Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Přeplněné márnice a horor s masovými hroby obětí koronaviru: V USA přes 2100 obětí za den

Autor: ČTK, tsv - 
11. dubna 2020
14:31

USA se staly první zemí na světě, kde za jediný den zemřelo na nákazu koronavirem přes 2000 lidí. Podle Univerzity Johnse Hopkinse v zemi za 24 hodin přibylo 2108 úmrtí na nemoc covid-19. Kvůli vysokým nárůstům má New York velký problém s kapacitou márnic, a tak město nařídilo kopat masové hroby na Hartově ostrově. Prezident Donald Trump nařídil ministrům, aby nabídli pomocnou ruku virem zamořené Itálii. Chce do země poslat ochranné pomůcky a humanitární pomoc.

Spojené státy jsou co do počtu nakažených nejhůře zasaženou zemí na světě. Nejvíce postiženou oblastí je stát New York. Jak v pátek informoval tamní guvernér Andrew Cuomo, v oblasti poprvé od začátku pandemie klesl počet lidí, kteří se s nemocí covid-19 léčí na jednotkách intenzivní péče.

Zemřelých však přibylo za 24 hodin 777, což je v podstatě stejně jako v posledních dnech, kdy nově oznamované počty lámaly smutné rekordy. Celkový počet obětí v zemi je 18.693, nakažených je pak přes 500.000, dodala univerzita. Za posledních 24 hodin přibylo 35.000 případů nákazy.

Podle bilance americké CNN New York celkem eviduje 174.481 nakažených a 7884 úmrtí. V druhé nejvíce zasažené oblasti - New Jersey - je pak 54.588 infikovaných. Jediným americkým státem, který zatím nezaznamenal žádné úmrtí v souvislosti s nákazou, je Wyoming.

Donald Trump posílá pomoc do Itálie

Americký prezident Donald Trump nařídil představitelům své administrativy, aby pomohli Itálii v boji s pandemií koronaviru. Pomoc by měla spočívat v poskytnutí zdravotnických potřeb a humanitární pomoci. Informovala o tom agentura Reuters.

Ve svém sdělení určeném několika ministrům Trump nařídil řadu opatření, která by Itálii mohla pomoci. Například aby američtí vojáci v zemi byli připraveni na stavbu polních nemocnic či na přepravu zásob.

„Itálie, jeden z našich nejbližších a nejstarších spojenců, je pustošena pandemií nemoci covid-19, která si již vyžádala více než 18.000 životů, přivedla velkou část italského zdravotního systému na pokraj kolapsu a navíc hrozí, že dostane italskou ekonomiku do hluboké recese,“ uvedl americký prezident ve svém sdělení.

Trump oznámil již na konci března, že Spojené státy pošlou do Itálie zdravotnické pomůcky v hodnotě 100 milionů dolarů. Jak tehdy uvedl, mělo by jít o vybavení, které nebudou USA potřebovat. Spojené státy mají v současné době nejvíce nakažených koronavirem, další nejvíce postiženou zemí je Španělsko a za ním Itálie.

New York řeší mrtvé

Radnice města New York už je zoufalá z nedostatečné kapacity márnic. Tento problém alespoň dočasně vyřešili tím, že najali pomocné dělníky a lehkou mechanizaci, aby se začaly kopat masové hroby na 1,6 kilometru dlouhém Hartově ostrově nedaleko Bronxu. Místo posledního odpočinku tu nyní najdou jen ti, kteří umírali zcela opuštění, převážně tedy bezdomovci nebo velmi chudí lidé. Dosud tu pohřbívali 25 nebožtíků týdně, v poslední době stejný počet za jediný den. Jen na některých hrobech jsou napsána i jména obětí.

„Po dlouhá desetiletí byl Hartův ostrov určen pro pohřbívaní nebožtíků, které si z márnic nikdo nevyzvedl nebo o ně pozůstalá rodina nejevila z nějakých důvodů, například finančních, zájem. V tomto směru budeme během nastalé krize pokračovat. Ti, co zemřou na covid-19 a o jejich těla nikdo neprojeví zájem, budou pohřbeni na ostrově,“ uvedla pro deník The Post mluvčí starosty Freddi Goldsteinová. Na městských krizových plánech ohledně chřipkové epidemie z roku 2006 je vyloženě taková možnost nabízena.

Američané ale už vidí světlo na konci tunelu. Podle úřadů se začíná projevovat účinnost zavedených opatření. V New Yorku už druhý den poklesl počet nově hospitalizovaných. Zplošťuje se i křivka nárůstu nakažených. Naději vkládají Američané také do nalezení léku proti koronaviru. Prezident Trump řekl, že v USA je testováno 19 léků a dalších 26 se na testování připravuje.

Video  Drsné záběry utrpení při koronaviru: Takhle vypadají těžké případy, pacienti hledají úlevu na břiše.  - Reuters, LA7 PIAZZAPULITA
Video se připravuje ...

franz ( 11. dubna 2020 16:56 )

Není náhoda, že dvěma nejpostiženějším zemím vládnou podobní šašci, kteří si z pandémie do poslední chvíle dělali legraci. V podstatě vše podcenili, takže najít viníka za tisícovky mrtvých by pro obyvatele obou zemí neměl být problém. Jeden již byl za tento zločin málem potrestán trestem nejvyšším. Nevím proč ho kdo lituje.

Tara-Tara ( 11. dubna 2020 16:42 )

nojooooo, ale dle zpráv tam kapou afroamici, to je zase nstesti

Katerina Kopic ( 11. dubna 2020 16:19 )

Hodně velký něco

cid2000 ( 11. dubna 2020 16:18 )

Těžko odhadnout zda to je pravda nebo ne?Nikdo netuší zda v těch všech rakvých někdo je nebo není nebo jen ve vrchní řadě? Může to být hra CIA mezi USA a Čínou?Je divné, že ve Švéd­sku,Ho­landsk­u,Ně­mecku vše v pohodě a tady masakr?Zase je,ale pravda,že na normální chřipku se masové hroby nekopou běžně a přitom má více úmrtí než Covid!Nechápu uplně!Je mnoho protichůdných informací!!Tady už křičí proti-babišovci,Demoblok o rychlém uvolnění a promoření,ale tady z USA zase vidíte obrázky co může nastat za masakr pokud to je ovšem pravdivý.Jsem raději pro pozvolné uvolnění omezení a nespěchat.

Greinfild ( 11. dubna 2020 16:05 )

Lidi je na světě jako sraček aspoň se to pročistí...a trapnych 700 mrtvolek?V US k smichu

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa