Městská policie v pondělí ukončila se strážníkem, který před třemi lety dostal medaili Za záchranu života, pracovní poměr kvůli videu, na němž je vidět, jak dá dívce facku. „ I když zatím není zcela zřejmé, co incidentu předcházelo a co po něm následovalo, je zcela evidentní, že strážník selhal, vyhrocenou konfliktní situaci profesně nezvládl a navíc jednal v rozporu se zákonem. Jeho jednání je pro nás naprosto neakceptovatelné a veřejnosti se za něj ještě jednou omlouváme,“ komentovala den po zveřejnění videa na facebooku incident Městská policie Praha s tím, že celou situaci prověří inspekce.

Strážníka se zastala Unie bezpečnostních složek, odborová organizace sdružující policisty, hasiče, celníky či právě strážníky. „Předmětné vyjádření pražské městské policie na jejím oficiálním profilu považujeme za zcela neprofesionální a nepřiměřené, protože uvedeným vyjádřením vedení pražské městské policie naprosto popřelo některá ustanovení Listiny základních práv a svobod a jednoznačně tímto popírá i presumpci neviny dotyčného strážníka,“ uvedla ve svém vyjádření. „Omlouvá se (městská policie, pozn. red.), ačkoli neví, co se přesně stalo? Uvedené vyjádření MP Praha je pro nás naprosto nepochopitelné,“ napsaly odbory.

Vznikla i petice

Na navrácení strážníka Jiřího Laštovky (50), jenž u městské policie pracoval od roku 1995, a důkladné prošetření situace vznikla také petice. Video prý nezaznamenává celý incident, ale pouze jeho část, jež nahrává spíše mladé dívce a diskredituje strážníka: „My, níže podepsaní, prostřednictvím této petice žádáme vedení Městské policie hlavního města Praha o zrušení výpovědi a navrácení bývalého strážníka Jiřího Laštovky zpět do služby Obvodního ředitelství Praha 13,“ uvádějí autoři petice. 

MP: Odešel sám

Podle mluvčí pražské městské policie Ireny Seifertové se ale strážník rozhodl odejít sám. „V médiích bývá chybně uvedeno, že jsme ho vyhodili, ale strážník sám podal výpověď a vedení na to přistoupilo. Celý incident se bude ještě došetřovat. Víc to teď nebudeme komentovat,“ reagovala na kritiku mluvčí.

Porušili zákaz

Strážníci přišli ve čtvrtek 2. dubna vyřešit porušování zákazu shlukování více než dvou lidí - partičku čtyř lidí jim nahlásil někdo z místních. Jeden z nich pak dal uprostřed slovní potyčky dívce (19) facku. Incident zachycuje video, které žena sdílela na sociální síti. „Strážníkovu fyzickému napadení nepředcházela z naší strany absolutně žádná agrese, slovní urážení nebo snad zasahování do jeho osobního prostoru,“ uvedla dívka.

Strážník však situaci popsal jinak - podle něj dívka předtím strážníka provokovala a urážela se sexuálním podtextem. Nedal jí prý facku, ale úder do ramene. „Kdyby mě takhle někdo provokoval, řekl mi to samé, co ona mně, a v téhle situaci, kdy člověk neví, co od koho kde chytí, tak bych to udělal znovu. Pořád ke mně lezla. Nevím, co tím sledovala. Už jsem na ni neměl nervy,“ řekl Laštovka serveru Aktuálně.cz s tím, že se chtěl chránit.

Fotogalerie
29 fotografií