10 věcí, které prarodiče dělají a které rodiče nemůžou vystát

  • 10 věcí, které prarodiče dělají a které rodiče nemůžou vystát
    A čím štvou prarodiče vás?
    Foto: istock.cz
    Sdílej na facebooku
    13. dubna  2020 
     06:00

    Podle nejrůznějších výzkumů je jisté, že děti babičky a dědečky potřebují. A platí to i naopak! Čas, který společně tráví, zvyšuje pohodu dětí i prarodičů. Obvykle je babičkovská pomoc velmi prospěšná a usnadňuje život, ovšem existují věci, které často vedou mezi dvěma generacemi k neshodám. Které věci lezou rodičům na nervy?

    Vztah dospělých dětí a jejich rodičů je někdy napjatý kvůli těm, které mají všichni rádi – vnoučatům. Protože například kritika výchovných metod ze strany starší generace je chůzí po tenkém ledě. 

    Stejně jako rozmazlování ze strany prarodičů, podstrkování sladkostí nebo nákupy hraček a oblečení, o které nikdo nestojí. Znáte to taky? 

  • Kritika rodičovské výchovy

    ...
    ...
    Autor: istock

    Mezinárodní časopis pro výzkum a vývoj v oblasti vzdělávání zjistil, že rodičovská autorita je nezbytným nástrojem v procesu výchovy dětí. Jakékoli negativní výroky prarodičů rozhodně matkám a otcům nepomáhají, protože je pak ohrožena jejich autorita. Rodiče mají být příkladem pro své dítě, a pokud prarodiče neustále kritizují rodičovské praktiky, může to dokonce i vážně narušit vzájemnou důvěru.

  • Nákup zbytečných hraček

    Dvoumetrový medvěd? No nazdar!
    Dvoumetrový medvěd? No nazdar!
    Autor: istock.cz

    Rodiče velmi dobře vědí, jaké hračky děti již mají a které skutečně potřebují. Navíc když jako rodiče odmítáte koupit vše, co dítě vidí a chce, učíte ho taky, aby si vážilo ceny peněz a v budoucnu utrácelo peníze moudře. Pokud prarodiče zasahují do tohoto procesu, prokazují tím vlastně dětem medvědí službu.

  • Publikování fotek bez svolení

    Autor: iStock

    Ne že by to někteří rodiče nedělali taky, ale prarodiče, kterým nejsou cizí sociální sítě, velmi rádi sdílejí rodinné fotografie svých vnoučků. Starší generace není tak dobře obeznámená s informačními technologiemi, takže babičky a dědečkové někdy nechápou, že tyhle fotografie uvidí absolutně kdokoli. A je jasné, že to rodiče může vytáčet, protože nechtějí svůj soukromý život veřejně ukazovat.

  • Chvála za každou maličkost

    Neříkejte vnučce pořád jak je krásná, uškodíte jí tím.
    Neříkejte vnučce pořád jak je krásná, uškodíte jí tím.
    Autor: iStock

    Studie říkají, že přílišná chvála může vést k nedostatečné motivaci. Prarodiče často zdůrazňují svou pozornost pouze vůči dobrým skutkům svých vnoučat a chválí je téměř za všechno, co udělají. Ale jak se ukazuje, tohle nezdravé povzbuzování může zabít touhu dítěte postupovat vpřed.

  • Stanovení vlastních pravidel

    Autor: iStock

    Podle studie jsou děti velmi citlivé na vlivy z vnějšího světa. Jejich světonázor a hodnoty jsou velmi křehké, takže je důležité, aby čelily co nejmenšímu množství rozporů. Pokud rodiče říkají jedno a prarodiče něco úplně jiného, vede to k rozporu, který může komplikovat proces učení.

  • Tajné zásobování sladkostmi

    Autor: iStock

    Studie, kterou zpracovala American Heart Association, říká, že děti by měly sníst nebo vypít denně méně než 6 čajových lžiček přidaného cukru. Děti se samozřejmě obvykle nezajímají o výsledky vědeckého výzkumu, takže jsou tu rodiče, kteří musí sledovat jejich jídelníček. Prarodiče ale velmi rádi nastavená pravidla porušují a klidně svá vnoučata zásobují tajně sladkostmi. To sice dětem přináší potěšení, ale taky to poškozuje jejich zdraví.

  • Neustálé sdělování informací o vnoučatech širokému okolí

    A tohle jsi viděla?
    A tohle jsi viděla?
    Autor: istock.cz

    Často přicházíme k rodičům, aby nám poradili, dokonce i s výchovou dětí. Můžeme diskutovat také o intimních věcech, které by samozřejmě neměli slyšet cizí lidé. Nezřídka se ale stává, že zjistíte, že se prarodiče o těchto věcech rozpovídali například se sousedkou, a to je k vzteku.

  • Nákupy legračního oblečení

    Nákupy všeho, na co si vnuk ukáže Ale jistě!
    Nákupy všeho, na co si vnuk ukáže Ale jistě!
    Autor: istock

    Svět módy se mění tak rychle, že někdy ani nevíte, jestli i vy sami nevypadáte poněkud zastarale. Věkový rozdíl mezi prarodiči a vnoučaty může být velmi dramatický, zvláště pokud jde o výběr oblečení. Maminky většinou nechtějí urazit starší generaci, ale zároveň chtějí, aby jejich dítě vypadalo stylově a moderně. Takový rozpor je staví do nepohodlného postavení.

  • Nedodržování pravidel spánkové hygieny

    Autor: Shutterstock.com

    Ve snaze získat náklonnost vnoučete prarodiče někdy dětem dovolí, aby šly spát později. Přitom odborníci doporučují, aby předškoláci spali 10–13 hodin denně a teenageři alespoň 8 hodin. Nedostatek spánku může vést k vážným onemocněním, jako je cukrovka, a může také ovlivnit mozkovou aktivitu. Proto se rodičům nelíbí, když někdo dovoluje jejich dětem to, co oni zakazují.

  • Sledování televize celý den

    Pojď, koukneme se ještě na tenhle film!
    Pojď, koukneme se ještě na tenhle film!
    Autor: istock

    Málokdo si dokáže život představit bez televize. Pro děti to není jen prostředek zábavy, ale také způsob, jak poznávat svět. S televizí samozřejmě soupeří počítače a chytré telefony. Bohužel prarodiče často zapomínají na rozumné limity. Pokud jde o televizi, studie z roku 2015 uvádí, že sledování televize déle než 2 hodiny denně může vést k vysokému krevnímu tlaku u dětí.

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku