Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Ventilátory jen pro pacienty do 80 let. Dusí se k smrti, povolte eutanazii, prosí doktoři

Autor: sova - 
6. dubna 2020
16:20

Francouzští lékaři, kteří se starají o osoby hospitalizované kvůli nákaze novým typem koronaviru, hovoří o „pokušení, které představuje eutanazie“, u některých pacientů. Jejich kolegové ve Španělsku zase dostali příkaz nepoužívat ventilátory u pacientů nad 80 let. V obou zemích už počet obětí nemoci covid-19 přesáhl oficiální čísla, která uvádí Čína, odkud se nákaza rozšířila.

Přestože je ve Španělsku i ve Francii eutanazie nezákonná, tamní lékaři otevřeně mluví o tom, že její použití by bylo v tomto případě namístě a ulehčilo by v masivní míře přetíženému zdravotnickému systému.

Španělským lékařům se také údajně nařizuje, aby pacienty starší 80 let nepřipojovali na ventilátory, které se používají v případě nakažených ve vážném stavu. Ve všech státech napříč světem je ventilátorů nedostatek.

Počet lidí na JIP se v posledních týdnech ztrojnásobil

Španělský politik a bývalý člen katalánského parlamentu Alfons Lopez Tena navíc uvedl, že starší pacienti by měli dostávat morfin, aby se „zabránilo plýtvání lékařské péče“. Toto pravidlo by podle něj mělo platit u nakažených, kterým „zbývá málo let života“.

Přeplněná márnice v Barceloně Přeplněná márnice v Barceloně | Reuters

Právě v katalánském regionu na severovýchodě Španělska je téměř 24 000 případů nakažených nemocí covid-19 a počet přijatých na jednotky intenzivní péče se v posledních týdnech ztrojnásobil.

V dokumentu psaném Tenou, který se dostal do rukou novinářům z deníku La Vanguardia, se mimo jiné objevuje i zákaz používání ventilátorů u pacientů starších 80 let a přímo se píše o tom, že „pacientům, kteří jsou velmi nemocní, by mělo být umožněno zemřít doma namísto převážení do nemocnice“.

Pacienti se kvůli nedostatku léku de facto udusí

Francouzský lékař a expert na paliativní péči Bernard Devalois navíc varoval, že lékařům a zdravotnického personálu už dochází i morfin a látka midalozam, které při společném užití pomáhají u starších pacientů zklidnit bolesti. Především ale zabraňují jevu zvanému asfyxie – to je zjednodušeně řečeno dušení z důvodu nedostatku vzduchu. To nastává kvůli prudkému kašli, který koronavirus způsobuje.

To by znamenalo, že zejména starší a extrémně nemocní lidé trpící onemocněním čelí bolestivé smrti. Právě z toho důvodu lékaři mluví o tom, že u některých pacientů bez naděje na vyléčení by byla lepším řešením eutanazie.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa