Češi v karanténě vydatně pečou a vaří. Chovatelé slepic mají vyprodané sklady vajec
Chovatelé slepic hlásí vyprodané sklady vajec. Jejich odbyt v uplynulých týdnech nezvýšily očekávané Velikonoce, ale to, že lidé kvůli vládním opatřením proti šíření koronaviru jsou více doma, kde i více pečou a vaří. ČTK to v pondělí řekla předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Gabriela Dlouhá. Podle ní podobná situace je i s drůbežím masem. Podle zjištění Blesk Zpráv je v posledních týdnech problém sehnat také droždí.
Ve slevových akcích se nyní dají sehnat vejce kolem dvou korun za kus při nákupu většího balení. Podle Dlouhé jsou producentské ceny vajec s 107,7 euro (zhruba 2980 Kč) za 100 kilogramů v evropském srovnání druhé nejlevnější v Evropské unii, levnější jsou pouze v Rumunsku.
Přitom rostou výrobní náklady, jsou vyšší ceny krmných směsí kvůli dražší sóje a problémy jsou i s dovozem zahraničních surovin. Chovatelé pak podle Dlouhé také hlásí nedostatek pracovníků kvůli karanténám nebo kvůli tomu, že se jejich zaměstnanci kvůli zavřeným školám starají o děti. „Chovatelé samozřejmé jedou v běžném režimu,“ doplnila předsedkyně unie.
Zvýšený odbyt vajec je podle ní jednoznačně dán větším zájmem domácností, které se častěji stravují doma i kvůli tomu, že restaurace a gastroprovozy jsou nyní zavřené. Zájem o vejce kvůli Velikonocům je podle ní zřejmě nižší než v předchozích letech.
Předloni podle Českého statistického úřadu každý Čech snědl v průměru 263 vajec, meziročně se tak spotřeba zvýšila o 3,5 procenta. Loňské údaje zatím nejsou k dispozici.
Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.