Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Přestřelka o perníčky v důchoďáku: Kalousek zuřil, Metnara štvaly lži o testech na virus

Aktualizováno -
12. dubna 2020
19:29
Autor: Nikola Forejtová - 
12. dubna 2020
15:21

V domově pro seniory očekávali testy, ale dostali krabice s velikonočními perníčky, tvrdil o důchoďáku v Lounech radní a exposlanec Michal Kučera (TOP 09), načež se pořádně rozzuřil i šéf poslanců Topky Miroslav Kalousek. A to i proto, že perníčky údajně měly být od firmy, spadající pod někdejší holding premiéra Andreje Babiše (ANO). Armáda i ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) však následně uvedli, že tato zpráva není pravdivá.

Lounský domov pro seniory s očekáváním otevíral dvě krabice, které přivezla armáda. Místo testovacích sad v nich ale byly velikonoční perníčky, tvrdil na facebooku bývalý poslanec Michal Kučera (TOP09).

A Miroslav Kalousek (TOP 09) rázem bouřil - zneužili stav nouze i armádu! Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) však tvrdí, že to není pravda a požaduje omluvu. Armáda se ohradila, že do domova přijela odebrat vzorek jedné ze seniorek. Dorazily do důchoďáku perníčky, či nikoli? Mluvčí Agrofertu, pod který firma Penam spadá, uvedl, že se dle něj jednalo o omyl či záměnu zásilky.

„Armáda žádné perníčky nerozváží. Je to nepravdivá informace. Vojáci v domově v Lounech prováděli odběr vzorků v rámci chytré karantény,“ reagovala kvapem Armáda.

Kučera: Armádě se omlouvám

„Včera do našeho Domova pro seniory přivezla Armáda ČR dvě veliké krabice. Všichni očekávali, že to jsou testovací sady pro zaměstnance. V krabicích jsou ovšem velikonoční perníčky od Penamu,“ tvrdil na facebooku v sobotu večer radní Michal Kučera (TOP09).

A ke zprávě připojil fotografii zásilky, kde na na něj z krabice usmíval králíčci, ovečky a kuřátka - prý namísto kýžených testovacích sad...

Společnost Penam spadá pod holding Agrofert, který do roku 2017 vlastnil premiér Andrej Babiš (ANO) a kvůli kterému čelí čas od času i dnes obviňování ze střetu zájmu, ačkoli jej převedl do svěřenských fondů kvůli zákonu o střetu zájmů, tzv. lex Babiš.

Postupně se však ukázalo, že vše bylo jinak. Došlo k omylu a nedorozumění. „Takže se celá kauza vysvětluje. S akcí AČR v Domově pro seniory se svezla i aktivita roznosu perníčků příznivcem ANO. Na krabicích byly navíc ještě nápisy ′schváleno vládou′. Tak není divu, že to v Domově pro seniory brali jako akci jednu. AČR se velmi omlouvám,“ uvedl v neděli odpoledne exposlanec Topky Kučera.

Kalousek: Perníčky si nevymysleli

Bylo to však již poté, co se pořádně dopálil exministr Kalousek. Bouřil, že dovoz perníčků seniorům zneužíváním Armády České republiky (AČR). A došlo k jeho přestřelce s ministrem obrany Metnarem. 

„Dům seniorů v Lounech si určitě nevymyslel ani perníčky, ani doručovatele. Pak je záhadou, kdo z Penamu vystupuje jménem AČR. Přál bych si rychlé vyšetření,“ vzkazoval na twitteru. Další rozhořčené zprávy však z jeho profilu zmizely.

„Očekávám omluvu od toho, kdo tyto lži vypustil. Armáda perníčky nerozvážela a nerozváží. V domově v Lounech byl náš mobilní tým odebírat vzorky na koronavirus od jedné seniorky. To je vše,“ bránil Armádu ČR Metnar na twitteru u příspěvku Miroslava Kalouska.

Armádě se následně omluvila i předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Je na místě omluvit se Armádě ČR. Podle všeho šlo o akci fyzické osoby, která s Armádou ČR neměla nic společného a pouze zneužila jejího jména při distribuci perníčků z Penamu. Je mi nedorozumění líto, práce Armády ČR si vážím a prosím občany o totéž,“ uvedla k velikonoční přestřelce o perníčky taktéž na twitteru.

Přestřelka mezi ministrem obrany a expremiérem na twitteru. Přestřelka mezi ministrem obrany a expremiérem na twitteru. | Twitter/Miroslav Kalousek

Hanzelka: Armádě nic neprodáváme

Někteří uživatelé sociálních sítí se zlobili, že se celá kauza zbytečně nafoukla jenom proto, že se jedná právě o Penam. „Myslím si, že naše perníčky si vyžádaly více pozornosti, než si zaslouží,“ reagoval pro Blesk Zprávy mluvčí Agrofert Karel Hanzelka. 

Hanzelka upozorňoval, že nejrozumnějším vysvětlením je omyl či záměna. „Řešíme to, ale za nás je podstatná věc: Nic jsme armádě nedodali ani neprodali. Nijak na tom nevyděláváme. Penam pomáhá a rozváží výrobky po domovech i léčebnách. Nám se to jeví tak, že někdo mylně spojil dvě dodávky v době, kdy se tam vyskytoval Penam, ale i armáda,“ dodal mluvčí.

„Neberu to na lehkou váhu, je mi z toho ouvej. Ten příběh žil na sociálních sítích a na konci toho příběhu je něco, co se vůbec nestalo. Testovací sady dostaneme v úterý. Perníčky přišly pravděpodobně jako nadstavba, jako dárek pro naše klienty k Velikonocům,“ reagovala následně pro televizi Prima ředitelka domova Jana Černá. Doplnila, že ochranných pomůcek mají v domově dostatek. 

Video  Babiš o zrušení velikonočních tradic i uvolňování vládních opatření  - Česká televize
Video se připravuje ...

marmat ( 15. dubna 2020 20:47 )

DNES je ovšem 100% jasný, jak TOP09 media milujou.......
Naběhnout si takhle ANO !!!!??? Tak z toho je další Čapí hnízdo....!Všude.
No Kalda s Pekarovou TO takytak chtěli, ale generálně se znemožnili

joachimk ( 14. dubna 2020 15:23 )

... a záškoláctví je znát.

joachimk ( 14. dubna 2020 15:20 )

Vraťte se do kanálu, bude vám tam dobře.

joachimk ( 14. dubna 2020 15:18 )

Divoký Bill Kalousek, který se nedávno v parlamentu veřejně přiznal, že je osel to opět potvrdil.

marmat ( 14. dubna 2020 13:02 )

Stačil Kalda s předsedkyní strany podat trestní oznámení ???
No stačili se fantasticky znemožnit....
A to je ta KARMA/ZDARMA !!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa