Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Skandální korupce v márnici: Zaměstnanci žádali úplatek za nalezení nebožtíků

Autor: ČTK, jel - 
9. dubna 2020
20:00

Ekvádor je jednou z koronavirem nejvíce zasažených jihoamerických zemí. Tamní město Guayaquil se potýká s obrovskými problémy, pohřební služby nestíhají odvážet mrtvé a ve městě docházejí rakve. Nyní si údajně zaměstnanci márnice žádali od pozůstalých poplatek za nalezení nebožtíka.

Ekvádorská prokuratura začala vyšetřovat podezření z korupce v márnicích nemocnic ve městě Guayaquil, které patří k nejhůře zasaženým koronavirem v zemi. Podle místního deníku El Comercio se objevily případy zaměstnanců, kteří v márnicích žádali po pozůstalých úplatek za nalezení jejich zesnulého příbuzného.

Dvoumilionové město Guayaquil se v předchozích týdnech dostalo na přední stránky místních novin, protože tamní pohřební služby nestíhaly kvůli šíření koronaviru odvážet mrtvé. Lidé tak své zesnulé příbuzné museli mít i několik dní doma, někteří je z hygienických důvodů dávali na chodník. Ve městě byl mimo jiné nedostatek rakví, místní úřady posléze začaly rozdávat rakve z lepenky.

Kvůli situaci v Guayaquilu zřídila ekvádorská vláda speciální jednotku složenou z vojáků a policistů, kteří v předchozích dnech odvezli z domů i ulic tohoto města několik stovek mrtvých těl. Právě šéf této jednotky, vládní úředník Jorge Wated, z pověření prezidenta Lenína Morena podal podnět prokuratuře k prošetření podezření z „nepatřičných příjmů nemocničního personálu za předávání zemřelých na covid-19“.

Deník El Comercio uvedl příklad lidí, kteří minulý týden hledali v márnici nemocnice tělo svého zesnulého příbuzného. V zoufalé situaci přistoupili na žádost tamního zaměstnance o úplatek. Podle deníku nešlo o jediný případ, nejméně deset rodin takto v téže nemocnici zaplatilo 30 až 100 dolarů (asi 750 až 2500 Kč), aby svého nebožtíka dostali.

Ekvádor je druhou zemí v Latinské Americe nejvíce postiženou koronavirem co do počtu obětí. V Ekvádoru, který má 17 milionů obyvatel, na covid-19 zemřelo 242 lidí a u dalších 240 je rovněž podezření na tuto příčinu úmrtí. V Brazílii, která má na 210 milionů obyvatel, zemřelo dosud podle oficiálních údajů tamní vlády osm stovek nakažených koronavirem.

 

krapotkin ( 10. dubna 2020 01:04 )

Je to jako v Soběslavi, kde úředníci požadují úplatky za to, co mají ve své pracovní náplni.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa