Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Promořování v Česku? Vojtěch stojí za Prymulou, Kalousek se cítí „hrozně“

Autor: Sabina Dračková - 
6. dubna 2020
16:29

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) se budou moci brzy opatření přijatá kvůli pandemii koronaviru zmírnit. V souvislosti s tím chce, aby se populace virem promořila. Tak to totiž v neděli řekl epidemiolog Roman Prymula. Jde ale o výraznou změnu strategie, dosud bylo v zájmu co nejvíce lidí ochránit. Jasno v této zásadní otázce není ani ve vládní koalici, rozdílné jsou i překvapené reakce opozice.

S překvapivými slovy o záměru promořit dvě třetiny populace nemocí covid-19 přišel v neděli nečekaně epidemiolog Roman Prymula, který je ústřední postavou českého boje proti koronaviru. Názor na promořenost podle svých slov společnosti změnil poté, co Čína poskytuje nekorektní a zřejmě vyfabulovaná data o počtu lidí nakažených novým typem koronaviru. 

I přesto, že dosud se v Česku sázelo na co nejpřísnější karanténu, teď Prymula mluví o tom, že zdraví lidé by se měli nakazit a chránit by se měly jen nejrizikovější skupiny. Argumentuje i tím, že nového typu koronaviru se nelze zbavit.

Tato slova na pondělní tiskové konferenci potvrdil i jeho šéf, ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Ten rovnou představil, kde by se mohla opatření zmírňovat.

Vojtěch: Pandemii řídíme my, ne ona nás

Stejně jako Prymula mluví o postupném zamoření, chce i Vojtěch opatření uvolňovat postupně. Pokud se prý situace do dvou dnů, tedy do středy, nezmění, mohly by se otevřít některé prodejny, například stavebniny nebo papírnictví.

„My jasně říkáme to, že teď jsme schopni tu pandemii u nás skutečně relativně řídit dobře. Není to tak, že ona řídí nás,“ řekl Vojtěch a dodal: „Není to tak, že tady čelíme nějakým masivním nárůstům počtu pacientů, ať už pozitivních, tak třeba i hospitalizovaných.“

Opatření se tedy mají podle Vojtěcha rozvolňovat postupně v čase a s tím se váže nakažení občanů. „Samozřejmě na základě toho bude docházet i k určitému promořování populace, to je logické a to jsme říkali od začátku,“ řekl ministr s tím, že nejsme schopni epidemii zcela zastavit. Rizikové skupiny, jako jsou polymorbidní pacienti, se podle Vojtěcha musí chránit dál za pomoci striktních podmínek.

Video  Vojtěch a novinky o koronaviru: Ministr řešil uvolnění opatření, promořenost Česka, testování i nákup respirátorů.  - ČTK
Video se připravuje ...

Prodavačkám se bude měřit teplota

Neočekává se tedy, že se otevřou jen „bezpečná“ místa, naopak se počítá s tím, že se lidé postupně nakazí i díky tomuto postupnému rušení opatření a zákazů. Vojtěch má představu, za jakých okolností by se mohly obchody otevírat.

„Aby byly rozestupy ve frontách minimálně dva metry, aby nedocházelo k nějakému shlukování zákazníků, aby byla prováděna pravidelná dezinfekce,“ nastínil šéf zdravotnictví. 

Personálu by se také v obchodech před začátkem směny měla měřit teplota. „Ti obchodníci samozřejmě usilují o to, aby mohli ty obchody otevřít, tak věřím tomu, že budou schopni naplnit,“ dodal.

Nebylo by cesty zpět, volá Hamáček

Ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček chce ale začít s uvolňováním až po Velikonocích. V pondělí dopoledne oznámil, že od 14. dubna bude možné vycestovat do zahraničí. To ale pouze v odůvodněných případech, tedy například pro pendlery, ti pak budou muset podstoupit testy.

Celkově je Hamáček zdrženlivější než Prymula s Vojtěchem. „Já samozřejmě chápu, že Velikonoce jsou významným svátkem, je to čas, kdy se lidé scházejí a navštěvují se, nicméně nejsem přesvědčen o tom, že jsme v situaci, kdy jsme schopni a kdy je možné ta opatření zásadním způsobem uvolnit, takže Velikonoce proběhnou v tom současném režimu,“ řekl Hamáček.

Připomněl také, že na Slovensku je sice situace lepší než v Česku, i tak tam ale mají opatření přísnější. Jaké konkrétní obchody se budou otevírat a kdy, to mají koaliční strany ještě tento den, tedy v pondělí, projednat na vládě. S nápadem promořování obyvatelstva má podle svých slov problém a vadí mu, že se o něm nevedla odborná diskuze.

„Pokud by se v rámci ní dospělo k názoru ministra a jeho náměstka, znamenalo by to zásadní změnu v politice státu. Pokud bychom totiž rozhodnutí učinili, bylo by to to nejvážnější rozhodnutí a nebyla by z něj cesta zpět,“ upozornil Hamáček na facebooku a zároveň připomněl, že podobná taktika se neosvědčila třeba ve Velké Británii.

Babiš: Je to riskantní

S tím, že by měla velká část zdravé populace nemoc covid-19 prodělat nebo se s ní setkat, ale nesouhlasí šéf vlády Andrej Babiš. „Je to velice riskantní, neumím si to představit. My jdeme cestou chytré karantény,“ reagoval premiér pro Radiožurnál na názorovou otočku epidemiologa.

Chytrou karanténu má na starost právě Prymula. Projekt má využívat údaje z mobilních telefonů a platebních karet. Podle těch se vytvoří mapa pohybu nakaženého za posledních pět dní. Všechny segmenty projektu podle Prymuly byly už spuštěny na jižní Moravě, na sklonku tohoto týdne by se měl systém rozšířit na severní Moravu a do Prahy a v týdnu po Velikonocích do zbytku země.

I ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) na tiskové konferenci řekl, že chytrá karanténa má pokračovat. Jaký bude ale poměr mezi cíleným nakažením lidí a ochranou pomocí chytré karantény, už nevysvětlil.

Lékaři se Sněmovny: Prymulovi věřme, ale...

Jako totální změnu strategie vnímá Prymulova slova poslanec a lékař Vlastimil Válek (TOP 09). „Prvně jsme měli úplně nejtvrdší karanténu, jakou kterákoli ze zemí měla včetně kombinace osobních ochranných prostředků a zákazu čehokoliv kdekoliv, roušky v autě a já nevím co všechno, a teď najednou s tím skončíme?“ řekl s tím, že mu strategie není jasná.

Pro Blesk Zprávy také vyjádřil obavy z toho, jak se situace bude dál vyvíjet. „Zřejmě tedy dochází ti epidemiologové a mikrobiologové k tomu, že ten covid-19 nezmizí a že tady bude jako virus chřipky mutovat,“ myslí si Válek.

„Teď se bavíme velmi spekulativně, ale pokud k tomuto odborná veřejnost dospěla, a já Prymulu vnímám spíš jako odborníka než jako krizového manažera nebo politika, živí se určitou oblastí, jestli k tomu dospěli po diskuzích a má tu literaturu nastudovanou, tak pravděpodobně dospěl k závěru, že ta totální izolace asi prostě nebude fungovat,“ vysvětluje si Prymulovu otočku lékař a politik Válek.

Bartošovi vadí zmatek: Dejte nám data

Na zákony vědecké práce a medicíny by spoléhal i další z poslanců, který je profesí lékař, Bohuslav Svoboda (ODS). „To není o tom, že má někdo dojem jako třeba pan premiér Babiš,“ řekl Blesk Zprávám. 

Podobně se v SMS zprávě pro Blesk Zprávy vyjádřil i předseda Pirátů Ivan Bartoš. Prymula i přesto, že je odborník, tímto podle něj vytváří zmatek. „Toto by měl podložit daty. Měli bychom se inspirovat zeměmi, kde toto zvládají, a adoptovat jejich modely. Ostatně tyto země nám i radí. Navíc jak vidíme z vyjádření pana premiéra, jedná se o věc, kterou sám nemá prodiskutovanou,“ napsal.

Problémem je podle Svobody ale to, že není dostatek informací. „My nevíme, kolik máme nakažených pacientů. My nemáme žádnou plošnou širokou testaci, abychom věděli, jak to tady vypadá,“ popsal problém v záměru ministerstva zdravotnictví řídit promoření.

Toho, jak by se promoření dalo řídit, se obává i předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. „Nevím, jak se při podobných výrocích cítíte Vy, já hrozně. Chápu a počítám s tím, že jako člověk a občan se mohu nakazit. Nechci být ale segment populace, která bude promořována panem Prymulou,“ napsal na twitter.

Rozhořčení neskrývá ani šéf nejsilnější opoziční strany Petr Fiala (ODS). „Za nejvíc riskantní považuji, že lidé, kteří v době nouzového stavu mají reálně v rukou osud naší země a životy občanů, se nejsou schopni dohodnout na tom, jakým směrem se země má ubírat,“ sdělil Blesk Zprávám.

Stále chybí plán

Podle dalšího opozičního politika Mariana Jurečky (KDU-ČSL) by se měly hlavně chránit nejohroženější skupiny, pak by také k postupnému rozvolňování restriktivních opatření přistoupil, aby se mohlo Česko navrátit v fungování škol, firem a celé společnosti.

„To, co říkám, je někde mezi tím, co říká pan Prymula a pan premiér, každý z nás je si evidentně vědom toho, že nejsme schopni tento stav a restriktivní opatření držet tady měsíce,“ řekl Blesk Zprávám Jurečka s tím, že by chtěl jít rozumnou střední cestou.

Všichni oslovení politici se shodují na tom, že je potřeba zajistit dostatek ochranných pomůcek v domovech pro seniory. Zároveň také stále volají po tom, aby vláda konečně předložila nějaký plán.

Konec hry „od mantinelu k mantinelu“. Ještě včera se na roky zavíraly hranice, dnes slyšíme o „promořování populace“. Konec improvizace prosím, lidi potřebují vědět, kam a jak se jde, a podle toho se zařídit,“ dodal Fiala.

„V tomto ohledu zatím nevidíme jasný plán, jak ochránit právě seniory a další rizikové skupiny, jako onkologicky nemocní, či ti, kteří mají respirační obtíže,“ napsal také Ivan Bartoš. Tomu vadí, že vláda plní mediální prostor názory místo toho, aby zveřejnila jasnou strategii a plánovaný postup.

sorgedoktor ( 9. dubna 2020 13:57 )

Lady, nechapu jak to myslite...Jeste 3 masice toho tvrdeho reziumu a pak dalůsi roky budeme umirfat hladem..Z ciziny nic nedovezem...Oznacit absolventa Lekarskje Fakulty ve vrcholne funci za blazna...Nejste pohrobewk Obcanskeho foTA

Hanka Smrckova ( 6. dubna 2020 22:41 )

Mame volne prodejne testy na spoustu onemocneni, kdyby bylo mozne testy koupit a nebo moznost aby se kazdy clovek dal treba dvakrat v tydnu otestovat treba za cenu 100 kc, myslim ,ze by to kazdy rad pro sebe udelal, u nas je pruser testy, testovat , testovat a testovat...myslim a doufam, ze se u nas najdou lidicky, kteri tyhle testy, kdy se budou lide moci sami testovat a nahlasit se svemu lekari jako pozitivni, nekdo rychle vymysli a vyrobi...ale jsem laik a nevim jake jsou moznosti...

Hanka Smrckova ( 6. dubna 2020 22:32 )

Pro chytre co jsou na strane Prymuly, Itali­e,Fran­cie,S­panel­sko,Br­itani­e,Ame­rika­....po x tisicich zemrelych zavadeji opatreni...a mi po trech tydnech vsech moznych opatreni ..rovnyma nohama do dobrovolne nakazy, tohle mohl vymyslet fakt jenom blazen, asi jsou lepsi zpusoby sebevrazdy....neni lek, neni vakcina bez toho neni mozne promorovat, bude hodne zbytecnych umrti, nemocnice nebudou stihat...Kalouska bych nevolila,stejne jako jsem nevolila tuhle vladu, ale ma pravdu, taky nechci aby nase vlada rozhodovala kdy kdo ma v tehle zemi umrit...

BoziMilda ( 6. dubna 2020 21:29 )

Psychické nemoci bývají často horší, než ty fyzické. Nechte si něco napsat na úzkosti, dneska to může napsat i obvoďák.

hejhej ( 6. dubna 2020 20:02 )

A zase Kalousek. Poslanec z pidi strany, který mezi prvními kritizoval vládu za včasné opatření, opět žvaní.
Kdo mu už konečně zavře tu jeho prochlastanu hubu.
Je Kalousek lékař, epidemiolog nebo mikrobiolog ? Hraje si chytrého ,stejně jako poslanci TOPky a je obyčejný blb.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa