Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pražské nemocnice si s hlídáním dětí svého personálu vystačí. O výpomoc učitelů-studentů stojí jen v Motole

Autor: ČTK - 
6. dubna 2020
14:40

I když síly zdravotnického personálu v nejedné pražské nemocnici ubývají, přesto jich zbývá dost na to, aby si lékaři či sestry poradili doma se svými dětmi. Přitom mají možnost přenechat je na hlídání studentům pedagogické fakulty, což koordinuje spolek Agora. Tuto službu však dosud ve větší míře využívá pouze nemocnice v Motole.

Spolupráce studentů Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy (UK) s nemocnicí v Motole se začala připravovat v polovině března poté, co se kvůli šíření koronaviru zavřely školy. Na hlídání tam vyčlenili tři oddělené učebny mimo hlavní budovu nemocnice. V každé místnosti mělo být maximálně 15 dětí, celková kapacita pro hlídání by tak byla kolem 45 školáků. „Nakonec se ukázalo, že je tam většinou kolem deseti dětí,” řekla Nela Pastrnková ze spolku Agora.

Děti, které studenti hlídají v Motole, jsou podle Pastrnkové ve věku zhruba šesti až deseti let. Školáky doplňuje několik předškoláků, uvedla. V různých dnech se střídají podle toho, jak mají jejich rodiče v nemocnici směny. „Vzhledem k tomu, že na to máme kapacity, tak je možné tam dítě přivést třeba i jen na jeden den,” řekla Pastrnková. Podle ní se to ale zatím nestalo a rodiče zatím službu využívají opakovaně, někteří z nich již třetím týdnem.

Zájem o to, zapojit se do hlídání dětí v Motole, podle ní projevilo několik desítek studentů. „V tuto chvíli je tam zapojených přibližně 20 dobrovolníků s tím, že jsou to všichni studenti pedagogické fakulty,” uvedla. Podle ní se u dětí střídají. Dalších 20 až 40 přihlášených studentů podle ní zatím zůstalo nevyužito.

Nabídka přes internet

Studenti pedagogické fakulty v polovině března spustili také stránky, jejichž prostřednictvím se snaží propojit dobrovolníky s rodiči ve zdravotnictví po celé republice. Podle Pastrnkové se na nich s nabídkou hlídání přihlásilo asi 400 studentů, z toho zhruba 100 posluchačů pedagogických fakult. Kolik z nich nyní již s hlídáním pomáhá a kolik zatím ne, momentálně organizátoři dobrovolníků zjišťují. „Zatím o tom máme informace jen od části z nich,” řekla koordinátorka.

Hlídání i suplování za školu

Studenti se dětem snaží pomáhat s úkoly a přípravou učení do školy. Nižší počet dětí ve skupině umožňuje, že se jim mohou věnovat individuálně, podotkla Pastrnková. O využití pomoci od studentů pedagogické fakulty v březnu uvažovala i Ústřední vojenská nemocnice v Praze. Podle Pastrnkové ji ale nakonec zatím nevyužila. „Jsme v záloze, ale oni to v tuto chvíli zvládli pokrýt svými zaměstnanci,” řekla.

Studenti nelení

V nemocnicích pomáhá nyní také kolem 2 000 studentů ze všech osmi lékařských fakult v ČR. K výpomoci se jich podle koordinátora dobrovolníků z 1. lékařské fakulty UK Davida Kulišiaka přihlásilo zhruba 5 000. Navzdory nařízení vlády o pracovní povinnosti mediků není podle Kulišiaka zatím nutné, aby zapojení studentů do zdravotní péče řídil stát a kraje. Medici v nemocnicích pracují většinou jako ošetřovatelé či sanitáři, dělají ale i pomocné či administrativní práce.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa