Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Jak správně uvařit vejce natvrdo bez popraskání? Pozor na tyto chyby!

/
  • (iStock.cz)
    30. srpna 2023 ● 06:00

    Možná si říkáte, že se na vaření vajíček nedá moc zkazit, ale opak je pravdou. Pokud je připravujete na Velikonoce, určitě nechcete, aby třeba ošklivě popraskala… Na jaké věci byste tedy měli myslet? Poradíme vám osvědčené triky.

    Uvařit dokonalá vejce natvrdo bez prasknutí není zas taková věda. Stačí dodržet základní pravidla. Podívejte se s námi i na největší chyby, které často děláme a které nám kazí výsledek…

  • 1.

    Vyberte ta správná

    Autor: iStock.cz

    Vejce jsou choulostivá potravina, proto je důležité je dobře kontrolovat. Nejdříve v obchodě a pak také doma po přepravě a před vařením. Pokud jsou jakkoli porušené, vyřaďte je a vařte jen ta bez zjevných známek popraskání. Pamatujte také, že čím čerstvější vajíčka jsou, tím hůře, pokud je chcete uvařit natvrdo. Mají totiž hodně pevnou skořápku, a tak se pak mnohem hůře loupou, i když dodržíte všechna pravidla. Po pár dnech totiž skořápka zkřehne, protože se z ní odpaří voda. Jestli se tedy chystáte uvařit si vajíčka, sáhněte raději po těch, která už máte třeba týden doma, a ne po těch, která jste si právě přinesli.

    A znáte také pravidla správného skladování? Přečtěte si náš článek Ukládáte vajíčka do dveří lednice? Děláte velkou chybu! 

  • 2.

    Nechte je odpočinout

    Autor: iStock.cz

    Základem úspěchu je nechat vejce „odpočinout“ v pokojové teplotě. Vyndejte je tedy před vařením alespoň na 15 minut z lednice. Minimalizujete tím rozdíl teplot mezi vejcem a vroucí vodou – je tak menší riziko, že vejce dostane tzv. "teplotní šok" a praskne.

  • 3.

    Vyberte vhodný hrnec

    Autor: iStock.cz

    I výběr hrnce může mít zasadní vliv na výsledek! Připravte si přiměřeně velký kastrol tak, aby byla všechna vejce zcela potopena. Důležité je také, aby vejce měla dostatek prostoru, jinak mohou lehko popraskat. A taková vajíčka se poté samozřejmě špatně barví a jsou nevzhledná.

  • 4.

    Jak na vaření?

    Autor: iStock.cz

    Abyste měli skutečně pořádně uvařená vejce natvrdo, musíte je začít vařit už ve studené vodě, nikoliv až ve vroucí. Jestliže jste zvyklí vajíčka dávat do hrnce až ve chvíli, kdy voda bublá, pak se pravděpodobně často setkáváte s tím, že vám praskají. Proto je vždy vařte ve studené a přikryjte pokličkou. Nezapomeňte také přidat buď lžíci octa, nebo kávovou lžičku soli. Tyto ingredience by měly zabránit praskání skořápky. Jde o prastarou, ale osvědčenou radu.

  • 5.

    Pozor na čas

    Autor: iStock.cz

    Ve chvíli, kdy voda začne bublat, začínáte počítat deset minut. A jestli si říkáte, že tam ta vajíčka necháte ještě o pár minut déle, děláte chybu. Pokud vajíčka rozvaříte, mohou mít poté našedlý nádech či hrudkovitý žloutek nebo lehce zapáchat.

  • 6.

    Zchlaďte je

    Autor: iStock.cz

    Poslední důležitá věc je, že po uvaření je nutno vejce ihned zchladit studenou vodou. Vejce potřebují zchladit, aby se přerušil proces varu a dál se nesrážely vaječné bílkoviny. Vejce by se tak zbytečně vysušovala. Rychlé zchlazení zároveň zajistí, že půjdou vejce dobře oloupat. Pokud nehcete vajíčka zrovna barvit či zdobit na Velikonoce, ale chcete je použít na přípravu salátu či dalších pokrmů, jistě se vám budou hodit tipy, jak je lehko a rychle oloupat: Vajíčka oloupaná za pár sekund? S našimi tipy to zvládne každý! 

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy