Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Lékaři v Brně se bouří proti pacientům s koronavirem z Francie: Ti nakonec nepřiletí!

Autor: jn - 
6. dubna 2020
14:06

Hlasitý nesouhlas nemalé řady doktorů a sester vzbudil způsob oznámení o přijetí šesti pacientů s koronavirem z Francie. Nikdo se jich totiž neptal, rozhodnutí přišlo direktivně. Letadlo se šesti francouzskými pacienty s koronavirem v těžkém stavu mělo dosednout na letiště v Brně po 15. hodině. Vše je ale jinak! Nepřiletí!

„Dostali jsme informaci, že letadlo z Francie nepřiletí,“ uvedl v pondělí odpoledne bez bližších informací mluvčí FN Brno Pavel Žára.

Letadlo sice z jižní Francie opravdu vyletělo, ale na mezipřistání v Lucembursku se pacienti zhoršili. "Francouzský zdravotnický personál to zhodnotil tak, že jde o příliš velké riziko a v letu nepokračovali,“ řekl Blesku ředitel Fakultní nemocnice Brno prof. Jaroslav Štěrba (58).

Přibližně v té chvíli premiér Andrej Babiš informoval, že ve Francii se situace zlepšila a že pacienti do Brna nepoletí. 

Ředitel Štěrba zároveň připustil, že se lékaři a sestry v brněnském špitále dozvěděli o příletu cizinců z médií a televize.

Direktivní nařízení o přijetí pacientů z Francie brněnské lékaře nadzvedlo. Nevadí jim péče o ně, ale způsob, jakým se to dozvěděli. „To z nás dělají idioty a otroky!,“ šumí v ordinacích a sesternách části z 52 klinik největšího špitálu na Moravě.

Lékaři a sestry totiž jednání premiéra, který je včera večer televizním prohlášením postavil před hotovou věc, jen těžce rozdýchávají.

„Slibovala jsem, že je pro mne pacient vším a že o něj budu pečovat za všech okolností, jak nejlépe umím. Na tom se samozřejmě nic nemění. Ale nemůžeme se srovnat s direktivním oznámením předsedy vlády, že k nám přivezou nakažené lidi z Francie,“ svěřila se Blesk.cz pod příslibem anonymity zdravotnice zaměstnaná ve FN Brno. Bojí se okamžitého vyhazovu.

Pacienti nebudou v nemocnici u sv. Anny

Vedení FN Brno totiž příjezd pacientů oficiálně vítá. „Co jim také zbývá,“ glosují po straně situaci manažerů někteří lékaři.

Brněnské lékaře a sestry nadzvedl fakt, že s nimi o přijetí cizinců nikdo dopředu nejednal. „Vůbec nechápeme, proč míří k nám, když u svaté Anny zřídil stát specializovanou kliniku pro těžké případy,“ dodal jeden z lékařů.

O pacienty se v Brně nicméně postarají, jako kdyby byli domácí. „Je zajímavé, že si na nás vláda vzpomene, jen když potřebuje něco hasit nebo se natřásat před světem před kamerami. Ale aby nám zajistili podmínky pro práci, materiál anebo třeba pořádně zaplatili sestřičkám, to je ani nenapadne,“ rozčílil se další z lékařů.

Lékaři se domnívají, že příjezd pacientů z ciziny může narušit systém a kvalitu péče o nemocné koronavirem. Nejvíce exponovanými odděleními budou plicní a infekční.

VIDEO: Adam Vojtěch a novinky o koronaviru: Ministr řešil uvolnění opatření, promořenost Česka, testování i nákup respirátorů.

Video  Vojtěch a novinky o koronaviru: Ministr řešil uvolnění opatření, promořenost Česka, testování i nákup respirátorů  - ČTK
Video se připravuje ...

BoziMilda ( 6. dubna 2020 17:05 )

Drazí lékaří, pan SorryJako se vám omlouvá, nevšiml si, že brněnská nemocnice ještě není součástí Agroholdingu a tudíž zatím nejste jeho otroci. Toto nedopatření nastává maximálně jednou za deset let, příště už si napřed ověří, že Faltýnek zanesl akcie do sveřeneckého fondu.

milan59 ( 6. dubna 2020 16:45 )

milan59 ( 6. dubna 2020 16:44 )

Zajímavý že o tom doktoři nevěděli,když to vedení nemocnice schválilo.Fakultní nemocnice Brno v pondělí přijme šest francouzských pacientů s nemocí COVID-19.
Zase nějaká hraná habaďůra

kukuku ( 6. dubna 2020 15:45 )

Asi brněnská kavárna.
Pokud si stěžují, že zdravotnictví je podfinancované, letos zralé na bankrot (pokud nepřijde státní dotace) - tak by měli šáhnout po západoevropských pacientech a vyfakturovat jim péči stejně mastnými pálkami jako za českého pacienta v zahraniční nemocnici. Číňané se také hojí cenami ochranných prostředků, které lifrují do celého světa.

fico ( 6. dubna 2020 15:10 )

Než začali řvát, měli se zeptat vedení.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa