Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Praha podpoří podnikatele vlastním podpůrným programem. Vyčlení pro něj téměř dvě miliardy

Autor: ČTK - 
6. dubna 2020
15:54

Hlavní město poskytne pomocnou ruku drobným a středním podnikatelům v rámci dopadů koronavirové krize. Vypíše totiž vlastní program podpory podobný státnímu COVID II, do kterého se ale pražští podnikatelé hlásit nemohou. Celková výše garantovaných úvěrů by měla nakonec činit 1,8 miliardy korun.

„Mám ústní příslib od ministra Havlíčka (ANO), že by i ministerstvo mělo nějaké peníze přidat k tomuto programu, mluvili jsme rámcově o 400 milionech. Doufám, že se to skutečně podaří,” řekl pražský primátor Zdeněk Hřib. Dodal, že ministr také přislíbil záruku, že pokud by Evropská komise neschválila změnu v zaměření programu, tak peníze poskytne stát.

Primátor uvedl, že půjčky půjdou stejně jako v případě vládního programu COVID II přes Českomoravskou záruční a rozvojovou banku, která by měla magistrátu do středy poslat smlouvu. Radní Vít Šimral (Piráti) sdělil, že v ideálním případě by podnikatelé mohli začít o bezúročné půjčky žádat od poloviny příštího týdne.

Primátor dále uvedl, že v případě získání peněz od státu by měla celková suma stačit na garance úvěrů ve výši zhruba 1,8 miliardy korun. „Ekonomové odhadují, že pro pražské malé a střední podnikatele bude třeba minimálně pěti miliard korun,” doplnil šéf klubu Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN) Jiří Pospíšil. Rozdíl by podle zástupců města měl být pokryt dalším vládním programem COVID III, který by se podle vyjádření ministerstva měl vztahovat i na pražské firmy.

Podmínky pražského programu by měly být stejné jako u COVID II. Podnikatelé budou moci žádat u komerčních bank o bezúročné úvěry od 10 000 do 15 milionů korun či o příspěvek až milion korun na úhradu úroků. Praha bude za půjčky ručit až do výše 80 procent. Program se vztahuje na malé a střední podniky do 250 zaměstnanců a s ročním obratem do 50 milionů eur.

Bohatý region

Současný vládní program se na pražské podnikatele nevztahuje proto, že je financován z evropských strukturálních fondů, určených pro méně rozvinuté regiony. Hlavní město do nich jako bohatý region nemá přístup, namísto toho má vlastní operační program Praha – pól růstu zaměřený na vzdělávání, životní prostředí či inovace. Peníze, které magistrát přesměruje na garance úvěrů, byly původně určeny právě na podporu inovací.

Žádosti přibývají

Českomoravská záruční a rozvojová banka v prvním kole programu COVID II přijala od podnikatelů postižených v souvislosti s koronavirem 5 900 žádostí na bezúročné úvěry v objemu 19 miliard korun. Na celé pokračování programu COVID mělo být původně, stejně jako na první vlnu, vyčleněno pět miliard korun, které by živnostníkům a firmám poskytly půjčky v objemu 20 miliard korun. Připravuje se také COVID III, který by měl být v první fázi ve výši 20 miliard korun a bude se zvyšovat až na 40 miliard korun.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa