglickém městě Harlow. Coventryová se stala prvním zdravotníkem z porodnic, který podlehl koronaviru způsobujícímu nemoc covid-19. Britka byla před svou smrtí v domácí karanténě. „Její smrt nám zlomila srdce, byla to skvělá, milující a starostlivá matka, sestra, dcera a babička,“ uvedla rodina porodní sestry. Nad její ztrátou truchlí i její kolegové, na oddělení pro ni uspořádali speciální pietu, informovala stanice Sky News.

„Takhle to na našem oddělení vypadalo v pátek. Moji přátelé, kolegové, naše pracovní rodina se sešla na chodbě. Stojíme s rozestupy, abychom snížili šíření koronaviru, ale stojíme společně v našem zármutku nad ztrátou jedné z našich porodních sester. Ztratili jsme kus sebe sama, ale budeme pokračovat dál. Dobrou noc, než se znovu shledáme, má nádherná kamarádko,“ napsala na svém facebooku Rachael Marchantová, kolegyně Coventryové. Rozloučení doplnila snímkem z nemocniční chodby.

Kolegové Coventryové za ni drželi minutu ticha. „Pokud vás ani tohle neodradí od vycházení ven, tak bychom neměli být přátelé. Prosím vás, zůstaňte doma. Dala bych všechno za to, abych mohla být doma se svými třemi dětmi, pryč od tohohle smrtícího viru,“ Marchantová se ve svém příspěvku rovněž obrátila k veřejnosti a vyzvala Brity, aby dodržovali bezpečnostní opatření.

„Její nehynoucí láska zůstane v našich vzpomínkách“

Coventryová v porodnici harlowské nemocnice pracovala 10 let, koronaviru podlehla ve čtvrtek 2. dubna. Žena už nějakou dobu nesloužila a byla v domácí karanténě, když se její stav zhoršil, byla hospitalizována v sousední nemocnici Mid Essex Hospital.

„S hlubokým zármutkem oznamuje, že jedna z našich sester z porodnického oddělení podlehla koronaviru. Lynsay Coventryová byla profesionálka, své práci byla zcela oddaná,“ uvedl ve svém prohlášení ředitel nemocnice Lance McCarthy.

„Jako rodina jsme naprosto zlomení. Víme, jak moc nás milovala. Její nehynoucí láska a neutuchající síla navždy zůstanou v našich vzpomínkách. Byla pyšná, že byla součástí NHS (pozn. red. - britský zdravotnický systém). Lynsay šla za svým snem, porodní sestrou se stala až později, ale svému poslání byla naprosto oddaná. Porodnický tým z Nemocnice princezny Alexandry považovala za svou druhou rodinu,“ stojí v oficiálním prohlášení rodiny Coventryové.

Na svět pomohla stovkám dětí

„Byla to velmi respektovaná porodní sestra a asistentka, na svět pomohla stovkám dětí. Velmi mě zarmoutilo, když jsem se dozvěděla o její smrti,“ doplnila šéfka britského porodnictví Jacqueline Dunkleyová-Bentová.

„Lynsay navždy zůstane ve vzpomínkách nejen své rodiny a kolegů, ale také žen a dětí, které pomohla odrodit. Moje myšlenky jsou s její rodinou, dětmi, vnoučaty, sourozenci a rodiči,“ řekla Dunkleyová-Bentová.

Koronavirus v Británii

Počet úmrtí mezi britskými zdravotníky stoupá, podlehlo mu nejméně 10 lékařů a sester. V Británii je přes 48 tisíc nakažených, mezi nemocnými je například i premiér země Boris Johnson, nákaze podlehlo 4934 pacientů. Uzdravit se zatím podařilo 229 osob, nemoc porazil také následník trůnu princ Charles.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa