Video se na internetu začalo šířit v neděli, podle mluvčí pražské městské policie se incident odehrál ve čtvrtek. Co se přesně stalo? Partička čtyř kamarádů se sebrala a vyrazila k rybníku v pražských Řepích. Tam na sebe strhli pozornost strážníků – nehleděli totiž na to, že dle státního nařízení kvůli koronavirové pandemii smí být nanejvýše dva.

„Přijeli ze dvou stran, dohromady jich přišlo pět nebo šest. Začali se chovat agresivně a vyhrožovali nám pokutou, na což samozřejmě měli právo, uvědomujeme si, že jsme porušovali vyhlášku, a tedy toto jejich chování absolutně nevyvracím,“ popsala dívka, která video zveřejnila. Následovala slovní rozmíška, kterou rozpoutal jeden z jejích kamarádů, a pak i fyzický „útok“ příslušníka městské policie.

Nato dostal od strážníka pěstí do obličeje (není na záznamu) a ve chvíli, kdy jsem se ho (slovně) zastala, tak jsem dostala facku,“ popsala na sociálních sítích dívka. Ta už na zhruba půlminutovém videu zachycená je. „Budete se chovat slušně,“ říká pak strážník rozzlobeně v odůvodnění. 

Z uniformy ven

Městská policie hl. m. Prahy se za chování svého příslušníka omluvila. „Přestože zatím nevíme, co se přesně na místě odehrálo, již z prezentované části videa je zřejmé, že se náš strážník choval neprofesionálně a v rozporu se zákonem, což je pro nás zcela nepřijatelné a velmi nás mrzí. Rádi bychom se za selhání našeho zaměstnance omluvili,“ řekla Blesk.cz mluvčí pražských strážníků Irena Seifertová 5. dubna.

O den později už onen příslušník musel uniformu vysvléci. „Dnes bylo rozhodnuto o ukončení pracovního poměru s dotyčným strážníkem. Současně bude celá věc postoupena orgánům činným v trestním řízení,“ sdělila na dotaz Blesk.cz Seifertová. „Je zcela evidentní, že strážník selhal, vyhrocenou konfliktní situaci profesně nezvládl a navíc jednal v rozporu se zákonem.“ Incidentu přihlíželi další čtyři strážníci, kteří svého kolegu nijak „neukáznili“. I těch se sankce dotkly, byť ne tak citelné.

„Další čtyři strážníci, kteří byli incidentu přítomni, budou převedeni na jinou pracovní pozici mimo dané obvodní ředitelství, aby nebyli v přímém kontaktu s veřejností do doby, než bude celá věc řádně došetřena a než bude zjištěna míra jejich případné spoluzodpovědnosti,“ sdělila mluvčí.

Kalouskovo pohoršení

Na video mezitím stihlo zareagovat značné množství osobností. Mezi mnohými také pražští politici včetně radní Hany Kordové Marvanové (STAN). „Ti, kteří se dopustí fyzického násilí vůči občanům, by měli okamžitě řady městské policie opustit!“ uvedla na svém twitteru.

Pohoršení vyjádřil také pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti): „Právě teď je ta doba, kdy bychom měli držet všichni při sobě a být k sobě ohleduplní. Strážník na videu se tak nezachoval, překročil své pravomoci, neudržel nervy na uzdě, fyzicky bezdůvodně zaútočil, a tím selhal. Bude proto přísně potrestán. Mrzí mě to o to víc, že jeho kolegyně a kolegové teď odvádějí skvělou práci, a podobný exces jednotlivce na ně vrhá špatné světlo,“ uvedl na facebooku.

Video
Video se připravuje ...

Video z incidentu, kdy Kalousek zfackoval studenta na ulici. archiv Blesku, hudba: Kevin MacLeod

Selhání jednotlivce? Co je to za drzé a hloupé kecy? Jak mohlo jít o selhání jednotlivce, když tam těch policajtů bylo pět nebo šest? Jak to, že ti ostatní toho ‚jednotlivce‘ okamžitě nezajistili? To je selhání systému, ne jednotlivce,“ přisadil si na twitteru bývalý předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Ten paradoxně sám před devíti lety proslul „nafackováním“ náctiletého chlapce u sídla Sněmovny. Toho označil za „drzého spratka“.

Fotogalerie
15 fotografií