Učí se kvůli pandemii doma, nešla jí matematika. Učitel jí přes dveře ukázal, jak na to!

Učí se kvůli pandemii doma, nešla jí matematika. Učitel jí přes dveře ukázal, jak na to!
Foto: Washington Post
Sdílej na facebooku
9. dubna  2020 
 06:00

Podivná koronavirová doba má i své světlé stránky. Ukazuje totiž, že je mezi námi stále spousta dobrých a vstřícných lidí ochotných vždy pomoct. Jedním z nich je i americký pedagog Chris, který originálním způsobem pomohl s domácí výukou jedné ze svých žaček. Dojemné!

Dvanáctiletá Rylee Anderson z Madisonu se – podobně jako miliony žáků a studentů po celém světě – musí momentálně učit doma. Kvůli šíření koronaviru byla uzavřena i její škola a domácí výuka není snadná. Po dvou týdnech samostudia se cítila hodně frustrovaná, nejistá a také osamělá. Několikrát se snažila vyřešit zadaný matematický problém, nikdy se jí ale nepovedlo dojít ke správnému výsledku. Nerozuměla nové látce, nepochopila smysl úkolů, které měla vypracovat. „Když se mi máma pokoušela pomoct, snažila se, ale pořád to bylo špatně,“ říká Rylee. A tak se nakonec odhodlala poslat e-mail přímo svému učiteli matematiky Chrisovi, jestli by jí s tím mohl pomoct. „No to se vsaď,“ přišla odpověď.

Učitel matematiky přišel za žákyní až domů, aby jí vysvětlil rovnice.
Učitel matematiky přišel za žákyní až domů, aby jí vysvětlil rovnice.
Autor: Washington Post

Sympatický učitel žije nedaleko Andersonových, hned ve vedlejší ulici, a tak na nic nečekal a vyrazil k sousedům. Když zazvonil u dveří zvonek, seděla Rylee ještě stále u svého počítače a čekala, že jí od pedagoga dorazí zpráva nebo e-mail s tipy, jak úlohy řešit. Čekalo ji ale obrovské překvapení – na verandě před domem stál osobně obětavý matematikář v pohodlném domácím oblečení, sportovní kšiltovce a s velkou tabulí v ruce. „Bylo úžasné vidět, že můj učitel přišel až k nám domů, aby mi dal soukromou hodinu,“ směje se Rylee. V další chvíli už seděla v bezpečné vzdálenosti – v předsíni, přímo u prosklených vchodových dveří – a soustředila se na výklad. Musela být doslova přilepena na dveře, aby dobře slyšela, co Chris povídá. Než pomohl své žákyni vyřešit tři rovnice, vrátili se mezitím domů Ryleeini rodiče, takže její matka stihla pořídit autentické fotky z improvizované lekce matematiky.

Obrázky se brzy objevily na sociálních sítích, kde se s nimi rodiče pochlubili. „To, co Chris udělal a jakým způsobem pomohl Rylee, je natolik vzácné a cenné, že jsem si přál, aby o tom lidé věděli. Učitelé to v současné náročné situaci nemají lehké, a přesto se snaží podporovat a motivovat své studenty. Všichni v těchto dnech potřebujeme co nejvíce podobně krásných a pozitivních zpráv. Každý z nás se musí přizpůsobovat realitě, ve které se nacházíme, hledat nové způsoby, jak dělat, co je potřeba. A Chris Waba si našel originální, zábavný a obdivuhodný způsob, jak pomoct mé dceři. Jsem vděčný za tak neuvěřitelně laskavé gesto,“ uvedl Josh Anderson (44).

„Nemůžu říct, že by bylo mou každodenní kratochvílí obcházet domy v okolí a rozdávat tipy, jak se lépe poprat s algebrou a geometrií. V případě Rylee jsem ale cítil, že je hodně nervózní, unavená a má tendenci to vzdát. Matematika jí výborně jde, dost možná by stačilo odpovědět e-mailem, tentokrát jsem ale prostě popadl tabuli a šel,“ prozradil Chris. „Vždycky jsem si myslela, že nemuset každé ráno chodit do školy by bylo super. Teď už si to nemyslím. Je těžké vypadnout z běžné rutiny, učit se sama, udržet určitý režim. Hodně mi chybí kamarádi a spolužáci, stýská se mi,“ svěřila se Rylee.

Sdílej na facebooku
Autor: Simona Procházková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku