Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Mladá učitelka z mateřinky čekala na operaci jater: Kvůli koronaviru se jí už nedočkala

Autor: jžk - 
14. dubna 2020
15:45

Katie Horneová (21) z Burgess Hill ve Velké Británii zemřela poté, co ji odstranili ze seznamu čekatelů na transplantaci. Byla totiž testovaná na koronavirus s pozitivním výsledkem.

Další mladý život vyhasl na následky pandemie covid-19. Jednadvacetiletá Katie byla asi před čtyřmi týdny přijata do nemocnice v Haywards Heath s akutním onemocněním jater. Ukázalo se, že bude potřebovat transplantaci, proto ji převezli do Královské univerzitní nemocnice v Londýně, kde byla testována na koronavirus. Bohužel s pozitivním výsledkem.

V důsledku toho nebyla zařazena na seznam pacientů, kteří čekají na transplantaci orgánu. V nemocnici se svým závažným stavem bojovala po dobu dvanácti dnů, než onemocnění v kombinaci s koronavirem podlehla.

Od 31. března přijala NHS (Národní zdravotní služba v Británii) opatření, která brání provádění transplantací, z důvodu prevence šíření viru. Dárci totiž neví, zda by náhodou příjemcům nepředali s orgánem i koronavirus, se kterým by si oslabený organismus nedokázal poradit. Jednotlivé nemocnice navíc začaly tyto zákroky pozastavovat na úkor pandemie, kdy se lůžka uvolňují pacientům s těžkým průběhem koronaviru. Vedení NHS varuje, že rizikové operace by mohly být na čas zcela pozastaveny během několika dnů.

Ana-Rose Thorpeová (29) z Manchesteru čeká na transplantaci jater, která je pro ni otázkou života a smrti. „Mám z toho pocit, jako by pacienty na transplantačním seznamu a pacienty čekající na jiné operace prostě smetli ze stolu, stranou,“ vyjádřila své obavy mladá Britka s tím, že si je vědoma, že za to může situace v zemi, a ne zdravotníci.

Další z žen ohrožených nedostupností lékařské péče, Lara Wahabová (32) z Londýna, byla diagnostikována s diabetem typu 1. Transplantaci, na kterou čekala celý život, měla podstoupit minulý měsíc, i jí ale koronavirus operaci znemožnil. „Stále nechápu, jak mohou definovat životně důležitou operaci, jako je má transplantace ledvin, jako neakutní chirurgický zákrok,“ rozhořčila se Lara pro HuffPost a naléhala na vládu, aby pacienty, jako je ona, neodsouvali na druhou kolej.

Transplantace orgánů případ od případu stále probíhají podle uvážení klinik. Dárcovství krve je nadále podporováno navzdory karanténě, protože je považováno za životně důležité pro ohrožené obyvatele. Dárci s prodělaným koronavirem jsou schopni darovat 2 týdny po ustálení příznaků, lidé, kteří byli v kontaktu s nakaženými, mohou darovat v Británii v případě, nevyskytují-li se u nich příznaky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa