Zvířecí obyvatelé zoo nepřítomnost návštěvníků a celkovou změnu určitě vnímají. „Je ale těžké říci s jistotou jak. Zatímco některým to asi vyhovuje, pro jiná to znamená ztrátu mnoha podnětů zvenku. Ono totiž nejen lidé pozorují zvířata. Také zvířata s velkým zájmem sledují počínání lidí,“ řekl Blesku ředitel zoo Miroslav Bobek (53).

Splnili přání

Nebýt hrozby covid-19, praskala by zoologická zahrada v Praze-Troji o velikonočních svátcích zřejmě ve švech. Letos je ale všechno jinak. „Čím déle budeme mít zavřeno, tím větší ekonomické problémy to pro nás bude znamenat,“ posteskl si ředitel zoo. Za měsíc uzavírky tratí Zoo Praha bezmála 20 milionů. I přesto se rozhodla vyjít vstříc žádostem svých příznivců a prodloužila platnost už zakoupených vstupenek.

Nedočkavost se nevyplácí

Na otázku, kdy se Zoo Praha znovu otevře, si její ředitel netroufá odpovědět. Varuje však před podceněním situace a snahou otevírat zoologické zahrady předčasně. „I kdyby se zpřístupnily jen venkovní prostory pro omezený počet návštěvníků, přesto budou návaly u některých výběhů, dětských hřišť, na parkovištích či toaletách. Považoval bych to za riskantní pro lidi i zvířata.“ Na druhou stranu mají lidé alespoň možnost sledovat dění v zoologické zahradě formou krátkých videí uveřejněných na youtube.

Zeman: Jen ať platí DPH!

Prezident Miloš Zeman (75) v nedělním pořadu Partie na TV Prima znovu prohlásil, že v rámci pomoci veřejným financím v Česku by zrušil mimo jiné i osvobození zoologických zahrad od DPH. To však chovatelé odmítají s tím, že především pro malé zoo zmíněný krok znamená likvidaci.

Fotogalerie
62 fotografií